Cei mai multi dintre noi, fie ca recunoastem sau nu, macar din cand in cand ne incearca o pofta grozava de a savura carnaciori, o pastrama, un muschi afumat sau un alt tip de produs din categoria mezelurilor, vezi oferta de la brandurile Carmistin.
Si pentru ca suntem constienti ca nu toate sortimentele de mezeluri care fac parte din oferta extrem de generoasa din magazine sunt chiar cele mai sanatoase produse, trebuie sa fim atenti la ce alegere facem in acest sens atunci cand pofta ne da ghes. Sunt cateva criterii dupa care ar fi recomandat sa ne ghidam pentru a selecta din diversitatea de mezeluri acele sortimente sanatoase, cu care sa pregatim un mic dejun satios sau un sandvis consistent, care sa ne alunge foamea la serviciu.
Astfel, primul pas este evaluarea pretului acelui mezel. Daca este vorba despre un pret prea mic, cu siguranta calitatea acelui sortiment de mezel este una indoielnica, iar ingredientele din care este preparat nu sunt cele mai bune pentru sanatatea noastra, deci mai bine putin si bun, decat mai mult si…nesanatos!
De asemenea, consultarea etichetei produsului pe care dorim sa-l achizitionam este o alta regula importanta. O lista foarte lunga de ingrediente, cu tot felul de prafuri, amelioratori, intensificatori de gust, E-uri, cu siguranta nu este o garantie pentru un produs sanatos, ci dimpotriva. Cu cat sunt mai multe ingrediente, cu atat acel sortiment este unul extrem de procesat, deci nici vorba despre cea mai buna varianta pentru o alimentatie sanatoasa, sigura.
Totodata, primul ingredient de pe eticheta, deci cel care are proportia cea mai mare in acea reteta de mezel, trebuie sa fie carnea, nicidecum slanina, grasimi, apa sau altceva.
Modalitatea in care este realizat mezelul este un alt aspect dupa care trebuie sa ne orientam la cumparaturi de acest tip. Cel mai bine este sa alegem sortimentele crud – uscate, deci retete traditionale, in detrimentul celor macerate mult sau procesate excesiv.
Culoarea produsului ne poate oferi o serie de indicii despre calitatea produsului. O culoare prea intensa a unui muschiulet ne va duce cu gandul mai mult la un obiect din recuzita unui teatru unde se pune in scena o masa imparateasca, sigur a fost cosmetizat din plin cu tot felul de aditivi. Deci orientati-va catre cele care au culori naturale, firesti, iar felia unui muschiulet are cat se poate de clara fibra carnii, nu aspectul unui amestec nedefinit.
Odata alegerea facuta, pentru a ne putea bucura pe deplin de savoarea unui mezel bun, este bine sa dam dovada de moderatie, sa il consumam in cantitati rezonabile alaturi de legume sau o salata plina de vitamine, pentru a nu risca sa avem emotii atunci cand ne vom urca pe cantar.