Ce înseamnă poker face și cum a apărut?

Autor: Charmy
Ce înseamnă poker face și cum a apărut?, Charmy

Una dintre cele mai întâlnite expresii din lumea pokerului este „poker face”. O auzim frecvent nu doar în poker, întrucât popularitatea să a crescut considerabil în ultimii ani și a intrat deja în limbajul popular.

Poker face înseamnă să încerci să iți ascunzi emoțiile în așa fel încât adversarii tăi de la masa de poker să nu-și dea seama cumva dacă ai o mână bună sau o mână proastă.

Printr-un poker face poți încerca chiar să faci un bluf, dacă mimezi grimase de bucurie după ce primești cărțile. Adversarii tăi ar putea să cadă în eroare. De asemenea, dacă ai o mână de care ești foarte sigur că va fi câștigătoare, printr-un poker face bun și o strategie potrivită îi poți determina pe cei din jur să parieze mai mult.

Poker face este o expresie foarte întâlnită, dar trebuie spus că prima atestare a ei datează din 1875. Prima apariție a fost în cartea Cavendish. Round Games at Cards, scrisă de Thomas de la Rue la Londra, în care erau prezentate o mulțime de sfaturi despre cum să câștigi la poker.

De altfel, poker face este o expresie atât de întâlnită încât a fost inclusă inclusiv în Oxford English Dictionary.

„Se pare că a avea un poker face bun este un avantaj. Nimeni care are pretenții  nu își va trăda valoarea mâinii prin gesturi sau alte manifestări”, se arată în descrierea din Oxford English Dictionary.

În plus, una dintre cele mai cunoscute melodii ale cântăreței Lady Gaga este Poker Face. Este arhicunoscută și chiar și cu trecerea anilor o auzim în momentele în care oamenii caută distracție. Aceasta a fost lansată în urmă cu mai bine de un deceniu și a adunat peste 764 de milioane de vizualizări pe YouTube.

Melodia a fost un hit instant și a ajuns pe primul loc în topuri din 20 de țări precum SUA, UK, Australia, Noua Zeelanda, Canada și multe altele. De asemenea, Poker Face a fost melodia cel mai bine vândută la nivel global în 2009, cu 9.5 milioane de exemplare.

De asemenea, de atunci și până acum piesa a fost cumpărată de 14 milioane de ori, stând extrem de bine în topul pe întreaga istorie.

Iar Lady Gaga a profitat din plin de succesul ei. Poker Face a fost nominalizată la Premiile Grammy, iar Lady Gaga a cântat-o inclusiv la emisiunea American Idol.

Cele mai cunoscute expresii din poker

Acum că am lămurit ce înseamnă poker face, ne îndreptăm atenția și către alte expresii cunoscute din acest joc care a captivat o mulțime de oameni.

All-in – este o altă expresie care a intrat în limbajul uzual al multor oameni și nu este folosită doar în poker. All-in se folosește atunci când un jucător mizează toate jetoanele pe care le are.

Add-on – La unele turnee, jucătorii au posibilitatea ca la un moment dat să cumpere jetoane suplimentare. Add-on-urile marchează în mod obișnuit sfârșitul perioadei de rebuy.

Bankroll – Reprezintă suma de bani pe care jucătorul o are la dispoziție. Este suma maximă ce poate fi pierdută sau pe care ceilalți jucători de la masă o pot câștigă de la tine.

Cele mai citite articole

Bad Beat – Momentul în care o mână foarte valoroasă este învinsă de o mână și mai valoroasă.

Bring-in – Înseamnă să faci primul pariu la prima rundă a unei mâini, neluând în calcul pariurile blind și ante.

Buy-in – Suma de bani necesară pentru a intra într-o partidă. Dacă nu ești la un turneu, de suma respectivă vei primi jetoane. În schimb, la turnee, este suma pe care trebuie să o plătești pentru a putea participa.

Drawing Hand – O mână incompletă, dar care are un mare potențial. Spre exemplu, dacă ești la o carte distanță să faci o chintă simplă sau o chintă de culoare.

Fold – Acțiunea prin care un jucător renunță la mână și nu mai poate participa la runda respectivă.

Forced Bet – Un pariu obligatoriu în prima rundă a paartidei în jocurile de tip stud precum 7card Stud.

Freeroll – Turnee fără taxa de intrare sau la care nu trebuie să achiți un buy-in.

Full House – O mână de poker care conține o pereche și trei cărți de aceeași valoare.

Heads-up – O partidă de poker jucată în doi.

Rake – Jetoanele luate din pot la masă pentru găzduirea partidei, ca plată.

Re-buy – Dacă ați rămas fără jetoane puteți cumpăra altele pentru a continua jocul. De asemenea, și la anumite turnee sunt posibile însă doar în anumite momente.

Showdown – După ce s-au efectuat toate pariurile și în pot se afla minim doi jucători, câștigătorul se stabilește prin showdown, momentul în care toți își arată mâinile.

Stack – Suma de bani aflată pe masa de poker în jetoane.

Steal the pot – A câștiga o rundă cu ajutorul unui bluf.

Table stakes – Suma de bani disponibilă pe masă. Este suma maximă pe care o poți pierde sau pe care oricine de la masă o poate câștiga.

Cele mai citite articole

Articole relevante