Pentru a-ți proteja vederea și a preveni apariția complicațiilor, este important să cunoști noțiunea de dioptrii și când se recomandă să iei măsuri. Acestea sunt un indicativ al calității vederii și sunt foarte importante pentru purtarea corectă a ochelarilor potriviți. În funcție de rezultatul examinării ochilor, află când ar trebui să apelezi la ochelarii de vedere și cum îi alegi. Nu uita că un specialist te poate ajuta oricând să afli ce problemă ai și îți poate recomanda cel mai bun tratament.
Ce sunt dioptriile?
Dioptriile reprezintă unitatea de măsură a puterii optice a unui obiectiv sau a unui sistem optic, inclusiv a lentilelor ochiului și a celor utilizate pentru ochelari. Acestea pot descrie refracția lentilelor în cauză și pot fi utilizate pentru a identifica nivelul acuității vizuale și defectele de vedere. Așadar, aflarea dioptriilor este esențială și pentru a putea descoperi ce fel de lentile sunt necesare pentru corectarea acestor probleme.
Cum se măsoară dioptriile?
Poți afla ce dioptrii ai în urma unui consult optometric. În primă fază, specialistul îți va măsura acuitatea vizuală cu ajutorul tabelului Snellen, o diagramă inscripționată cu litere de diferite dimensiuni, scrise cu un font negru pe un fundal alb. Literele vor trebui citite de la o anumită distanță standard și, în cazul în care se observă dificultăți de percepere a semnelor, poate fi vorba despre o afectare a acuității vizuale.
Tipuri de dioptrii
Dioptriile pot avea câteva tipuri diferite de valori, în funcție de viciile de refracție identificate. Acestea pot fi pozitive și descriu incapacitatea ochiului de a focaliza imaginile aflate în apropiere. Mai precis, imaginea se formează în spatele retinei, de aceea există și tendința pacienților de a se îndepărta de obiectele pe care încearcă să le perceapă.
De cealaltă parte, se află dioptriile negative. Acestea sunt exact opusul, adică sunt asociate cu incapacitatea de focalizare a imaginilor din depărtare. Odată preluate semnalele vizuale de către ochi, imaginea se formează în fața retinei, așa că este necesară o apropiere de obiectul în cauză pentru ca imaginea să poată fi înregistrată în mod corespunzător.
Desigur, există și dioptria zero, cu valoare neutră. Aceasta este asociată ochilor sănătoși, fără vicii de refracție, și descriu abilitatea de a percepe imaginile în mod corespunzător atât de aproape, cât și de la distanță.
Când se recomandă purtarea ochelarilor?
Dioptriile pot avea diferite valori, însoțite de plus și de minus. În primul rând, este important să înțelegi ce înseamnă dioptrie cu plus și dioptrie cu minus, pentru a putea alege ochelarii potriviți. Fiecărui tip îi corespund anumite afecțiuni, iar fiecare dintre acestea se poate corecta cu tipuri diferite de lentile.
Miopia reprezintă incapacitatea de a vedea clar la distanță, așa că este asociată cu dioptriile negative. Valorile până la -3 sunt considerate mici, fiind vorba despre miopii ușoare. Cele cuprinse între -3 și -6 sunt valori medii, iar cele care depășesc -6 intră în categoria valorilor mari. Este recomandat să se poarte ochelari chiar și când valorile sunt mici, deoarece defectul poate avansa și există riscul ca vederea să se deterioreze într-un ritm mai rapid.
Hipermetropia este afecțiunea asociată cu vederea neclară în apropiere, pentru care dioptriile sunt pozitive. Clasificarea valorilor este aceeași ca în cazul miopiei (până la +3 valori mici, valori medii până la +6, iar ceea ce depășește sunt valori mari). Recomandările sunt aceleași, și anume purtarea ochelarilor chiar și când defectul este unul minor, iar dioptriile sunt foarte mici.
Există și alte vicii de refracție despre care putem discuta. Unul dintre ele ar fi astigmatismul, care provoacă vedere înclinată și neclară și care poate fi asociat cu ambele tipuri de dioptrii. Prezbiopia este o altă afecțiune comună, cu dioptrii pozitive. Aceasta este similară hipermetropiei și reprezintă un fenomen normal, ce își face apariția odată cu înaintarea în vârstă.
Dioptriile reprezintă o măsură a defectelor vizuale și purtarea ochelarilor devine necesară atunci când acestea încep să afecteze calitatea vieții. Indiferent de tipul de dioptrie, este esențial să acționăm proactiv și să ne adresăm unui specialist la primele semne de disconfort vizual, pentru a preveni evoluția problemelor.