Având în vedere îndoielile cu privire la posibilele repercusiuni, pe care unele ingrediente le-ar putea avea asupra organismului nostru pe termen lung, așa cum sunt recunoscute de OMS, apare curentul de a opta pentru produse de înfrumusețare și îngrijire provenite din natură.
Moda produselor cosmetice naturale este în plină expansiune, la fel și frica de parabeni, siliconi, uleiuri minerale, parfumuri, coloranți, PEG și ftalați. Există din ce în ce mai multe informații la îndemâna consumatorilor datorită internetului și rețelelor sociale, motiv pentru care mulți oameni încep să pună sub semnul întrebării originea ingredientelor din produsele cosmetice și caută înlocuitori naturali. Sunt multe pagini și bloguri care vorbesc despre acest subiect, inclusiv aplicații, care analizează compozițiile în baza listei de ingrediente.
Organizația Mondială a Sănătății a avertizat într-un raport realizat în comun cu Națiunile Unite, că „multe substanțe chimice sintetice ale căror efecte asupra sistemului hormonal nu au fost încă investigate, ar putea avea repercusiuni importante asupra sănătății”. Pe de altă parte, alternativele aparent naturale nu sunt întotdeauna atât de naturale, și trebuie amintit că faptul că un ingredient este 100% natural nu înseamnă că nu are efecte secundare. Ceea ce este incontestabil este că, pentru toți cei care preferă să-și reducă contactul cu componentele chimice industriale, există alternative naturale pentru practic toate nevoile cosmetice și de înfrumusețare.
Pentru cei care doresc să înlocuiască cremele cu liste lungi de ingrediente, cu ceva mai natural, uleiurile vegetale sunt o alternativă bună. Uleiurile vegetale nu trebuie confundate cu uleiurile minerale, care sunt derivate din petrol. Problema cu uleiurile minerale este că acestea creează un strat subțire pe piele care protejează și pare să se înmoaie, dar de fapt împiedică ingredientele hidratante să pătrundă profund. De aceea, uneori simțim nevoia să aplicăm din nou și din nou anumite creme care conțin acești compuși.
Uleiurile vegetale și esențiale sunt extrase din plante și fructele acestora, deci sunt 100% naturale, când sunt prezentate în stare pură și au o mare capacitate de hidratare. Principala întrebare pe care o generează este: îmi va lăsa pielea foarte grasă și cu strălucire? Răspunsul nu este neapărat afirmativ, dacă alegeți uleiul potrivit. Când aceste uleiuri poartă denumirea „bio”, înseamnă că provin din agricultura ecologică, care evită utilizarea pesticidelor. Trebuie avut în vedere faptul că unele produse pot fi organice, dar acest lucru să nu apară pe etichetă, pentru că nu dețin certificare.
Cele mai citite articole
Pentru cei care caută o alternativă naturală de curățare a pielii și de a abandona gelurile tipice, săpunurile naturale sunt o opțiune bună, atât pentru corp, cât și pentru mâini și față. Aceste săpunuri, mai ales atunci când sunt făcute manual, conțin de obicei sodă caustică (hidroxid de sodiu) în ingrediente. Multe persoane se sperie de acest ingredient, dar trebuie să tineți cont de faptul că nu mai este periculos după reacția chimică care are loc la fabricarea acestor săpunuri. Uleiurile vegetale sunt adesea adăugate pentru a le îmbogăți formula și pentru a hidrata pielea. Desigur, nu creează atâta spumă ca gelurile de baie datorită componentelor lor naturale, dar asta nu înseamnă că nu curăță. Este adevărat, nu toate săpunurile cu denumirea de „naturale” sunt lucrate manual, așa că este recomandat să verificați ingredientele.
Săpunurile handmade sunt potrivite și pentru curățarea părului, deși este indicat să alegeți tipul de săpun în funcție de tipul de păr (uscat, gras, creț, etc.). Pe piață există și șampoane fără sulfați, siliconi sau parabeni, cu ingrediente naturale. În ambele cazuri, senzația de spălare a părului este diferită decât atunci când o faceți cu un șampon „normal”, deoarece se creează mai puțină spumă, dar se obține un păr curat și mai sănătos pe termen lung. Uneori se întâmplă ca la începutul utilizării acestor produse să ai senzația de păr mai uscat, dar trebuie menționat că uneori părul are nevoie de timp pentru a se obișnui cu schimbarea ingredientelor.
Este clar că trebuie să îți protejezi pielea de soare. De ceva vreme există o dezbatere despre cremele de protecție solară convenționale, deoarece acestea conțin perturbatori endocrini. Din acest motiv, sunt tot mai multe branduri care oferă produse cu filtre naturale, cele mai frecvente fiind oxidul de zinc și dioxidul de titan. În aceste cazuri, este important ca acești protectori să fie „non-nano”, adică să nu conțină nanoparticule (particule microscopice care pătrund ușor în piele), deoarece unele studii indică faptul că pot fi dăunătoare. Aceste filtre de protecție naturale reflectă razele soarelui și nu este necesară aplicarea lor în prealabil, deoarece efectul lor este imediat. Dimpotrivă, cremele de protecție solară convenționale trebuie aplicate cu aproximativ 20 de minute înainte de expunere, tocmai pentru a lăsa timp pentru reacția chimică pe care o produc. Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății amintește că „umbra, ochelarii de soare, îmbrăcămintea și pălăriile sunt cea mai bună protecție”. La rândul său, Asociația Împotriva Cancerului este de acord cu OMS și atrage atenția că „ambele tipuri de protectori sunt valabile atâta timp cât au trecut controalele stabilite”, menționând ca niciuna să nu implice niciun risc pentru sănătate.
Un alt ingredient care devine din ce în ce mai puțin dorit este aluminiul. Nu există nici un studiu concludent, dar există îndoieli cu privire la efectele pe termen lung ale acestui compus în organism. Din acest motiv, multe branduri au lansat deodorante fără aluminiu, deși unele nu sunt atât de naturale pe cât pretind că sunt.
Noile alternative sunt aproape nesfârșite, este de sperat să vedem cum ființa umană în general și industria în special își unesc forțele pentru a salva un ecosistem zdrobit, din cauza deciziilor proaste din trecut. Dar există întotdeauna speranța că vor reuși împreună, consumatorii și producătorii, că vor onora mediul înconjurător și vor realiza o lume mai bună.
Dar noua cosmetică organică nu mai este doar cruelty free, cu produse cosmetice bio lipsite de parabeni sau aditivi sintetici. Este o întoarcere profundă la rădăcini, salvând tehnici ancestrale sau implementând sisteme de cultivare, care implică forțele vindecătoare ale regatului natural, precum influența energetică a soarelui și a lunii sau legătura profundă cu pământul.