Acumulatorii auto: Cum se intretin bateriile autovehiculelor?

Autor: Charmy

Acumulatorii auto: Cum se intretin bateriile autovehiculelor?, Charmy

Despre masina se poate spune ca este parte din familie, iar atunci cand piesa de baza, componenta vitala a acesteia nu  mai este eficienta si nu mai functioneaza, este momentul potrivit pentru a cumpara acumulatori auto Varta .

Fiecare automobil are nevoie de un anumit tip de acumulator auto, in functie de consumatorii de curent pe care ii are masina. Bateria masinii este un acumulator ce are ca scop pornirea motorului, dar putem spune ca ajuta la pornire, aprindere si iluminare.

Durata de viata a unei baterii ajunge la 4-5 ani si atunci cand bateria nu mai poate inmagazina curentul si se descarca foarte repede inseamna ca trebuie sa te gandesti serios sa achizitionezi una noua. De cele mai multe ori acest lucru se intampla in perioada rece a anului, deoarece frigul duce la o deteriorare mai rapida a pieselor interne ale bateriei.

Automobilele erau pornite la inceputul anilor 1920 cu ajutorul manivelei, iar iluminarea se datora gazului.  Abia dupa inventarea electromotoarelor si a pornirii la buton a aparut si a inceput sa fie utilizata bateria de masina. Dupa 1950 a fost facuta trecerea de la 6 volti la 12 volti si dupa 1970 a fost inventat acumulatorul auto ce nu mai avea nevoie de intretinere.

Acumulatorii auto: Cum se intretin bateriile autovehiculelor?, Charmy

Pentru a verifica tensiunea din baterie este necesar sa o masuram la bornele acesteia cu ajutorul unui multimetru digital, iar o tensiune sub 12 V semnifica faptul ca bateria este descarcata.

Cele mai citite articole

 

Prelungirea duratei de viata pentru multe baterii rombat se poate realiza daca se tine cont de cateva aspecte:

  • Trebuie ca in timpul reviziei tehnice periodice sa se verifice si starea acumulatorului, asta insemnand tensiunea de alimentare, puterea de pornire si nivelul de incarcare si trebuie verificate pierderile de energie de la nivelul autovehiculului
  • Trebuie sa avem grija in privinta umezelii, deoarece un acumulator murdar sau ud poate produce scurtcircuite
  • Fixarea acumulatorului in spatiul destinat lui este foarte importanta si este recomandat sa lubrefiem componentele metalice si sa fie stranse bine bornele
  • Decuplarea consumatorilor( radio, instalatia de climatizare sau de incalzire) este foarte importanta in momentul pornirii autovehiculului
  • Trebuie evitata descarcarea joasa a acumulatorului, datorata sistemului de iluminare

In cazul in care se doreste folosirea unei baterii cu amperaj mai mare trebuie avut in vedere pretul mai mare si dimensiunea, deoarece pot fi mai voluminoase si nu se incadreaza in spatiul special conceput.Daca aceste doua lucruri nu prezinta dificultati, vei avea o perioada mai mare in care te poti bucura de acumulator si instalatia electrica va functiona fara probleme.

Cele mai citite articole

Articole relevante

banner desktop banner mobil