1 Decembrie Romania party Paradisul Verde banner

3 mari designeri ai lumii care au lucrat pentru Hitler

Autor: Charmy

3 mari designeri ai lumii care au lucrat pentru Hitler, Charmy

Al treilea Reich a lasat o amprenta puternica asupra lumii. Mostenirea lui Adolf Hitler si a partidului sau nazist a afectat intr-un fel sau altul aproape orice domeniu, incepand cu cel mai mare razboi pe care aceasta planeta l-a vazut vreodata, si pana la cele mai multe genocide. Dar influenta Germaniei naziste exista si in tot felul de alte moduri ciudate. Iata o lista cu  trei moduri in care Fuhrerul si colaboratorii sai au influentat lumea modei.

  1. Hugo Boss

Ministrul Propagandei Publice in timpul regimului nazis, Joseph Goebbels a avut grija ca ofiterii nazisti sa arate diferit. El a supravegheat personal proiectarea si productia uniformelor celor mai temuti soldati dintre toate unitatile militare naziste, Schutzstaffel (mai bine cunoscuti drept „SS”). Culoarea neagra si capetele de mort de pe uniforme erau destinate sa  provoace teroare.

Geebbels i-a spus celebrului designer german Hugo Boss cum sa creeze uniformele SS. Boss producea deja, „camasile brune” (purtate de Sturmabteilung, fortele paramilitare care si-au gasit sfarsitul in lupta sangeroasa din t 1934, cunoscuta drept „Noaptea cutitelor lungi”). Cand nazistii de rang inalt i-au cerut lui Boss sa indeplineasca sarcina, s-a conformat, folosind forta de munca din randul prizonierilor. Dupa razboi, reprezentantii Hugo Boss si-au cerut scuze public pentru colaborarea cu nazistii.

  1. Dior

Chiar daca sora lui a servit in rezistenta franceza si a fost capturata de Gestapo, designerul de moda Christian Dior a facut compromisul de a lucra pentru nazisti, adesea facand rochii si costume pentru nevestele ofiterilor de rang inalt. Ca si astazi, doamnele isi doreau cele mai frumoase rochii de seara, asa ca au ales unul dintre cei mai mari designeri. Unii l-au perceput pe Dior ca pe un tradator si au condamnat decizia acestuia de a lucra pentru germani. Dar, din punctul sau de vedere, el a facut  ceea ce trebuia sa faca pentru a mentine moda franceza la inaltime.

Inainte de Al Doilea Razboi Mondial, Dior a lucrat ca designer pentru o casa de moda respectata, condusa de Lucien Lelong. Dar experienta ocupatiei naziste a Frantei si intentia sa de a-si pastra Franta drept „capitala a modei in lume” au fost suficiente pentru a-l incuraja pe Dior sa-si infiinteze propria casa de moda. Si facand asta, el a devenit un mare nume in lume.

  1. Louis Vuitton

Gentile Louis Vuitton sunt unele dintre cele mai iconice si mai cunoscute genti de pe planeta. Cand nazistii au invadat Franta in 1940 si statul Vichy a condus tara, majoritatea firmelor au fost inchise. Dar Louis Vuitton a cunoscut o perioada infloritoare pe toata perioada razboiului. De fapt, aceasta a fost singura marca careia i-a fost permis sa deschida un magazin la parterul celebrului Hotel du Parc, unde guvernul francez condus de germani a functionat la inceputul anilor ’40. Marca franceza a obtinut aceste beneficii pentru cooperarea fara cusur si fara rusine cu nazistii, in timp ce concurenta Louis Vuitton a refuzat sa colaboreze cu germanii. Dupa razboi, piata a ramas dominata de Vuitton. Oare astazi firma franceza s-ar mai fi bucurat de aceeasi amploare daca Hitler nu i-ar fi eliminat de pe piata toate firmele concurente?

Cele mai citite articole

Articole relevante

                          

1 Decembrie Romania party Paradisul Verde banner