1 Decembrie Romania party Paradisul Verde banner

De ce sa optezi pentru incalzirea casei cu peleti?

Autor: Charmy

De ce sa optezi pentru incalzirea casei cu peleti?, Charmy

Peletii sunt un concurent demn al combustibilului diesel, carbune si lemn de foc. Este vorba despre mici peleti cilindrici care sunt utilizati pentru arderea cazanelor de incalzire specializate. In Europa, acest tip de combustibil este utilizat cu succes de mult timp. 

Acest lucru este facilitat de prietenia cu mediul (aceasta fiind prelucrat din lemn si deseuri de plante comprimate) si capacitatea de a automatiza procesul de incalzire: granulele sunt mici, ceea ce face posibila depozitarea lor in rezervoare si, automat, dupa caz, alimentarea lor in cazan. Diametrul peletilor folositi pentru cazanele casnice este de 6–8 mm, iar in cazanele industriale, sunt arsi peleti mai mari, cu un diametru de pana la 10 mm. Lungimea poate fi, in general, de la 5 la 70 mm.

Clasificarea peletilor in functie de grad

Peletii industriali  – au o culoare gri-maro, procentul lor de cenusa fiind peste 0,7. Acest lucru se datoreaza faptului ca lemnul din care sunt fabricati are o cantitate mare de scoarta care ajunge in granule, oferind un procent crescut de cenusa. 

Este demn de luat in considerare faptul ca utilizarea de peleti industriali pentru cazanele casnice, poate duce la explozia acestora: nu toate arzatoarele pot functiona cu combustibil cu un grad de cenusa ridicata. Dar pot costa cu 50% mai putin, iar aceasta reprezinta o economie decenta. Daca cazanul tau arde acest tip de peleti fara probleme, ii poti folosi, dar va trebui sa faci curatarea mai des.

Agropeleti

Agropeletii  sunt destul de ieftini, dar principalul lor dezavantaj este continutul unei cantitati mari de cenusa. Si aceasta este principala problema a multor cazane care cedeaza rapid din cauza formarii zgurii. Utilizarea agropeletilor necesita curatare regulata de toxine, acestia fiind mai des utilizati in statiile termice mari. 

Din punct de vedere al utilizarii in cazanele domestice, acest tip de granule este si mai problematic: continutul de cenusa este, de regula, si mai mare.  Prin urmare, este recomandabil sa folosesti agropeleti,  daca productia lor se face in apropierea casei tale.

Peleti albi

Peletii albi  sunt combustibil premium. Acestia difera in culoarea galben deschis, usor gri sau complet alb. Astfel de peleti emit un miros placut de lemn. Avantajul principal este continutul scazut de cenusa, aproximativ 0,5%. Folosind peleti albi, poti uita de curatarea cazanului timp de una pana la doua luni. 

Datorita acestui fapt, echipamentul nu se uzeaza, iar cantitatea de cenusa eliminata, este foarte mica. Acest tip de peleti costa mai mult decat alte tipuri de peleti, dar mentine cazanul in stare de functionare mult timp.

Cele mai citite articole

Articole relevante

                          

1 Decembrie Romania party Paradisul Verde banner