În România, peste 50% dintre oameni au cel puțin un animal de companie, iar în total sunt aproximativ 7 milioane de animale de companie.
În țara noastră, există o abordare destul de clasică și tradiționalistă a tratamentului animalelor de companie. Adică, atunci când un animal dezvoltă probleme de sănătate, proprietarii de animale de companie acționează conform două scenarii principale: merg imediat la clinica veterinară sau caută informații pe internet. Ultima opțiune, tratamentul cu ajutorul Google este extrem de periculos pentru sănătatea animalului de companie. Proprietarii de animale de companie trebuie să își asume responsabilitatea și să conștientizeze că auto-medicația animalelor de companie este extrem de periculoasă pentru sănătatea lor, iar acest lucru ar trebui făcut exclusiv de către medicii veterinari profesioniști.
În 2023, în România a fost lansat un serviciu online de consultanță veterinară 24/7 vetonline.com.ro
Platforma funcționează ca Uber pentru proprietarii de animale de companie, medicul veterinar se conectează literalmente în 1-2 minute, iar costul consultației este de doar 27 de lei. Consultația online are loc în format text chat, în calitate de proprietar al unei pisici sau al unui câine, aveți posibilitatea de a trimite fotografii și videoclipuri.
Potrivit studiilor occidentale, 70% din toate problemele de sănătate ale animalelor pot fi rezolvate online.
– Avantajele consultațiilor veterinare online:
Cele mai citite articole
– Este mult mai ieftin. De exemplu, un consult veterinar la București costă în medie 65 de lei, în regiuni 45 de lei, în Germania, Marea Britanie sau Spania de la 60 de euro, iar o consultație online pe platforma vetonline.com.ro costă doar 27 de lei.
Aveți acces 24/7 la medici veterinari calificați.
Indiferent de locul în care vă aflați (oraș/sat/în străinătate) – pentru a obține urgent o consultație online cu un medic veterinar, trebuie doar să aveți acces la Internet.
– Nu irosiți timpul cu vizitele la clinică.
– Nu stresați animalul. În primul rând, părăsind casa, schimbând teritoriul sigur familiar în unul necunoscut, animalul se confruntă cu sunete și mirosuri neobișnuite. În al doilea rând, animalul contactează cu străini sau persoane necunoscute. În al treilea rând, manipulările efectuate de medici veterinari sau specialiști ar putea să-i provoace adesea disconfort fizic;
Primul impuls major în dezvoltarea telemedicinei veterinare în România a venit în perioada pandemiei de coronavirus, când clinicile veterinare au fost nevoite să se închidă. Atunci majoritatea clinicilor și medicilor veterinari au început să se gândească cum să consilieze în continuare clienții.
Tendința actuală de dezvoltare, digitalizare și tranziție la mediul online va evolua în continuare.