Ce este tulburarea Borderline: care sunt cauzele, simptomele si tipurile de tratamente la care poti apela?

Autor: Charmy

Ce este tulburarea Borderline: care sunt cauzele, simptomele si tipurile de tratamente la care poti apela?, Charmy

Tulburarea Borderline este una dintre cele mai frecvente boli de ordin psihic din secolul al XXI-lea, care afecteaza cu precadere tinerii ce duc o viata haotica. Este vorba despre o tulburare care isi pune amprenta atat pe latura personala, cat si pe latura materiala a indivizilor si care se instaleaza treptat din cauza faptului ca tinerii isi neglijeaza sanatatea. In randurile ce urmeaza sunt prezentate principalele elemente pe care indivizii trebuie sa le cunoasca despre aceasta boala, astfel incat sa se poata feri mai usor de ea si sa gaseasca un plan prin care sa isi organizeze stilul de viata!

Ce este tulburarea Borderline?

Medicii sustin ca tulburarea Borderline este o afectiune de ordin psihic ce se caracterizeaza prin schimbari bruste de comportament si atitudine vizavi de cei din jur. Mai mult, indivizii devin imprevizibili: daca acum rad si zambesc, dand senzatia ca totul este in regula, in doar cateva minute pot intra intr-o stare de letargie din cauza careia nu mai pot distinge intre bine si rau. Mai mult, boala se manifesta si prin atitudini exagerate, de aparenta incredere in sine mult prea mare, din cauza careia tineri pot ajunge sa faca gesturi necugetate.

Cauze

In ceea ce priveste cauzele care conduc la aparitia tulburarii Borderline, ele pot fi de mai multe tipuri. De exemplu, factorii de mediu sunt, in general asociati cu un ridicat de dezvoltare a bolii psihice. Oamenii isi pot pierde echilibrul din cauza familiilor instabile in care cresc, dar si din auza abuzurilor pe care le-au suferit in copilarie. Mai mult, medicii de specialitate sustin ca si dezechilibrul serotoninei poate influenta aparitia tulburarii. Din cauza anomaliilor de la nivelul creierului, tinerii pot intra in depresie sau isi pot pierde capacitatea de a vedea realitatea prin ochi obiectivi.

Simptome

Exista o serie de simptome pe care tinerii trebuie sa le cunoasca, astfel incat sa poata contacta un doctor cat mai repede, daca este cazul. Lipsa obiectivelor pe plan personal si profesional, imaginea de sine foarte slab dezvoltata, lipsa empatiei fata de alte persoane, anxietatea, starile depresive, sentimentele de insecuritate, dezinhibarea dusa la cote maxime, dar si starile de ostilitate: toate acestea sunt semne ale aparitiei tulburarii Borderline de care indivizii trebuie sa fie constienti. In cele mai grave dintre cazuri, se poate ajunge chiar si la tentative de suicid.

Persoane predispuse

In randul tinerilor exista femei si barbati care sunt mult mai predispusi la dezvoltarea afectiunii psihice decat altii. De exemplu, cei care au rude care sufera deja de Borderline, dar si persoanele care au avut o copilarie vulnerabila sau care au membri din familie cu probleme de impusivitate sunt predispusi la randul lor la dezvoltarea bolii psihice.

Recomandat este ca toata lumea sa isi gaseasca timp pentru a se informa in legatura cu bolile psihice. Intr-un prezent in care tinerii sunt mult mai preocupati de latura materiala a vietii, ei uita de cele mai multe ori ca partea emotionala si cea psihica sunt la fel de importante. Neingrijite in mod corect, ele pot ajunge intr-un punct de colaps!