Descopera mai multe despre Scoala Romano-Finlandeza

Autor: Charmy

Descopera mai multe despre Scoala Romano-Finlandeza, Charmy

Scoala Romano-Finlandeza isi vede misiunea ca pe o contributie la reforma fostelor institutii de invatamant si la crearea de scoli inovatoare care indeplinesc cerintele acestui domeniu in conditii moderne. In special, se ofera o serie de programe educationale si cursuri de educatie continua pentru copii cu varsta cuprinsa intre 3 si 6 ani. 

Programele de la Scoala Romano-Finlandeza sunt in conformitate cu obiectivele educationale, introducand conceptul si principiile educatiei finlandeze, ca pe unul dintre cele mai eficiente din lume, in prezent. De asemenea, promoveaza inovatiile finlandeze ca instrumente care cresc eficienta procesului.

Telul Scolii Romano-Finlandeze

Dorinta scolii, este ca fiecare copil sa se regaseasca pe sine si sa fie fericit, dezvaluindu-si potentialul si prezentandu-l lumii, alcatuind o societate constienta, responsabila si fericita in ansamblu. Educatia prescolara este veriga initiala in sistemul de educatie continua, principalele directii de dezvoltare fiind:

  • intelegerea varstei prescolare ca o perioada valoroasa in dezvoltarea personalitatii;
  • asigurarea prioritatii valorilor universale;
  • umanizarea si democratizarea procesului educational;
  • libertatea de alegere a programelor de educatie;
  • independenta invatamantului prescolar.

Educatie prin joaca

La Scoala Romano-Finlandeza se practica cel mai eficient sistem de invatamant. Spre deosebire de invatamantul secundar si cel superior, educatia prescolara se face prin joaca.  Ideea de educatie integrata este foarte populara in Scoala Romano-Finlandeza.

Aici, educatorii sunt angajati activ in interactiunea cu copiii, ii invata elementele de baza ale disciplinelor prescolare, ii invata sa interactioneze intre ei si sa fie in echipa egali. Ideea principala este de a crea relatii de incredere si prietenoase printr-un mediu divers de invatare si dezvoltare. La centrul de educatie si cercetare Romano-Finlandez, profesorii interactioneaza cu copii, se joaca, se plimba,inoata, invata sa aiba grija de plante, de animalele preferate, merg pe bicicleta si fac multe alte activitati distractive si care ii fac pe copii fericiti. 

Abordari de educatie prescolara

Abordarile pentru educatia copiilor in Scoala Romano-Finlandeza sunt determinate de experienta si traditiile societatii finlandeze. Cu toate acestea, nu exista un program educational unic pentru copii.

Principiile de baza ale Scolii Romano-Finlandeza sunt:

  • crearea unei atmosfere propice dezvoltarii;
  • cultivarea diferitelor forme de activitate a jocului;
  • crearea spatiului propice dezvoltarii jocului liber;
  • organizarea unui ritm sanatos de viata al grupului;
  • cursuri in diferite tipuri de activitati de munca (pedagogia mainii) si diverse arte (pictura, muzica, modelare)

Toate principiile de mai sus nu reprezinta parti separate ale programului scolii sau tehnici metodologice, ci reprezinta un singur intreg organic. Viata grupului seamana mai mult cu viata unei familii numeroase, prietenoase, decat cu activitatea unei institutii de invatamant.