Cumpararea unei masini second hand nu este un lucru usor. Cu toate acestea, oricine isi face temele poate face o afacere mai buna. Pentru a evita trucurile obisnuite ale samsarilor de masini va oferim cateva sugestii.
Cu toate acestea, chiar si un client bine informat poate face greseli atunci cand cumpara o masina la mana a doua, iar uneori asta te va face sa pierzi bani multi. Iata cele mai mari greseli pe care trebuie sa le eviti atunci cand cumperi o masina second hand.
Achizitionarea masinii fara inspectie
Ti-ai stabilit bugetul, te-ai interesat de fiabilitatea modelului dorit si ai verificat istoricul accidentelor masinii. Chiar si inarmat cu toate aceste date, este foarte probabil sa faci o greseala care te va costa scump: cumpararea unei masini second hand fara o inspectie completa. S-ar putea sa stii cum arata un furtun spart atunci cand deschideti capota, dar putini oameni pot totusi sesiza lucruri precum placute de frana uzate sau o scurgere subtila.
Un mecanic va depista insa aceste defectiuni doar examinand masina pe un elevator. Chiar daca te va costa mai mult decat o inspectie facuta masinii in parcare, o verificare completa realizata de cineva in care aveti incredere, va va ajuta sa faceti o investitie buna, care sa nu va oblige in viitor sa scoateti alti bani din buzunar pentru reparatii. Multi cumparatori de masini second hand se bucura de pretul mic si se confrunta cu defectiuni costisitoare dupa cateva mii de kilometri de drum. Deci, economiseste bani si stres si apeleaza la specialisti sau cumpara masina de la un dealer autorizat care iti va oferi garantie. Nu uita ca dealerii mari scot la vanzare masini second hand incluse la programul buy-back, carora le-au asigurat permanent service-ul, sau masini cumparate de pe site-urile serioase de licitatii, asa cum este licitatii pe CarsOnTheWeb.
Masinile se depreciaza diferit in functie de model
De cand am auzit ca valoarea unei masinii se depreciaza imediat ce iese pe poarta fabricii, am uitat cu totii ca unele masini noi isi pastreaza valoarea mai bine decat altele. Un studiu din 2016 realizat de iSeeCars a facut lumina in legatura cu acest subiect. Dupa cel putin un an de folosinta, un Chevrolet Colorado este vandut la un pret cu doar 8% mai mic decat cel initial. In cazul acestui model, este deci mai convenabil sa cumperi masina noua tinand cont ca beneficiezi de alte garantii. Este foarte probabil ca in aceeasi situatie sa se gaseasca si modelul de masina pe care ti-l doresti, asa ca este indicat sa te interesezi inainte de a o cumpara.
Diferenta dintre masini in functie de tara in care au fost rulate
Este important sa stii ca o masina va acumula un numar diferit de kilometri in aceeasi perioada de timp, in functie de tara in care aceasta este rulata. De exemplu, sa luam cazul unor masini second hand din Olanda rulate doi ani. Acestea vor avea mai multi kilometri decat aceleasi modele de masini care au fost rulate tot doi ani in Romania, unde distantele sunt mai mici.
Si mai concret: o masina second hand (persoana fizica) cu un rulaj de doi ani in Romania va avea aproximativ 25.000 km in bord, in timp ce acelasi model rulat in Germania, in aceeasi perioada, poate ajunge la 50.000 km. In ciuda, numarului mai mare de kilometri, masina rulata in Germania este de obicei intr-o stare mai buna datorita starii superioare a drumurilor.