Cum să vă pregătiți fizic și mental pentru operația valvei inimii

Autor: Charmy
Cum să vă pregătiți fizic și mental pentru operația valvei inimii, Charmy

Dacă urmează să treceți printr-o operație de valvă cardiacă, este important să vă pregătiți în mod corespunzător. Acest lucru poate avea un impact pozitiv asupra rezultatelor și poate contribui la o recuperare mai rapidă și mai ușoară. Care sunt câteva dintre lucrurile pe care le puteți face pentru a vă pregăti fizic și mental pentru o astfel de intervenție veți descoperi în rândurile de mai jos. 

Faceți exerciții fizice

Activitatea fizică reprezintă o componentă esențială a pregătirii pentru operația valvei inimii. Exercițiile fizice regulate pot îmbunătăți circulația, pot reduce riscul de complicații precum cheaguri de sânge și pot îmbunătăți sănătatea generală a organismului și reziliența corpului.

Atenție! Este esențial să cereți sfatul unui medic în ceea ce privește tipul de exerciții pe care le puteți practica și intensitatea acestora. Dacă apar simptome precum dureri în piept, dificultăți de respirație, amețeli sau oboseală extremă, este crucial să vă opriți și să discutați cu medicul dumneavoastră.[1]

Aveți grijă la alimentație

Deși în preajma unei intervenții chirurgicale, dieta poate fi ușor neglijată, este important să înțelegeți că alimentația joacă un rol vital în îmbunătățirea sănătății imunitare și în reducerea riscului de infecții. De asemenea, o dietă echilibrată oferă organismului nutrienții necesari vindecării țesuturilor și poate contribui la o recuperare mai rapidă și la o perioadă de spitalizare mai scurtă.

Cum să vă pregătiți fizic și mental pentru operația valvei inimii, Charmy

Concentrați-vă pe consumul unei diete echilibrate, bogate în proteine sănătoase (pește, pui, ouă, fasole), cereale integrale, fructe, legume și lactate cu conținut scăzut de grăsimi.

Atenție! Este posibil să fie necesar să faceți unele ajustări în dieta dumneavoastră pe măsură ce vă apropiați de data operației. Întrebați-vă medicul dacă există anumite instrucțiuni în acest sens pe care trebuie să le respectați.[1][2]

Gestionați-vă greutatea

Excesul de greutate nu numai că crește riscul de complicații în timpul operației, dar poate și îngreuna recuperarea și poate prelungi spitalizarea. O greutate sănătoasă, pe de altă parte, poate îmbunătăți recuperarea și reduce riscul de complicații postoperatorii.

Dacă sunteți supraponderal, este foarte posibil să vi se recomande să încercați să pierdeți în greutate înainte de operația valvei inimii.[1]

Nu vă neglijați sănătatea mentală

Cele mai citite articole

Sănătatea mentală are un rol esențial în procesul pre și postoperator, influențând recuperarea și adaptarea pacientului. Stresul, anxietatea și depresia pot avea un impact negativ semnificativ asupra acestui proces. Prin urmare, este esențial să se gestioneze aceste aspecte înainte și după operație.

Tehnicile de gestionare a stresului, cum ar fi meditația, respirația profundă și yoga, pot fi de un real ajutor pentru pregătirea mentală a pacientului. Consilierea psihologică preoperatorie poate fi, de asemenea, extrem de benefică.[1]

Nu uitați, este important să discutați deschis cu medicul dumneavoastră despre toate temerile și neliniștile pe care le aveți. De asemenea, v-ar putea ajuta să vă informați în prealabil despre ce presupune o operație a valvei inimii, ce preț are aceasta și orice alte detalii pe care le considerați importante.

Luați-vă medicamentele

Este important să urmați cu strictețe tratamentul medicamentos prescris de medicul dumneavoastră. Acest lucru este esențial pentru menținerea unei stări de sănătate optime și pentru prevenirea complicațiilor în timpul și după operație.

Este posibil să fie necesar să opriți administrarea anumitor medicamente înainte de operație. Medicul dumneavoastră vă va oferi instrucțiuni precise și la momentul potrivit.[1][2]

Atenție! Nu întrerupeți niciodată tratamentul medicamentos în lipsa unor instrucțiuni în acest sens din partea medicului.

Pregătirea fizică și mentală adecvată înainte de operația valvei inimii este esențială pentru a asigura un rezultat pozitiv, dar și o recuperare mai ușoară. Sfaturile de mai sus vă vor ajuta să faceți acest lucru. Dacă aveți întrebări sau nelămuriri, nu ezitați să vă adresați medicului dumneavoastră.  

Bibliografie: 

  1. „Get in Shape for Surgery”, British Heart Foundation, 6 Aug. 2023, www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/activity/get-in-shape-for-surgery. Accessed 8 Jan. 2024.
  2. „Heart Valve Surgery”, Heart and Stroke Foundation of Canada, 2023, www.heartandstroke.ca/heart-disease/treatments/surgery-and-other-procedures/heart-valve-surgery. Accessed 8 Jan. 2024.

Cele mai citite articole

Articole relevante

banner desktop banner mobil