Partea dificila legata de salate, atunci cand le preparam ca pe o mancare de post, este aceea ca nu sunt prea satioase – de regula doar foi de salata, niste ceapa si poate cateva felii de rosie. Aceasta inseamna ca, la scurt timp dupa ce ai terminat de mancat, ti-e foame iar (acesta este motivul pentru care restaurantele servesc de regula salatele la inceputul mesei – nu iti umpli stomacul si te poti apuca de felul principal).
Cat priveste salata pe care ti-o propun azi, ea este gandita ca o masa in sine. E o misiune destul de dificila in perioada postului, pentru ca nu poti folosi carne, branza, sau alte ingrediente care, de regula, fac o salata sa fie satioasa. Dar exista alte modalitati de a ne atinge scopul.
De exemplu, salata orientala crocanta pe care ti-o propun astazi contine o varietate de ingrediente de diferite texturi ce nu numai ca-ti incanta papilele gustative, dar iti fac stomacul sa se simta ca si cum ar fi primit ceva mult mai substantial. In plus, atunci cand mesteci ingredientele crocante (precum ardei grasi, pastai de fasole, castane, seminte de susan prajite etc.) ai senzatia ca mananci o masa intreaga si nu doar o simpla salata. Haide sa vedem impreuna despre ce e vorba:
Salata orientala crocanta a Osmandei
Pentru salata:
- 1 Conserva de pastai de fasole, scurse (cam o ceasca si jumatate)
- 1 Conserva de castane de apa, scurse (cam o ceasca)
- 1 Capatana medie de salata iceberg
- 6-8 Fire de praz, taiate subtire (pe diagonala)
- 1 Ardei gras mediu, curatat de seminte si taiat feliute subtiri
- 2 Linguri de seminte de susan prajite
Pentru dressing:
- 3 Linguri de ulei de floarea-soarelui
- 1 Lingura de otet alb
- 1 Lingura de ulei de susan
- 1 Catel de usturoi, zdrobit bine
- 2 Centimetri de ghimbir, curatat si dat pe razatoare
- 1/2 Lingura de zahar
- Sare & piper dupa gust
1. Scurge bine fasolea si castanele din conserve (ca sa nu faci o salata prea suculenta). In cazul in care castanele sunt intregi, incearca sa le tai in bucatele mai mici.
2. Rupe frunzele de salata in bucati cam cat pentru o inghititura, apoi pune salata, fasolea, castanele, prazul si ardeiul gras intr-un castron si amesteca bine.
3. Prepara dressing-ul amestecand toate ingredientele intr-un castron, gusta si adauga sare si piper.
4. Amesteca salata impreuna cu dressing-ul, presara semintele de susan pe deasupra si… Asta e tot! Pofta buna!