Ce trebuie sa stiti despre E-urile din alimente

Autor: Charmy

Ce trebuie sa stiti despre E-urile din alimente, Charmy

Cu totii auzim astazi despre pericolul aditivilor alimentari, numiti E-uri. Totusi nevoia unor astfel de aditivi s-a simtit din cele mai vechi timpuri. Diferenta este ca de-a lungul timpului ei au devenit mai nocivi.

In timpuri preistorice, oamenii din pestera afumau carnea pentru a-i da gust. In regiunile cu iesire la mare, omul preistoric inmuia alimente, inclusiv carnea de pasare, in apa de mare pentru a-i da o aroma mai buna si pentru a o conserva. Comertul cu mirodenii intre Asia, Orientul Mijlociu si Europa a inflorit, deoarece oamenii cautau noi mirodenii pentru a prepara alimentele.

Se stie ca exploratorii cautau sare si mirodenii in regiunile in care ajungeau, iar romanii bogati erau chiar rapiti, iar rapitorii cereau o rascumparare in sare si condimente. De asemenea, stramosii nostri au descoperit ca zaharul in cantitati mari ajuta la conservarea fructelor.

In zilele noastre, aproape fara exceptie, alimentele din comert contin aditivi (cunoscuti sub denumirea generica de „E“-uri), a caror menire este, se spune, aceea de a conserva, de a da culoare, forma, de a spuma, ingrosa si mai ales de a da aroma in mod artificial, facand astfel produsul atragator pentru clienti si vandabil timp indelungat, uneori aproape nelimitat.

Cei mai multi cercetatori spun ca aditivii alimentari sunt substante chimice de sinteza si, deoarece ele nu se gasesc in mod natural, nu ar trebui sa faca parte din alimentatia noastra. Impactul E-urilor asupra organismului este devastator, deoarece ele nu sunt recunoscute si acceptate de catre acesta.

O substanta straina, afirma medicii, nu poate fi administrata timp indelungat fara a produce efecte secundare. Consumul indelungat de produse alimentare aditivate sintetic produce in organismul uman un adevarat bombardament chimic asupra organelor interne, compromitand si distrugand sistemul imunitar (acesta ajunge sa produca anticorpi peste masura, folosindu-i chiar impotriva organismului uman), precum si o serie de tumori maligne si benigne.

Pe langa partea legata de sanatate, E-urile influenteaza si gustul alimentelor; de exemplu carnea de pui, una dintre sursele cele mai versatile de proteine. Indiferent daca preferati puiul preparat in ciorba sau prajit, alegeti puiul bio. Puiul bio nu contine pesticide sau aditivi alimentari neorganici, ceea ce inseamna ca puiul  nu a fost tratat cu antibiotice sau hormoni.

Carnea de pui fara E-uri este mai gustoasa, dar cel mai important lucru provine din lipsa antibioticelor din alimentatia puilor.  Acest lucru nu se intampla doar atunci cand pasarile sunt bolnave; aceasta a devenit o practica standard pentru majoritatea fermelor de pui.

Incepand cu anii 1940, producatorii de carne de pasare din lume au inceput sa foloseasca antibiotice deoarece impiedica aparitia bolii, permit pasarilor sa castige mai mult in greutate fara alimente. Din pacate, acest lucru a dus la dezvoltarea bacteriilor rezistente la antibiotice.

Cele mai citite articole