Cand este nevoie de psihoterapie in familie?

Autor: Charmy

Cand este nevoie de psihoterapie in familie?, Charmy

Indiferent cat de apropiati sunt membrii unei familii, inevitabil apar in timpul vietii probleme sau momente de tensiune ce nu pot fi aplanate si rezolvate in intimitatea casei, membrii familiei luand hotararea sa apeleze la psihoterapie de familie . Mai este indicat acest tip de terapie in cazul in care exista lipsa de comunicare intre membrii familiei sau exista probleme de ordin emotional ce tin de autoritate si disciplina.

Acest tip de terapie aduce impreuna membrii familiei si cauta impreuna cu acestia sa constientizeze problemele si nemultumirile pe care le au, oferindu-le apoi variante optime pentru rezolvarea lor.

Psihoterapia de familie ajuta in cazul problemelor legate de copii( timiditatea, rasfatul, probleme ce tin de adolescenta), discutii legate de relatia intima dintre soti sau diverse certuri casnice.

Putem spune ca terapia de familie  este o forma de psihoterapie ce implica toti membrii familiei si reprezinta o abordare complexa si completa a intregului sistem familial.

Psihoterapeutul intervine intre membrii familiei pentru a-i face sa inteleaga si sa imbunatateasca modul in care interactioneaza intre ei pentru a putea ajunge sa-si rezolve problemele existente. De asemenea, se promoveaza si optimizeaza relatiile interpersonale si dezvolta capacitatea membrilor familiei de a face fata si de a gestiona corect problemele aparute de-a lungul vietii.

Terapia de familie poate fi optiunea potrivita pentru orice situatie familiala ce duce la conflict, stres, durere sau furie pentru unul sau mai multi membri ai familiei si atunci este recomandat sa apelezi la psihologul Camelia Dracsineanu din Bucuresti .

Pentru a putea avea rezultatele dorite este necesar ca fiecare membru al familiei sa isi doreasca cu adevarat schimbarea in bine, colaborand cu psihoterapeutul si cu ceilalti membri ai familiei sale. Atunci cand o situatie nu poate fi rezolvata in privat, este necesar ajutorul unui psihoterapeut pentru a media conflictul si a restabili echilibrul atat de necesar pentru a putea duce o viata linistita.

Dintre beneficiile pe care le aduce psihoterapia de familie putem aminti:

  • Dezvoltarea de strategii pentru rezolvarea eficienta a problemelor
  • Dezvoltarea abilitatii membrilor familiei de a-si oferi suport reciproc
  • Respectarea autonomiei si a nevoilor personale
  • Dezvoltarea respectului, suportului , impartirea responsabilitatilor si a puterii in relatia de cuplu
  • Dezvoltarea abilitatii pentru fiecare membru al familiei in parte de a face fata stresului si problemelor care apar
  • Remedierea problemelor de comunicare intre membrii familiei, astfel interactiunea dintre membri ajunge sa fie placuta si empatica.