Cum se manifesta tulburarea borderline in diferite segmente ale vietii?

Autor: Charmy

Cum se manifesta tulburarea borderline in diferite segmente ale vietii?, Charmy

Persoanele care sufere de tulburarea borderline pot avea toate ramurile vietii afectate de aceasta tulburare. Din acest motiv este nevoie ca persoanele care sufera de borderline sa apeleze la terapie si psihoterapie in acest sens.

Scoala si munca

Majoritatea persoanelor afectate au dificultati in completarea pregatirii profesionale. Multi petrec ani intregi in clinici psihiatrice. Doar in jurul varstei de 30 de ani, intensitatea sindromului borderline a scazut incet si furtunile emotionale violente au scazut.

Alte boli

Sindromul borderline merge deseori mana in mana cu alte boli. Pentru majoritatea pacientilor, depresia apare cel putin temporar. De asemenea, sunt frecvente tulburarile de panica, tulburarile de stres posttraumatic si alcoolismul sau dependenta de droguri.

Daca simptomele sunt severe, copiii sufera foarte mult de efectele tulburarii mintale, deoarece acestia sunt expusi si neputinciosi la schimbarile de dispozitie ale parintilor. Schimbarea nevoia de iubire si respingerea ii provoaca pe copii si acestia isi pierd increderea in parinti.

Cand copiii isi dau seama ca parintii lor nu sunt capabili sa faca fata vietii de zi cu zi, isi asuma rolul adultilor. Expertii numesc aceasta situatie parentificare. Copiii se straduiesc sa raspunda nevoilor parintilor si sa-si puna inapoi propriul ego. Aceasta inversare a rolului creeaza de obicei probleme psihologice la copii, care pot dura o viata.

Prin urmare, parintii cu sindrom borderline ar trebui sa solicite cu siguranta ajutor. Terapeutul poate insoti familia pentru a remedia aceste probleme. Cu sprijin, parintii pot invata sa recunoasca nevoile copilului lor. Cand copiii sunt informati despre boala mamei sau a tatalui, acestia au o mai buna intelegere a situatiilor dificile.

Sindromul borderline: cauze si factori de risc

Borderline poate fi mostenit? Cauzele borderline nu au fost identificate pana acum. Cert este ca exista o predispozitie genetica si experiente traumatice timpurii pot lucra impreuna si pot declansa tulburari. Un singur studiu pana in prezent a aratat ca factorii genetici au un impact major asupra dezvoltarii sindromului borderline. Borderline nu este deci mostenit, dar predispozitia pentru acesta este.

Experiente traumatice

Trauma creste in mod semnificativ riscul de sindrom borderline. O mare parte dintre persoanele afectate au fost abuzate sexual in copilaria timpurie – in special in cadrul familiei. Pacientii borderline au suferit, de asemenea, violenta fizica in multe cazuri.

Sindromul borderline poate rezulta si din abuzuri mentale. Multi dintre pacienti au fost neglijati in tinerete. Lipsa de caldura in relatiile de familie sau stresul imprevizibil cresc riscul de aparitie al acestui sindrom.

Experientele de separare timpurie cauzate de divort sau decesul unui parinte favorizeaza si boala. Practic, problemele de sanatate mintala in familie, precum abuzul de alcool, depresia sau schizofrenia, cresc riscul de a dezvolta borderline.

La unii dintre pacienti, tulburarea de personalitate se dezvolta chiar si fara experiente de genul celor mentionate mai sus. Deci nu este intotdeauna si automat vina familiei pentru boala psihica. Este recomandat insa, ca indiferent care ar fi motivele sa se recurga la tratament specializat pentru rezolvarea problemelor si pentru gestionarea corecta a emotiilor.