1 Decembrie Romania party Paradisul Verde banner

Aura Urziceanu

Autor: Charmy

Aura Urziceanu, Charmy

Aura Urziceanu s-a nascut pe 14 decembrie 1946 la Bucuresti si este una dintre cele mai iubite artiste de pop si jazz din Romania. Este considerata in bransa o „cantareata autentica de jazz de clasa internationala”. In urma cu 40 de ani, pe vremea comunismului, Aura Urziceanu a decis sa fuga din tara si sa-si continue viata peste Ocean. Astfel, Aura Urziceanu a ajuns in Canada, iar acolo s-a casatorit cu percutionistul Ron Rully, care a decedat in 2015. Cei doi au avut impreuna un baiat, pe Elia Cristopher Rully, in varsta de 47 de ani, de asemenea muzician. Aura Urziceanu a revenit in Romania dupa 11 ani, pentru a participa la o emisiune de televiziune, si mai apoi, in 2004, a facut parte din juriul Festivalului Cerbul de aur de la Brasov. Pe de alta parte, in urma cu mai multi ani a incercat sa se repatrieze, insa fara succes, intampinand obstacole din partea autoritatilor, si ulterior a anuntat ca renunta la cetatenia romana.

Dupa ce si-a facut vocea auzita pe marile scene ale lumii si a colaborat cu nume de legenda ale jazzului, precum Quincy Jones, Duke Ellington, Thad Jones sau Ella Fitzgerald, Aura Urziceanu a revenit in 2018 in Romania pentru un recital extraordinar la insistentele lui Ionel Tudor si Big Bandul Radio. Astfel, Aura Urziceanu a cantat la Muzeului National de Arta al Romaniei, iar biletele s-au vandut inca din prima zi de cand s-au pus in vanzare, drept dovada ca este o artistp in continuare apreciata si iubita de romani.

Aura Urziceanu – Cariera profesionala

Aura a crescut alaturi de fratele ei, violonistul George Urziceanu in casa, cu muzica si vioara clasica,  sub indrumarile tutoriale ale tatalui lor, violonistul Nelu Urziceanu – care si-a petrecut 40 de ani din viata in Orchestra Simfonica Radio si ca profesor de vioara la Scoala de Muzica nr.1, din Bucuresti. Astfel, Aura si George, au deprins si descoperit tainele viorii clasice.
La varsta de 14 ani neimpliniti, dirijorul secund al Orchestrei de Estrada Radio, violonistul Jean Ionescu, o duce pe Aura in studioul 4 al Radioului si ii prezinta orchestratia imprimata a piesei americane, cu titlu si versuri romanesti: “Vreau sa cant si eu la televizor”, care cum declara Aura, “i-au fost de bun augur”.   Aura Urziceanu, Charmy
La varsta de 16 ani apare in concert de jazz, la Teatrul Evreesc, impreuna cu trio-ul de jazz, condus de pianistul Iancsi Korossy. Peste un an, pleaca in Rusia, in cadrul unui turneu artistic – muzical, tot cu trio-ul condus de Iancsi Korossy, unde obtine un succes extraordinar. Apoi pleaca in Israel cu Teatrul Ion Vasilescu, de unde se intoarce cu reusita unui succes peste asteptarile sale. Pleaca deasemenea  in Germania cu formatia lui Horia Ropcea, unde este auzita de un reprezentant al unei agentii care a angajat-o cu contract, sa cante jazz cu un trio german la cluburile militarilor americani. Tot in Germania, dupa o emisiune televizata, unde a cantat o piesa de jazz, un producator de la CBC(televiziunea canadiana) o vede intamplator si ii ofera un contract pentru televiziune si un show la radio, accepta, semneaza si ajunge in Canada.
Dupa ce au auzit-o cei de la televiziunea canadiana, au continuat sa-i ofere contracte din ce in ce mai multe, la show-uri radio-tv in limba franceza si engleza.

Voce inconfundabila, pe langa jazz, a abordat cu succes si alte genuri precum muzica usoara si chiar cea populara. Dupa 1966, cand a facut senzatie alaturi de Johnny Raducanu  in spectacolul „‘Jazz-jazz-jazz”, la Teatrul Evreiesc de Stat, cariera artistei a fost una fulminanta, atat in tara cat si peste hotare. La nivel international a dat „lovitura” pe scena de la Carnegie Hall (New York) cu formatia legendarului Duke Elington, pe care Aura l-a considerat un „Dumnezeu al jazz-ului”, ulterior artista colaborand si cu alte nume mari ale genului precum: Ella Fitzgerland, Quincy Jones, Thed Jones, Mel Lewis. A cantat in zeci de tari ale lumii, printre care SUA, Canada, Australia, Brazilia, Franta, Anglia, Japonia, Germania.Aura Urziceanu, Charmy
In tara a facut un remarcabil trio, in anii ’70, cu Aurelian Andreescu si Mihaela Mihai, cucerind impreuna Cupa Europei la Festivalul International al Cantecului de la Kokke-Heist (Belgia), Aura fiind declarata cantareata festivalului. Despre Aura Urziceanu, cunoscutul ‘jazzolog’ Mihai Berindei spune: „Este indiscutabil o cantareata autentica de jazz de clasa mondiala”. Este unul dintre putinii artisti romani care au reusit sa obtina confirmarea talentului sau autentic in afara tarii.

„Imi doresc ca noi, toti romanii, sa devenim uniti, sa ne ajutam unii pe altii, sa lucram impreuna, sa ne dorim ca tara noastra s-o udam cum udam un boboc de floare…si sa cantam si sa ne sprijinim unii pe altii, nu neaparat sa ne invidiem unii pe altii” –  Aura Urziceanu

Profil Aura Urziceanu – Repere 

A inceput la varsta de cinci ani sa studieze vioara.

Cele mai citite articole

La varsta de 13 ani, in 1959, a debutat la radio cu piesa „‘Vreau sa cant si eu la tv”‘.

Interpretari memorabile ale unor slagare de patrimoniu ale muzicii usoare romanesti: Tarancuta, tarancuta (Ion Vasilescu), Ionel, Ionelule (Claude Romano), Glasul rotilor de tren (Ion Vasilescu), La fantana fetelor (Ion Cristinoiu).

Discografie selectiva: Aura (1972), Seara de jazz (1974), Oh,My Love (1974), Once Loved (1981), Dulce cantec romanesc (1982), Over the Rainbow (1984), Dor de viata (2000). Compilatie ‘Melodii din toata lumea’ 1971.

In 2005 a infiintat la Bucuresti fundatia culturala care ii poarta numele.

Trei lucruri pe care nu stiai despre Aura Urziceanu   Aura Urziceanu, Charmy

*A inceput sa studieze vioara cu tatal ei, Nelu Urziceanu, fost violonist Orchestra Radio si profesor de vioara. Astfel, la varsta de opt ani deja isi dorea sa cante ca solist vocal.

*Sfarsitul anului 1989 o prinde in Romania, unde soseste pe 4 decembrie si pregateste un concert extraordinar la Sala Radio pentru 29 decembrie. Prinde revolutia si ramane 2 ani in tara. Organizeaza 2 concerte de binefacere pentru copiii orfani, pentru oameni cu dizabilitati si pentru batrani si impreuna cu asistentul ei si 2 foto-reporteri ziaristi imparte egal fondurile stranse de la concerte. In 1992 se reintoarce in America sa-si continue colaborarea si executarea contractului cu agentia de impresariat.

*Relatia dintre Aura Urziceanu si fiul sau nu a fost foarte apropiata, in ciuda faptului ca au incercat sa pastreze aparentele si au inregistrat cateva piese impreuna. Fiul sau locuieste in Londra.

 

 

Cele mai citite articole

Articole relevante

                          

1 Decembrie Romania party Paradisul Verde banner