7 factori cheie pe care să îi iei în considerare la alegerea ochelarilor de soare

Autor: Charmy
7 factori cheie pe care să îi iei în considerare la alegerea ochelarilor de soare, Charmy

Ochelarii de soare îți protejează ochii de razele ultraviolete (UV) dăunătoare, reduc oboseala ochilor în condiții de luminozitate și te protejează împotriva condițiilor meteo și a unor resturi zburătoare. Găsirea perechii potrivite de ochelari de soare este esențială pentru confortul tău. Ochelarii de soare ar trebui să blocheze 100% din lumina ultravioletă. Informațiile privind protecția UV ar trebui să fie tipărite pe eticheta de agățare sau pe autocolantul de preț al tuturor ochelarilor de soare. În acest articol, îți spunem care sunt factorii esențiali pe care trebuie să îi iei în considerare atunci când dorești să achiziționezi o pereche de astfel de ochelari (ochelari de soare unisex Polarizen de exemplu). Vei afla câte tipuri de ochelari de soare există, care sunt caracteristicile lentilelor, cum se transmite lumina vizibilă și multe altele. 

Tipuri de ochelari de soare

 • Ochelari de soare casual: sunt cei mai buni pentru utilizarea zilnică și pentru activități recreative. Ochelarii de soare casual fac o treabă excelentă de a-ți proteja ochii de soare în timp ce conduci la serviciu sau te plimbi prin oraș. Ochelarii de soare casual nu sunt de obicei concepuți pentru a face față intensității sporturilor de acțiune.
 • Ochelari de soare sport: sunt concepuți pentru activități precum alergarea, drumețiile și mersul pe bicicletă. Au o greutate redusă. Materialele de înaltă calitate ale ramei și lentilelor sunt mai rezistente la impact și mai flexibile decât ochelarii de soare casual. Ochelarii de soare sport au, de asemenea, de obicei, plăcuțe de nas și capete de tâmplă aderente, o caracteristică care ajută la menținerea ramei la locul ei chiar și atunci când transpiri. Unii ochelari de soare sport includ lentile interschimbabile, astfel încât să poți face ajustări pentru diferite condiții de lumină.
 • Ochelari de ghețar: sunt ochelari de soare concepuți special pentru a-ți proteja ochii de lumina intensă de la altitudini mari și de lumina soarelui reflectată de zăpadă. 

 

Caracteristicile lentilelor ochelarilor de soare

Iată cele 3 tipuri de lentile ale ochelarilor de soare:

 • lentile polarizate: reduc substanțial strălucirea. Polarizarea este o caracteristică excelentă dacă îți plac sporturile nautice sau dacă ești deosebit de sensibil la strălucirea luminii.
 • lentile fotocromatice: se adaptează automat la schimbarea intensității și condițiilor de lumină. Aceste lentile devin de fapt mai întunecate în zilele luminoase și mai deschise atunci când condițiile devin mai întunecate. Procesul fotocromic are nevoie de mai mult timp pentru a funcționa în condiții reci și nu funcționează deloc atunci când ești la volan, deoarece razele UVB nu pătrund prin parbriz.
 • lentile interschimbabile: aceste sisteme de lentile multiple îți permit să adaptezi protecția ochilor la activitățile tale.

 

Transmiterea luminii vizibile

Transmiterea luminii vizibile (VLT) este o proprietate esențială a lentilelor ochelarilor de soare. Aceasta se referă la capacitatea unei lentile de a permite luminii să treacă prin aceasta și să ajungă la ochi. Transmiterea luminii vizibile este o măsură a cât de multă lumină trece prin lentilă și ajunge la ochi. Această proprietate este importantă în ochelarii de soare, deoarece determină cantitatea de lumină care ajunge la ochiul purtătorului. Măsurată ca procent transmiterea luminii vizibile este influențată de culoarea și grosimea lentilelor, de materialul din care sunt fabricați ochelarii de soare și de straturile pe care aceștia le au. Iată câteva orientări generale pentru alegerea ochelarilor de soare pe baza procentajelor VLT:

 • 0-19% VLT: ideal pentru condiții luminoase și însorite;
 • 20-40% VLT: buni pentru o utilizare polivalentă;
 • 40+% VLT: cei mai buni pentru condiții de lumină slabă și înnorată;
 • 80-90+% VLT: lentile practic transparente pentru condiții foarte întunecate și de noapte.

Transmiterea luminii vizibile are un impact semnificativ asupra confortului și siguranței ochilor. O rată mai mare de transmitere a luminii înseamnă că o lentilă este mai transparentă, lăsând mai multă lumină să treacă prin, în timp ce o rată mai mică înseamnă că lentila este mai întunecată. Acest lucru este extrem de important, deoarece ochii noștri sunt extrem de sensibili la lumină și prea multă lumină poate provoca disconfort sau chiar deteriorare. În ochelarii de soare unisex Polarizen AK17004 C02, transmiterea luminii vizibile este reglată deliberat pentru a oferi un echilibru între protecție și vizibilitate. Ochelarii de soare sunt proiectați pentru a bloca o anumită cantitate de lumină vizibilă, pentru a proteja ochii și pentru a îmbunătăți vizibilitatea în condiții de lumină puternică. 

7 factori cheie pe care să îi iei în considerare la alegerea ochelarilor de soare, Charmy

 

Culori ale lentilelor ochelarilor de soare

Culoarea lentilelor afectează cantitatea de lumină vizibilă care ajunge la ochi, cât de bine vezi alte culori și cât de bine vezi contrastele.

 • Culorile închise (maro/gri/verde) sunt ideale pentru utilizarea zilnică și pentru majoritatea activităților în aer liber. Nuanțele mai închise sunt destinate în primul rând să taie strălucirea și să reducă oboseala ochilor în condiții de luminozitate moderată spre puternică. Lentilele gri și verzi nu vor distorsiona culorile, în timp ce lentilele maro pot provoca o distorsiune minoră.
 • Culori deschise (galben/auriu/carămiziu/roz): Aceste culori excelează în condiții de lumină moderată spre slabă. Ele sunt adesea excelente pentru schi, snowboarding și alte sporturi de zăpadă. Oferă o percepție excelentă a adâncimii, sporesc contrastele în condiții de lumină înșelătoare, îmbunătățesc vizibilitatea obiectelor și fac ca împrejurimile să pară mai luminoase.

În afară de funcționalitate, culoarea lentilelor ochelarilor de soare poate avea și un impact vizual. Anumite culori pot fi mai atrăgătoare pentru anumite persoane, în funcție de gusturile lor personale sau de tendințele actuale de modă. Pentru a alege culoarea potrivită, este important să ții cont de tonul pielii, de culoarea părului și de stilul personal.

Acoperiri ale lentilelor ochelarilor de soare

Cele mai citite articole

Cu cât ochelarii de soare sunt mai scumpi, cu atât este mai probabil ca aceștia să aibă mai multe straturi de acoperiri. Acestea pot include un strat hidrofob pentru a respinge apa, un strat anti-zgârieturi pentru a îmbunătăți durabilitatea și un strat anti-ceață pentru condiții umede sau activități cu multă energie.

Acoperirea cu oglinzi sau cu flash se referă la o peliculă reflectorizantă aplicată pe suprafețele exterioare ale unor lentile de ochelari de soare. Acestea reduc strălucirea prin reflectarea unei mari părți din lumina care atinge suprafața lentilelor. Acoperirile oglindite fac ca obiectele să pară mai întunecate decât sunt, astfel încât se folosesc adesea nuanțe mai deschise pentru a compensa acest lucru. În concluzie, acoperirile lentilelor ochelarilor de soare (cum ar fi ochelarii de soare unisex Polarizen AT8367 C3) au un impact semnificativ asupra performanței și durabilității acestora. Alegerea potrivită depinde de nevoile individuale și de buget, dar beneficiile pe termen lung sunt incontestabile.

 

Materialul lentilelor ochelarilor de soare

Materialul lentilelor ochelarilor de soare va afecta claritatea, greutatea, durabilitatea și costul acestora.

 • Sticla oferă o claritate optică superioară și o rezistență superioară la zgârieturi. Cu toate acestea, este mai greu decât alte materiale și este scump.
 • Poliuretanul oferă o rezistență superioară la impact și o claritate optică excelentă. Este flexibil și ușor, dar este scump.
 • Policarbonatul are o rezistență excelentă la impact și o claritate optică foarte bună. Este accesibil, ușor și cu un volum redus, dar mai puțin rezistent la zgârieturi.
 • Acrilicul este o alternativă ieftină la policarbonat, fiind cel mai potrivit pentru ochelarii de soare ocazionali sau de uz ocazional. Este mai puțin rezistent și mai puțin clar din punct de vedere optic decât policarbonatul sau sticla, cu o anumită distorsiune a imaginii.

Materialul ramelor ochelarilor de soare

Alegerea ramei este aproape la fel de importantă ca și cea a lentilelor, deoarece contribuie la confortul, durabilitatea și siguranța ochelarilor de soare.

 • Metalul este ușor de ajustat și mai puțin deranjant pentru câmpul vizual. Este mai scump și mai puțin durabil decât alte tipuri și nu este pentru activități cu impact puternic. Metalul se poate încălzi prea tare pentru a fi purtat dacă este lăsat într-o mașină închisă. Metalele specifice includ oțelul inoxidabil, aluminiul și titanul.
 • Nailonul este ieftin, ușor și mai durabil decât metalul. Unele rame din nailon au o rezistență ridicată la impact pentru sport. Aceste rame nu sunt reglabile, cu excepția cazului în care au un miez de sârmă intern, reglabil.
 • Acetat: Numite uneori „handmade”, aceste variante de plastic sunt populare la ochelarii de stil înalt. Sunt posibile mai multe varietăți de culori, dar sunt mai puțin flexibile. Nu sunt destinate sporturilor cu activitate intensă.
 • Polimerul pe bază de ricin este un material ușor, durabil, fără bază de petrol, derivat din plantele de ricin.

 

Sfaturi privind alegerea ochelarilor de soare

Iată câteva sfaturi atunci când ești în căutarea unei perechi de ochelari de soare:

 • greutatea ochelarilor de soare trebuie să fie distribuită uniform între urechi și nas. Ramele ar trebui să fie suficient de ușoare pentru a evita frecarea excesivă pe aceste puncte de contact.
 • genele tale nu ar trebui să intre în contact cu rama.
 • este posibil să poți ajusta piesele de nas prin strângerea acestora mai aproape sau mai departe una de alta.
 • asigură-te că ochelarii oferă 100% protecție UV.
 • încearcă diferite modele până găsești unul care se potrivește bine pe față.
 • alege lentile de calitate, precum cele polarizate.
 • nu neglija aspectul estetic al ochelarilor.


Alegerea ochelarilor de soare nu trebuie să fie un proces complicat dacă ții cont de aceste sfaturi. Ochelarii de soare nu trebuie doar să arate bine, ci și să protejeze ochii și să ofere confort pe durata purtării.

Cele mai citite articole

Articole relevante

banner desktop banner mobil