Conform celor mai recente statistici, Romania se afla printre tarile din Uniunea Europeana cu cel mai mare decalaj intre rata ocuparii fortei de munca la femei si la barbati, doar 58,6% dintre femei fiind active pe piata muncii, in comparatie cu 70,7% in cazul barbatilor. Cauzele acestui decalaj sunt puternic legate de ingrijirea familiei si activitatile casnice, responsabilitate care in Romania cade in mare parte in sarcina femeilor, acestea alocand aproximativ 4 ore si jumatate in fiecare zi pentru activitatile casnice, in timp ce barbatii se limiteaza la doua ore. De asemenea, rata de ocupare a fortei de munca in randul femeilor care au copii este mult mai scazuta decat in cazul femeilor care nu au copii, fenomen ce se reflecta invers in cazul barbatilor.
Femeile peste 55 de ani, cele mai vulnerabile
Per total, femeile muncesc mai mult decat barbatii, conform acelorasi statistici, media la nivel de UE fiind de 64 de ore pe saptamana in cazul femeilor, in comparatie cu 53% in cazul barbatilor. Cu toate acestea, 80% atat dintre femei, cat si dintre barbati se plang ca programul de munca nu se incadreaza cu programul personal sau cel social in afara orelor de munca.
Decalajul dintre sexe pe piata muncii este puternic influentat de evenimentele de-a lungul vietii, intreruperea muncii active afectand puternic pe termen lung posibilitatea de revenire. Situatia devine si mai dramatica in cazul femeilor trecute de 55 ani, unde Romania se afla pe ultimele locuri in UE, cu un procent de doar 30% ocupare in randul femeilor.
Evenimentele legate de viata, alaturi de segregarea pe criteriu de sex, dar si discriminarea, rezulta intr-o excluziune a femeilor de pe piata muncii si intr-un final la un risc de saracie mult mai mare in cazul femeilor, decat al barbatilor.
Cele mai citite articole
In Romania, situatia este din ce in ce mai ingrijoratoare pentru femei. Romancele ca orice alte femei, vor sa aiba si o cariera, dar si o familie. Ori se pare ca in tara noastra e foarte greu sa fii femeie si sa le ai pe amandoua. Nu mai vorbim despre femeile cu dizabilitati, cele sarace sau de etnie roma, care sufera si de discriminare pe langa celelalte neajunsuri. Cu ajutor de la UE am demarat proiectul Respect si Sanse Egale pentru Femei, in cadrul caruia oferim cursuri de formare profesionala, in meseria de confectioner, casier, bucatar si multe altele, dar si ajutor in vederea initierii unei afaceri si sprijin pentru ingrijirea copiilor, pentru ca orice femeie sa poata ramane activa cat mai mult pe piata muncii si sa eliminam pe cat posibil decalajul mare pe care-l avem in tara noastra, a declarat Amedeea Enache, director executiv al Fundatiei Estuar.
Copiii femeilor care vor cere sprijin vor fi educati si ingrijiti gratuit
Peste 500 de femei vor fi instruite in cadrul proiectului Respect si Sanse Egale pentru Femei, finantat prin Fondul Social European, care la finalul cursurilor de calificare vor primi certificare din partea Autoritatii Nationale de Certificare. In plus, persoanele prezente la cursuri vor primi si subventii financiare.
Un alt rezultat asteptat este dezvoltarea unui centru-pilot educational pentru copiii personelor ce vor cauta asistenta, cei mici beneficiind gratuit de servicii de ingrijire si educatie, transportul catre centru fiind si el gratuit.
De asemenea, femeile care vor sa urmeze calea antreprenoriatului vor fi si ele sprijinite prin intermediul unor cursuri specifice, dar si prin premierea a celor mai bune 10 planuri de afaceri cu resursele necesare pentru punerea in aplicarea a ideilor.