Când e momentul pentru înlocuirea patului vechi cu unul nou?

Autor: Charmy
Când e momentul pentru înlocuirea patului vechi cu unul nou?, Charmy

Se vorbește adesea despre momentul potrivit pentru înlocuirea saltelei, pernelor, pilotei sau lenjeriei de pat cu unele noi. Mai puțin se discută însă despre semnele că a venit timpul să-ți schimbi și patul. Care sunt câteva dintre posibilele situații când se impune înlocuirea acestei piese de mobilier vei descoperi în rândurile de mai jos. 

Când scârțâie prea tare

Scârțâitul patului este o problemă frecvent întâlnită și foarte deranjată. De cele mai multe ori, apare ca rezultat al deteriorării structurii patului. În funcție de cauza exactă a scârțâitului, ar putea fi posibile unele reparații temporare, cum ar fi strângerea șuruburilor sau aplicarea unui lubrifiant. Totuși, aceste măsuri sunt, în general, soluții pe termen scurt și nu rezolvă problema de bază. Dacă patul scârțâie în mod constant, înlocuirea sa ar putea fi cea mai bună și cea mai practică soluție pe termen lung.

Când este prea uzat

Dacă patul tău este prea uzat și micile reparații nu mai sunt suficiente, în mod cert se impune înlocuirea sa. Unul dintre cele mai evidente semne că patul este prea uzat și ar trebui înlocuit este aspectul său deteriorat. Fie că este vorba de zgârieturi, pete sau, în special în cazul celor tapițate, tăieturi, aceste semne indică faptul că patul a trecut de perioada sa optimă de funcționare și confort. În plus, dacă patul începe să aibă o stabilitate precară, aceasta este o indicație clară că structura sa este uzată, ceea ce poate fi periculos. 

În aceste condiții, înlocuirea patului nu mai este o simplă chestiune de confort sau preferințe, ci devine o necesitate. 

Când nu se potrivește cu dimensiunile saltelei

Cele mai citite articole

Incompatibilitatea dimensiunilor patului și saltelei reprezintă un alt posibil motiv pentru a-l înlocui pe cel dintâi. În general, alegem salteaua în funcție de dimensiunile patului și nu invers. Totuși, sunt și situații în care ai putea dori să achiziționezi o saltea mai mare, ceea ce înseamnă că și patul va fi schimbat. 

De exemplu, poate ai un adolescent care se plânge că vechiul pat de o persoană nu este suficient de mare pentru el. Soluția o reprezintă, în mod evident, înlocuirea acestuia cu un pat care să aibă dimensiunile 140×200 cm, care știi că va putea fi folosit un timp îndelungat. Sau poate patul pe care îl folosești în prezent ocupă prea mult spațiu în dormitorul tău și vrei să îl înlocuiești cu unul mai mic. Indiferent de situație, patul nu se va mai potrivi cu vechea saltea. 

Când vrei să schimbi designul dormitorului

Patul este elementul central al dormitorului, astfel că aspectul său influențează semnificativ designului acestuia. Dacă dorești să faci o schimbare majoră și să schimbi complet aspectul dormitorului, înlocuirea patului poate fi soluția potrivită. Este esențial să alegi un pat care să se potrivească stilului pe care îl dorești pentru noul design al dormitorului. Dacă îți dorești un design minimalist, poți opta pentru un pat simplu, cu linii clare. În cazul în care preferi un design mai extravagant, ai posibilitatea de a alege un pat cu un cadru decorativ. 

Când nu te trezești odihnit

Dacă nu te trezești odihnit, este posibil ca patul să fie cauza. Calitatea somnului este esențială pentru a ne simți odihniți și energici în timpul zilei. Un pat vechi sau neadecvat poate contribui la disconfort și îți va afecta somnul. Poate că este prea uzat pentru a mai susține corect salteaua, poate că scârțâie prea tare, poate că nu mai este suficient de stabil. Oricare ar fi motivul, dacă te trezești mai obosit decât te-ai pus la culcare și patul este cauza, este momentul să îl înlocuiești cu unul nou. 

Ca orice altă piesă de mobilier, patul va trebui înlocuit la un moment dat. Cât de repede va trebui să îl schimbi depinde de mulți factori, inclusiv calitatea acestuia. Pe lângă motive practice, ce țin de starea sau dimensiunile acestuia, simpla dorința de a schimba designul dormitorului poate fi suficientă pentru a decide să înlocuiești patul vechi cu unul nou. Indiferent de motiv, alege un pat de calitate, pe care nu va trebui să îl schimbi prea curând. 

Cele mai citite articole