De ce iubim ciocolata?

Autor: Charmy

De ce iubim ciocolata?, Charmy

Despre diete si pastile de slabit se scrie mult si se vorbeste la fel de mult. Un simplu search pe google si realizezi ca milioane de oameni de pe planeta sunt interesati de tema dietelor.

Pentru multe femei, ciocolata este placere in stare pura, acel aliment fara de care nu pot trai, recompense in momentele placute, recompensa in zilele ploioase si mai putin placute… mai in gluma, mai in serios, ciocolata este liantul ce uneste milioane de femei de pe planeta la bine si la rau. Sper ca barbatii care citesc postarea sa nu se supere pe mine, insa, noi, femeile, stim sa ne bucuram mult mai intens de aceasta placere, indiferent ca imediat asociem si termenul de “vinovata” cu ea, sau nu…

Si pentru ca imi plac lucrurile documentate, e timpul sa dezvalui citeva informatii recent descoperite in cartea lui David Wolfe – Superalimente. David Wolfe, considerat un soi de rock star al alimentatiei raw, unul dintre cei mai mari promotori ai categoriei superfoods te convinge usor sa adopti un procent cit mai mare de legume si fructe in dieta zilnica, ca partea a stilului de viata sanatos.

Cele mai citite articole

Pe axa nutritie – stil de viata – sanatate, super-alimentele se plaseaza undeva intre alimente si suplimenti nutritivi. Prin urmare, cu cit consumi mai multe superalimente, cu atit ai sanse reale sa dobindesti mai multa energie vitala, sa traiesti mai mult, mai bine si mai frumos. Ciocolata este un astfel de superaliment, cu o istorie bogata si foarte veche:

Un pic de istorie a boabelor de cacao:

  • Mayasii si aztecii pretuiau in asa masura boabele de cacao, incit le foloseau ca monede in locul aurului. •    1528 – navigatorul Cortezar aducea ciocolata in Europa.
  • 1828 – chimistul olandez van Houten a inventat un proces de manufacturare a unui nou tip de ciocolata – sub forma de pulbere si saraca in grasimi.
  • 1879 – aparitia batoanelor de ciocolata cu lapte datorita chimistului elvetian Henri Nestle (1841-1890) si producatorului elvetian de ciocolata Daniel Peter (1836-1919). Cam atit despre istorie, e timpul sa trecem la partea de nutritie: pudra de cacao este cea mai buna sursa alimentara pentru urmatoarele substante nutritive:
  • Antioxidanti – chiar mai multi decit in vinul rosu, afine, fructele acai, rosii si goji la un loc;
  • Magneziu – acel mineral alcalin fara de care nu se poate trai;
  • Fier – 314% din doza zilnica recomandata de fier;
  • Crom – oligoelement foarte important;
  • Mangan – un alt oligoelement esential, care asista fierul in oxigenarea sangelui si formarea hemoglobinei;
  • Zinc – oligoelement cu rol cheie in sistemul imunitar si in buna functionare a ficatului; si cupru, si vitamina C, acizi grasi Omega-6, feniletilamina, anandamida, triptofan, serotonina, fibre alimentare, cafeina, teobromina…si gata !

Pe scurt, ciocolata merita trecuta pe lista de „am voie, asa da, e OK, e permisa si e sanatoasa”, de consumat in zile insorite sau ploioase, in forma cea mai sanatoasa – adica cacao organica, fara zahar, faina, unt …

Acestea fiind zise, iata de ce cred ca in viata este bine sa apartii acelei categorii de oameni care nu renunta usor…

Cele mai citite articole