Ce este curcubeul?
Curcubeul este un fenomen optic si meteorologic care creeaza un spectru de lumina in forma de arc pe cer atunci cand lumina soarelui este refractata, reflectata si dispersata in picaturile de apa din atmosfera. Culorile unui curcubeu, vizibile ca un arc circular, sunt rezultatul refractiei luminii solare in picaturile de apa, proces in care lumina se descompune in culorile spectrului vizibil. Aceste culori includ rosu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo si violet, ordonate de la exterior spre interiorul arcului.
De ce vedem curcubeul?
Curcubeul poate fi observat in zilele cu ploaie si soare cand soarele este scazut pe cer, de obicei in zorii zilei sau la apus. Pentru a vedea un curcubeu, observatorul trebuie sa fie intre soare si ploaie. Soarele trebuie sa fie in spatele observatorului, iar ploaia in fata acestuia. Unghiul ideal pentru a vedea un curcubeu complet este de 42 de grade fata de directia luminii incidente. Interesant este faptul ca fiecare persoana vede propriul curcubeu unic, deoarece observarea depinde de locatia specifica a picaturilor de apa in raport cu locul unde sta observatorul.
Tipuri de curcubee
Cele mai citite articole
Exista mai multe tipuri de curcubee pe care le putem observa. Cel mai comun este curcubeul primar, unde culorile sunt dispuse in ordinea mentionata anterior, de la rosu la violet. Curcubeul secundar este vizibil atunci cand lumina este reflectata de doua ori in interiorul picaturilor de ploaie, ceea ce face ca culorile sa fie inversate (violet la exterior si rosu la interior) si acesta este mai slab in intensitate. Exista si fenomene mai rare, cum ar fi curcubeele duble, unde un curcubeu secundar apare impreuna cu curcubeul primar, sau curcubeele albice, care sunt formate in conditii de ceata si sunt lipsite de culoare.
Curcubee in diferite culturi
Curcubeul a avut intotdeauna un loc special in mitologia si cultura multor popoare din intreaga lume. De exemplu, in mitologia greaca, curcubeul era considerat ca fiind un pod intre zei si oameni. Iris, zeita curcubeului, era mesagera zeilor. In Biblie, curcubeul este mentionat ca fiind semnul pactului dintre Dumnezeu si Noe dupa Potop, simbolizand speranta si promisiunea ca viata va continua. Multe culturi indigene americane considera curcubeul ca fiind un simbol al armoniei si al pacii intre diferite triburi sau intre oameni si natura.
Curiozitati stiintifice despre curcubeu
Stiinta ne ofera o multime de informatii fascinante despre curcubeu. De exemplu, desi curcubeul pare sa aiba o gama distincta de culori, in realitate nu exista limite precise intre culorile din spectrul vizibil; acestea sunt doar rezultatul modului cum ochiul uman percepe diferitele lungimi de unda ale luminii. In plus, nu este posibil sa ajungi la capatul unui curcubeu, deoarece acesta nu este un obiect fizic, ci pur si simplu un efect optic care depinde de locatia observatorului. Curcubeele nu sunt limitate doar la Pământ; acestea au fost observate si pe alte planete din sistemul solar, cum ar fi Venus, unde pot fi create de picaturile de acid sulfuric din nori.