De ce este importanta securitatea muncii?

Autor: Charmy

De ce este importanta securitatea muncii?, Charmy

Indiferent de domeniul de activitate in care iti desfasori munca zilnica, angajatorul ar trebui sa acorde o atentie foarte mare securitatii tale in timpul muncii. Atat angajatul, cat si angajatorul, trebuie sa respecte un set de reguli de sanatatea si securitatea muncii, care au ca scop asigurarea conditiilor optime pentru desfasurarea activitatii cotidiene, apararea sanatatii, a integritatii corporale si a echipei de muncitori.

Prin aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, securitatea muncii a devenit mai mult decat obligatorie, iar Legea Securitatii si sanatatii in munca si Normele metodologice de aplicare a legii nr. 319 din 2006 sunt actele legislative care reglementeaza activitatea de prevenire si protectie, cu scopul de a se evita accidentele, vatamarile corporale si a imbolnavirilor profesionale.

Anul trecut, in cadrul Congresului mondial pentru securitate si sanatate in munca, desfasurat la Singapore intre 3-6 septembrie 2017, au fost facute publice cifrele legate de nerespectarea sau neincheierea unui contract de prestari – pierderi de peste 476 de miliarde de euro, respectiv 3,3% din PIB-ul Uniunii.

Securitatea muncii include activitati ce au ca scop intocmirea unui audit de securitate si oferirea celor mai bune solutii de management al riscului, prin informare, consultanta si instruire. In primul rand, specialistii echipei propun cele mai bune masuri de protectie colectiva si individuala pentru factorii de risc identificati, asigura instruirea personalului, stabileste cele mai bune metode de lucru si implementeaza procedurile adecvate, realizate personalizat, in functie de tipul activitatii desfasurat in unitate.

La fel de imprtanta este si instruirea personalului. In aceasta etapa, echipa de specialisti in securitatea muncii va incepe cu elaborarea tematicii pentru toate fazele de instruire si stabilirea programului de predare pentru angajati. Ulterior, se va continua cu informarea si instruirea practica a acestora, iar la final se va face o verificare scrisa cu privire la cunostintele dobandite in timpul cursului.

Indiferent de complexitatea problemei legate de securitatea muncii, companiile specializate ofera si consultanta practica si asistenta de specialitate in timp util. Intrati pe Avalia.ro pentru a afla mai multe informatii.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole