Weekend perfect in mijlocul naturii la Padurea Cernica – gratar, distractie si aer liber!

Localizare si cum putem ajunge la padurea Cernica

Lacul și Pădurea Cernica au impreuna o suprafață de 3.744 hectare si au fost declarate arie protejata avifaunistică in 5 octombrie 2011.

Pădurea Cernica se află în estul Capitalei, pe o suprafață mai mare decât Băneasa: se întinde de la șoseaua București – Călărași (DN 3) spre sud, până la valea Colentinei, unde se află Lacul Cernica. În zonă, se află Mănăstirea Cernica, Phoenix Complex (ponton, loc de joacă pentru copii, piscină și restaurant), Casa Cernica (ponton, loc de joacă pentru copii, ballroom) și Extreme Park Cernica (parc de aventuri).

Cu masina se poate ajunge foarte usor pe ruta – Drumul național DN3: București – Pantelimon – Brănești. Sunt aproximativ 15 km de parcurs.

Cu bicicleta – La Cernica se poate ajunge foarte usor cu bicicleta, daca vreti sa faceti un pic de miscare si sa radeti de cele doua roti in plus ale masinilor care stau, in timp ce voi mergeti. In weekend, evident, dar asa o sa fie si de 1 mai, daca nu ploua. Totusi, nici nu se compara aglomeratia de la Cernica cu cea de la Baneasa.
Cu bicicleta drumul nu e cel mai frumos din lume, astfaltul e impuscat pe alocuri, soseaua ingusta, fumul de la masini mult, cladiri in constructie.

Padurea Cernica e chiar faina, mai ales daca va afundati mai mult in ea – mai mult pe laterale, caci pe drumurile perpendiculare pe sosea riscati sa dati de proprietati particulare. E destul de deasa si cararile va pot da impresia ca sunteti la munte.

Pădurea în sine este un loc potrivit pentru grătar, picnic, pescuit și relaxare în mijlocul naturii. Pe malul drept al lacului sunt amenajate terenuri sportive, un cabinet medical şi debarcader. Flora include stejari, salcii, frasini, ulmi şi plopi. În apele lacului trăiesc știuci, bibani, plătici, lini, somn, caras și alte specii de pești. Se poate pescui în zone special marcate. Fauna pădurii este diversă și include cerbi, căprioare, vulpi şi iepuri.

Cernica – prin cadrul natural si posibilitatile de relaxare, ca si prin distanta relativ mica de parcurs – este de multa vreme o atractie. Iarna, vara, deopotriva in orice anotimp, lacul Cernica si imprejurimile lui, ne-au oferit cadrul propice pentru deconectarea de stresul cotidian.

Comoara din padure!

În toamna lui 2016, un tânăr pasionat de cercetarea arheologică (Nicolae Nicula) a descoperit un adevărat tezaur: folosind un detector Detech Reacher 28 khz, a găsit o pereche de cercei de aur, 4 brățări de argint și mai multe monede.

Pasionat de istorie, detectoristul a predat autorităților tezaurul, care conține o pereche de cercei din aur, patru brățări din argint și mai multe monede. Nicolae a mai precizat: „Obiectele au fost găsite pe data de 14-09-2016, predate pe data de 15-09-2016. Am proces verbal de la Poliția Pantelimon, unde am fost direcționat de către Primăria Pantelimon. Obiectele au fost apoi preluate de I.P.J. Ilfov, iar apoi încredințate Muzeului Național de Istorie al României, M.N.I.R.. Monedele erau cam la 40 cm adâncime, iar brățările și cerceii cam la 55-60 cm. Am băgat mâna până la umăr ca să ajung la obiecte. Deja mă gândisem să renunț să mai sap, deoarece credeam că la acea adâncime voi găsi doar o bucată mare de fier ruginit”,

Doamna Alexandrina Niță, director la Direcția de Cultură Ilfov ne-a spus: „Cei care ajung la noi au autorizație emisă de I.G.P.R. și pot să folosească aceste detectoare doar în zonele în care nu sunt situri arheologice sau aria lor de siguranță. La noi în Ilfov sunt peste 500 de situri arheologice.” Specialiștii spun că astfel de obiecte istorice nu ar trebui să fie scoase din pământ de vânătorii de comori. Florian Matei-Popescu de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București a declarat: „E o mică tragedie. Este posibil să nu fi fost descoperite niciodată, dar cea mai bună formă de protecție a patrimoniului arheologic e ca el să rămână în pământ. Pentru că, dacă nu spune o poveste, sunt doar niște bijuterii frumoase care încântă ochiul și atâta tot.” Din păcate nu toți căutătorii de comori sunt pasionați de istorie. Unii vor să se îmbogățească și vând piesele găsite pe piața neagră, încurajând acest comerț. Este și cazul celor 11 bărbați din Hunedoara, acuzați și condamnați după ani de procese pentru furtul a zeci de kilograme de aur dacic dezgropat din siturile din cetatea sacră a dacilor Sarmizegetusa Regia. Valoarea tezaurului depășea valorea de șase milioane de euro.

Acum, după preluarea tezaurului de la Cernica (Jud. Ilfov) de către Muzeului Național de Istorie al României, M.N.I.R, elementele componente vor fi studiate, evaluate, restaurate și conservate, după care vor fi expuse pentru pasionații de istorie. (G.V.G.)

Restaurante si piscine la Cernica!

Daca totusi nu aveti chef sa va afumati si sa asudati in fata gratarului puteti alege unul dintre cele trei sau patru restaurante. Toate sunt pe malul lacului si servesc preparate dintre mai diverse. Vreo doua au si locuri de joaca pentru copii, ideale sa puteti sta linistit la masa in timp ce copii se distreaza. Vara puteti profita si de piscinele acestora pentru o racoarela buna!

Distractie placuta la Padurea Cernica!

Related Posts

Add Comment