Una dintre cele mai usoare retete cu pui, al carei gust este asemanator cu cel al puiului rotisat, este reteta de pui pe sticla. Puiul pe sticla nu este dificil de preparat, nu este o procedura periculoasa, asa cum ar putea crede multe gospodine, ci, mai degraba, este o reteta adorata de intreaga familie, perfecta pentru atunci cand sunt invitati musafiri la masa si gospodinele nu au timp sa pregateasca altceva sau sunt in pana de idei. Cel putin patru-cinci persoane se vor bucura de un pui pe sticla atent realizat.
Ingrediente necesare si mod de preparare pui pe sticla
Pentru acest delicios si satios preparat, gospodinele vor avea nevoie de un pui grill La Provincia de dimensiune potrivita, o jumatate de ceasca de ulei, o ceapa medie, cativa catei de usturoi, cateva frunze de dafin, un mar taiat felii, rozmarin, coriandru, boia de ardei dulce (sau iute, dupa preferinte), o jumatate de ceasca de vin alb sec, piper si sare.
Puiul grill se curata, se spala si se marineaza pentru a fi mai fraged. Se indeparteaza tuleii si fulgii necuratati si se scoate orice organ ramas in interiorul puiului. Marinarea se face atat in interiorul, cat si in exteriorul puiului, fara a-l portiona. Astfel, se amesteca trei linguri de ulei cu condimentele, intr-un castron mic. Cand amestecul devine uniform, cu o pensula, se unge puiul in exterior si in interior. Se lasa la marinat cateva ore in frigider.
Intre timp, cuptorul se incalzeste la 180 de grade. Intr-o sticla de bere de 0,5 litri sau de 0,75 litri se pune ceapa tocata foarte marunt, dafinul si apa calda pana ce sticla se umple. Sticla se pune intr-o tava la cuptor si se completeaza cu jumatate de pahar de apa calda, cu marul taiat felii si vinul alb sec. Cateii de usturoi se adauga in tava tocati.
Puiul se unge cu ulei in interior si in exterior si se fixeaza cu copanelele in jos, pe sticla. O data la zece minute, gospodinele vor trebui sa deschida usa cuptorului si sa unga puiul cu amestecul din tava, folosind o lingura de inox. Cand e gata, puiul se scoate din cuptor si se lasa sa se odihneasca in tava timp de 10 minute, apoi se serveste cald, cu sos de usturoi, salata sau o garnitura.
Sfaturi de preparare si servire a puiului pe sticla
Puiul pe sticla se prepara in cateva minute, insa necesita atentie cateva zeci de minute. Practic, este o reteta simpla, dar consumatoare de timp. Dupa gust, se pot adauga in tava cartofi, ciuperci si morcovi cruzi, care pot fi serviti mai apoi ca garnitura. Pentru a sti cand este gata puiul, se cresteaza unul dintre copane, iar acesta nu trebuie sa lase sange.
Pentru un plus de gust, gospodinele pot sa adauge ceapa verde tocata marunt sau coriandru direct pe pui, dupa ce este scos din cuptor. Garniturile perfecte includ muraturile, salata proaspata, cartofii natur si mujdeiul de usturoi.
Reteta de pui pe sticla este asemanatoare cu cea a puiului la rotisor sau a puiului umplut la cuptor.
LaProvincia este o marca inregistrata a grupului Carmistin.