Carnea fripta e delicioasa, fie ca alegi sa o faci in bucatarie sau pe iarba, la padure, inconjurat/a de prieteni. Facuta gresit, insa, carnea la gratar poate veni cu o „garnitura nedorita” – hidrocarburile aromatice policiclice eliminate in procesul de frigere sunt cancerigene. Dr. Oz iti ofera 5 sfaturi pentru a reduce la maxim riscul de a-ti servi familia cu mancare periculoasa pentru sanatate:
- Alege carnuri sanatoase
Pieptul de pui, carnea de vita sau partile de carne slaba de porc sunt mult preferabile carnurilor procesate precum carnatii, hamburgerii sau mai romanestii mici. Acestea din urma cresc riscul de boli de inima si de cancer de colon.
- Indeparteaza grasimea
Grasimea de la carne picura pe gratarul incins, iar fumul rezultat se depune pe mancare. Alege carne slaba sau indeparteaza bucatelele de grasime inainte sa pui carnea pe gratar pentru a limita la maxim incarcarea ei cu substantele cancerigene.
- Nu arde carnea!
Cele mai citite articole
Carnea arsa contine amine heterociclice care cresc riscul de cancer la stomac si cancer colorectal.
- Frige carnea la o temperatura mai mica
Cu cat temperatura este mai mare, cu atat cresc sansele sa apara substante cancerigene in carne. Ai grija ca gratarul sa aiba o temperatura medie imprastiind constant carbunii.
- Marineaza carnea in bere
Un studiu recent a aratat faptul ca marinarea carnii de porc in bere (in special in bere neagra) reduce la jumatate sansele de formare a 8 tipuri majore de hidrocarburi aromatice policiclice