De ce e importantă încălzirea genunchiului înainte de sport?

Autor: Charmy
medic ortoped

Cu toții știm cât de important și benefic este sportul pentru sănătate. Însă, este important ca toate activitățile fizice să fie realizate corect și respectând anumite etape. O regulă importantă constă în efectuarea exercițiilor de încălzire înainte de antrenament. Acestea previn accidentările, stimulează circulația sanguină și pregătesc întregul organism pentru efort.

Previne accidentările

Genunchiul este una dintre principalele articulații ale corpului, cu un rol esențial în mobilitate și susținerea greutății corporale. În cadrul structurii acestuia sunt prezente mai multe ligamente care intervin în stabilitatea articulației și în realizarea mișcărilor.

Efectuarea exercițiilor de încălzire pregătește musculatura pentru efort. Studiile au demonstrat că mușchii care au fost supuși exercițiilor de încălzire au avut o rezistență crescută la efort. Alte beneficii pentru aceștia sunt reprezentate de:

  • instalarea mai lentă a oboselii musculare;
  • reducerea apariției febrei musculare;
  • tensiunea musculară redusă. 

Exercițiile de încălzire sunt benefice și pentru ligamente. În cazul acestora, efectuarea unor exerciții de întindere realizate lent și crescând treptat intensitatea, le determină să răspundă mai bine solicitărilor mecanice ulterioare. În acest fel sunt evitate leziunile ligamentare, precum întinderile și rupturile. Una dintre cele mai frecvente accidentări este reprezentată de ruptura de ligament (LIA). Însă, riscul de a apariție este redus atunci când exercițiile de încălzire și antrenamentul propriu-zis sunt efectuate corespunzător.

Stimulează circulația

Pe durata efectuării exercițiilor de încălzire, musculatura se contractă, iar nevoia de oxigen și nutrienți crește. Astfel, aportul de sânge care ajunge la mușchi crește, pentru a asigura necesarul de oxigen și de nutrienți. Prin urmare, în timpul antrenamentului mușchii vor beneficia imediat de substanțele necesare, circulația sanguină fiind deja stimulată.

De asemenea, furnizarea cantității optime de nutrienți asigură funcționarea normală și menținerea structurii fiziologice a mușchilor și a ligamentelor. În plus, randamentul exercițiilor crește.

Îmbunătățește flexibilitatea

Cele mai citite articole

Întinderea musculaturii și a ligamentelor în timpul exercițiilor de încălzire stimulează flexibilitatea. Aceasta nu doar că scade semnificativ riscul de accidentare, dar mărește considerabil și performanța.

Un alt avantaj al creșterii flexibilității este reprezentat de scăderea necesarului de nutrienți. Ca urmare, pe măsură ce flexibilitatea se amplifică, pot fi realizate exerciții cu un grad de dificultate mai ridicat și pe o perioadă mai mare de timp. De asemenea, o flexibilitate ridicată a mușchilor coapsei scade contracția excesivă a musculaturii din zona lombară, fiind astfel reduse durerile de spate.

Este util ca exercițiile de încălzire să fie efectuate corect, altfel putând determina chiar ele accidentări severe. În cazul apariției oricărui disconfort pe parcursul efectuării acestora, este important să te oprești. Dacă simptomele persistă, consultă unmedic ortoped cât mai repede.

Reduce tensiunea musculară

Realizarea încălzirii permite relaxarea musculaturii, diminuând starea de tensiune și contracția excesivă. Acest aspect face ca exercițiile de încălzire să fie potrivite și pentru finalizarea antrenamentului. Efectuarea acestora la sfârșit scade gradul de contracție musculară și diminuează disconfortul sau febra musculară ce pot apărea după un efort solicitant.

O musculatură mai relaxată îți va da o stare de bine și te vei simți mai liniștit.

Încălzirea genunchiului înainte de a efectua activități fizice solicitante are rolul de a pregăti musculara de efort și de a preveni accidentările. Prin efectuarea acestora, te poți bucura și de o creștere a flexibilității și a performanței. Însă, este important să le efectuezi corect și constant.

Cele mai citite articole