Siguranta si stil. Acestea sunt cele doua calitati importante pe care le cauti cand vine vorba despre alegerea corpurilor de iluminat pentru exteriorul casei tale. De cele mai multe ori, corpurile exterioare de iluminat sunt cele care dau tusa finala stilului locuintei tale, asa cum cravata completeaza costumul.
Iata de ce trebuie sa tii cont cand mergi la un depozit de electrice pentru a alege corpurile exterioare de iluminat:
1. Stilul casei tale
Indiferent daca locuinta ta este una de tip bungalow sau una cu etaj, ea are un aspect compact cu care corpurile exterioare de iluminat trebuie sa se potriveasca. Mai intai, tine cont de stilul locuintei: este una moderna sau una in stil traditional? Apoi, ia in considerare culorile folosite pentru fatada si acoperis. Tonurile de culoarea pamantului, cele bej si fatadele de caramida rosie se potrivesc cel mai bine cu niste corpuri exterioare de iluminat in finisaje similare, cum ar fi cele din bronz, alama sau cuprul. In cazul in care locuinta ta are fatada acoperita cu ardezie, tonuri negre sau gri, alegeti corpuri de iluminat in culori precum: negru, crom, nichel, zinc sau alb.
De asemenea, trebuie sa tineti cont de proportiile casei. Pentru casele mai inalte este indicat sa alegeti niste corpuri mai mari si, eventual, unele care atarna.
2. Unde amplasezi corpurile de iluminat?
Cheia pentru un plan de iluminare placut din punct de vedere estetic este de a plasa lumina in mai multe spatii exterioare: de obicei, un singur corp de iluminat la usa de la intrare nu este suficient. Iata o regula buna atunci cand trebuie sa alegeti corpurile de iluminat in functie de locul in care vreti sa le amplasati:
Usa de la intrare – un corp de iluminat mare montat pe perete
Pe veranda – un corp de iluminat tip plafoniera sau un corp de iluminat care atarna
Usa de la garaj – doua sau trei corpuri mari de iluminat prinse pe perete
Gradina – corpuri de iluminat la nivelul gazonului in forma de felinar sau rotunde cu geam mat
3. Cat de mult lumina?
Mai multa lumina nu inseamna neaparat lumina mai buna, iar acest lucru este valabil si atunci cand vine vorba de optiunile de iluminare exterioara. Mai multa lumina, mai ales atunci cand este combinata cu sticla translucida, poate insemna de obicei o lumina rece. Atunci cand alegeti corpurile exterioare de iluminat, luati in considerare becurile pe care le utilizati. Lampile cu led nu foarte puternice vor oferi o lumina joasa care completeaza atmosfera exterioara a unei locuinte, potrivita pentru a ajuta oaspetii sa ajunga la usa ta.
Pentru lampile tip candelabru, luati in considerare becurile cu incandescenta de 7 wati sau 15 wati.