Ce trebuie sa manance gainile ca sa faca oua cu galbenus portocaliu

Autor: Charmy

Ce trebuie sa manance gainile ca sa faca oua cu galbenus portocaliu, Charmy

Daca ati intreba mai multi oameni ce culoare are galbenusul de ou, ei ar raspunde, probabil, galben. Galbenusurile au fost intotdeauna asociat cu culoarea galbena, ceea ce este regretabil. Crescatorii de gaini de curte stiu ca galbenusul ar trebui sa fie portocaliu stralucitor, iar aceste galbenusuri portocalii sunt un semn ca gainile sunt sanatoase.

Ce contin galbenusurile de culoare portocalie?
Galbenusul portocaliu este un indiciu al unui regim alimentar bine echilibrat si foarte hranitor pe care l-a avut gaina. Acesta contine: xantofile si acizi grasi omega 3.

Xantofilele sunt substante carotenoide. Carotenoizii sunt pigmenti de plante naturale gasite in multe fructe si legume. Beta carotenul este unul dintre cei mai cunoscuti carotenozi, fiind responsabil pentru pigmentul portocaliu pe care il da galbenusului, oamenii asociindu-l cu morcovii. Carotenoidele care dau culoarea mai profunda galbenusului sunt xantofilele, care sunt mai usor absorbite in galbenusuri. (Luteina este un astfel de xantofil, deci un continut mai mare de luteina duce la un portocaliu mai inchis.) Xantofilele se gasesc si in frunzele verzi, inchise, cum ar fi spanac si gulii, precum si in dovlecei, broccoli, varza de bruxelles etc.

Cele mai citite articole

Acizii grasi Omega 3 sunt foarte concentrati in seminte de in si alge de mare.
Indiferent de mediul in care traiesc, gainile trebuie sa consume pe langa cereale si verdeata.
Daca gainile sunt hranite sanatos, nutrientii pe care ii consuma se transmit la oua, fiind concentrati in galbenusuri. Potrivit unui studiu realizat la Universitatea de Stat din Pennsylvania, s-a constatat ca ouale care au provenit de la gaini ce au fost hranite cu verdeata contin niveluri ridicate de vitamine A, D si E; mai mult beta-caroten si mai mult omega 3.

Cum poti obtine galbenusuri portocalii inchis de la gainile de curte?
Gainile trebuie lasate sa cutreiere, mai ales daca in preajma casei avem o pasune cu iarba cruda. In caz contrar, trebuie hranite cu verdeata proaspata pentru a creste luteina in galbenusuri. Le putem da frunze de varza, broccoli sau orice avem in gradina.

Nu va lasati pacaliti fermele de gaini care pur si simplu le hranesc cu porumb. Porumbul da galbenusului o culoare aurie, frumoasa dar are putina valoare nutritiva.

Daca veti hrani gainile asa cum trebuie, dupa cateva saptamani puteti obtine de la ele primele gabenusuri portocalii. Cumparati oua de la magazin si spargeti in acelasi castron cu cele de la gainile de curte; veti vi uimiti de diferenta!

Cele mai citite articole

Articole relevante