Cum poti valorifica in mod ingenios cauciucul uzat?

Autor: Charmy

Cum poti valorifica in mod ingenios cauciucul uzat?, Charmy

Anvelopele uzate fac parte din grosul deseurilor de tot felul, alaturi de alte multe  materiale vechi, deteriorate, folosite, expirate etc de care ne debarasam dupa utilizare.

Si este bine sa  procedam corect, depozitandu-le in mod selectiv si  nu   netinand cont de minimele reguli de convietuire, cum din pacate inca mai procedeaza unii, astfel incat deseurile sa ajunga acolo unde trebuie, la gropile de gunoi autorizate sau luand drumul fabricilor de reciclare, cum este si cazul cauciucului uzat.

Evident, mai intai acesta, dupa colectare, va trece prin anumite echipamente speciale, care au rolul de a le diminua considerabi volumul, asa cum este presa pentru dezmembrat cauciucuri, pentru ca apoi sa intre in procesul de reciclare.

Si exista o serie intreaga de utilizari pentru cauciucul reciclat, in mai multe domenii, precum constructii, drumuri, materie prima pentru fabrici de ciment etc. Daca acestea sunt doar cateva dintre utilizarile la scara larga, atunci cand este vorba despre anvelopele uzate pe care nu le mai putem utiliza la propriul autoturism si de care inca nu ne-am debarasat, daca dam dovada de creativitate sau doar ne limitam la a ne inspira de la altii, le putem gasi o intrebuintare in continuare.

Astfel, daca la o prima privire suntem tentati sa renuntam cat mai rapid la aceste obiecte uzate, considerand ca utilitatea lor e egala cu zero, cu putina rabdare si pricepere le putem transforma spectaculos.

Le putem transforma in piese de mobilier, fie pentru in casa sau pentru gradina, in scaune, masute de cafea, fotolii, vopsindu-le in nuantele preferate si adaugandu-le perne de marime potrivita, precum si alte decoratiuni inspirate.

De asemenea, le putem da o intrebuintare distractiva pentru copii, astfel incat anvelopele condamnate sa ajunga la groapa de gunoi sa devina leagane sau piese de baza pentru balansoar, iar cei mici vor fi extrem de incantati sa experimenteze jocul cu acestea.

O alta idee excelenta este transformarea rotilor din cauciuc in straturi cu flori sau ghivece pentru plante decorative, trepte intr-o curte, suport ingenios pentru diverse obiecte, etajere haioase montate pe perete, rama pentru o oglinda atipica, instalata in camera unui pasionat de masini si multe altele, pentru ca limita imaginatiei este doar cerul.

Daca avem acasa catei sau pisici, putem construi dintr-o anvelopa si o perna potrivita pentru amicul nostru patruped un loc extrem de comod, care va deveni cu siguranta spatiul lui preferat pentru a trage un pui de somn sau unde se va retrage de fiecare data dupa o repriza intensa de joaca.

Cele mai citite articole

Articole relevante