Cat timp este recomandata alaptarea?

Autor: Charmy

Cat timp este recomandata alaptarea?, Charmy

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca mamele sa isi hraneasca pruncii exclusiv la san cel putin 6 luni si, daca se poate, sa continue alaptatul pana la doi ani. Cu toate acestea, in Romania tendinta este ca mamele sa intrerupa alaptarea in jurul varstei de un an sau chiar mai devreme. Fie ca e vorba de diminuarea lactatiei, de probleme medicale sau de autointarcarea copilului, alaptatul se desfasoara, in general, pana la varste mai mici de doi ani. Sunt putine mame care continua sa alapteze pana la 2-3 ani, iar una dintre cauze este si presiunea sociala. Se spune ca “e rusine sa stai cu un copil mare la san”, ca “nu e frumos”, iar de multe ori familia, rudele si prietenii pun presiuni pe mama si o determina sa intrerupa alaptarea mai devreme.

Am intrebat si noi cateva mame,  pana cand ar trebui o mama sa alapteze si care cred ele ca ca este varsta potrivita pentru a-l intarca pe cel mic. Iata raspunsurile lor:

Andreea Sfarlea: Poate ca e o informatie noua pentru unele mamici, insa corpul nostru produce lapte deoarece bebelusii nostri vor sa suga. Vom produce atata timp cat acestia vor dori lapte, in cantitatea si frecventa controlata de ei. Singurul nostru rol in privinta lactatiei este sa fim disponibile, hranite corespunzator si pe cat posibil odihnite. In rest, nu mai avem nimic de facut! Just sit back & enjoy the ride.

Cele mai citite articole

Avand in vedere ca in mod natural copilul are controlul procesului, tot copilul ar trebui sa decida cand nu mai vrea sa suga. Inceputul intarcarii, respectiv diversificarea (care ar trebui sa se faca tot cand doreste copilul, nu dupa cine stie ce schema absurda inventata de vreun doctor barbat) sau mersul la serviciu nu au nici o legatura cu opritul alaptatului… Mama poate sa lipseasca toata ziua si alaptatul sa aiba loc doar peste noate sau doar seara si dimineata. Corpul nostru se ajusteaza la toate aceste schimbari si vom avea lapte pe toata durata perioadei in care copilul vrea sa suga. In trecut copiii se autointarcau in mod natural pe la 4, 5 ani, dar pot exista exceptii si alaptatul sa dureze chiar mai mult.

Diana Nitulescu: Eu cred ca acum exista prea multe presiune pe mame sa faca lucrurile intr-un anumit fel, inclusiv in ceea ce priveste alaptarea. Acest lucru nu ajuta, dimpotriva; o tanara mama vine cu destule probleme sau griji din perioada sarcinii, fie de natura fiziologica, fie de alta natura (inclusiv financiara). Cred ca mamele trebuie sa fie confortabile cu alegerile lor, sa decida pentru sine si pentru copilul lor nu pentru ca trebuie, in sensul ca sunt fortate, ci pentru ca ele cred asta. Daca este sa ne luam dupa opinia medicala, alaptarea este recomandata cel putin pana ce copilul implineste 6 luni, putand fi continuata chiar pana la 2 ani. Insa e bine ca fiecare mama sa decida pentru sine si copilul ei fara sa se simta vinovata pentru alegerea pe care o face.

Gabriela: Consider ca o mama ii ofera o investitie pretioasa copilului prin laptele matern. Dupa nastere e cel mai frumos si util dar pe care il poti oferi copilului. Pentru mine a fost extrem de dureros la inceput, insa nu regret niciun moment faptul ca mi-am alaptat copilul. Este ceva unic in viata atat pentru cel mic, cat si pentru mama. Este o legatura pe care daca nu o experimentezi, atunci nu stii despre ce este vorba. Nu cred ca exista un deadline cand gata… nu ii mai dai san copilului. Din punctul meu de vedere nu exista o varsta „potrivita” pentru a intarca copilul. Depinde de la caz la caz. La mine productia se diminuase foarte mult, mai ales dupa venirea menstruatiei, cand copilul avea circa 9 luni. Am continuat alaptarea cat am mai putut, cand am simtit ca nu mai am lapte, am inceput sa raresc treptat mesele, pana la intarcare. Am incetat complet alaptatul in jurul varstei de 14 luni. Trebuie sa mentionez ca el a avut mereu si supliment de lapte praf pentru ca eu nu am avut atat lapte cat ar fi mancat el… Asta este experienta mea, nu o cataloghez drept exemplu de urmat, pur si simplu asa au stat lucrurile la noi.

Mihaela Marcovici: Sunt convinsa ca fiecare mama face tot ce considera ca e mai bun pentru “puiul ei”, macar si din instinctul matern, daca nu urmand sfaturile dintr-o serie infininta de surse de informare. Eu m-am bazat de la inceput pe instinctul matern, pe care l-am simtit mereu ca pe o super-putere. El m-a ajutat sa observ ca fiul meu este fericit, adormit, suparat sau linistit in acelasi timp in care traiesc si eu aceleasi stari sau sentimente. Nu m-am dat in vant dupa alaptat pentru ca insemna ca la fiecare doua ore sa stau cate o ora si jumatate imobilizata pentru ca plodul sa manance. Stiam, insa, cat de important este laptele matern pentru dezvoltarea copilului si mi-am impus un termen de sase luni in care, indiferent de orice, continuam sa fac asta. La mine a fost, deci, jumatate de an si pot sa inteleg si daca alte mame alapteaza mai putin sau deloc, ori ani buni.

Larisa Claru: Din punctul meu de vedere o femeie ar trebui sa alapteze cel putin 6 luni si cel mult un an. Eu, din pacate, am alaptat doar 4 luni din cauza ca nu am mai avut lapte, insa mi-as fi dorit sa alaptez mai mult. Este bine cunoscut ca laptele matern aduce beneficii nutritionale unice. Insa mai mult decat atat, pentru mine si pentru fiica mea a fost acea conexiune psihica unica, care s-a creat intre noi prin alaptare. Pentru mine au fost cele mai intense momente, pe care nu pot sa le exprim in cuvinte.

Cele mai citite articole