De ce ai nevoie de fisa medicala la angajare

Autor: Charmy

De ce ai nevoie de fisa medicala la angajare, Charmy

Cei mai multi dintre noi am trecut, cel putin o data in viata, prin situatia de a ne pune la punct un dosar de angajare. Dupa numeroase interviuri si indelungi cautari, esti pus in situatia de a alerga in continuare dupa obtinerea a diverse documente pentru a reusi in sfarsit sa devii cu adevarat angajat.

Unul dintre actele obligatorii in aceasta situatie este si fisa medicala pentru angajare. La fel ca si in cazul scolilor de soferi, in care cauti sa obtii  fisa medicala pentru permis la pret bun si mai ales fara sa stai la cozi interminabile, la angajare vei cauta o clinica medicala specializata in medicina muncii, la care sa beneficiezi de servicii profesioniste si preturi bune.

De ce ai nevoie de o astfel de fisa? Simplu, Codul muncii republicat prevede ca o persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.

Examenul medical la angajare si controlul medical periodic se realizeaza in functie de profilul de activitate al companiei, conform legislatiei in vigoare, urmarind factorii de risc profesional specifici fiecarui post. Examenul medical la angajare poate cuprinde, dupa caz: examen clinic general, examen oftalmologic, EKG, glicemie, examen psihiatric, spirometrie, hemograma, examen psihologic, audiograma, etc. Analizele medicale pentru angajare pot include si examen VDRL, examen coproparazitologic, putand fi facute, in unele situatii si recomandari pentru investigatii de specialitate. Medicul de medicina muncii poate solicita medicului de familie , conform HG 1169/2011, in vederea efectuarii examenului medical la angajare sau control medical periodic, adeverinta sau scrisoare medicala care sa ateste starea de sanatate a viitorului angajat.

Medicul de medicina a muncii evalueaza aptitudinea pentru munca in relatie cu starea de sanatate si promoveaza adaptarea muncii la posibilitatile angajatilor.

Este foarte important de stiut ca un contract individual de munca incheiat fara fisa medicala de angajare, in lipsa unui certificat medical, respectiv fara avizul medicului de medicina muncii, atrage dupa sine nulitatea contractului de munca. Trebuie sublinitat ca, nulitatea prevazuta de Codul muncii nu este remediabila. Nulitatea nu mai poate fi acoperita prin prezentarea certificatului medical ulterior incheierii contractului de munca, avand in vedere ca aceste prevederi au fost abrogate prin Legea nr. 40/2011.

Cele mai citite articole