Important in educarea copiilor: Ce sa faci cand se cearta?

Autor: Charmy

Important in educarea copiilor: Ce sa faci cand se cearta?, CharmyBill Cosby spunea odata ca nu esti parinte cu adevarat pana cand nu ai al doilea copil. Parintii cu un singur copil nu vor intelege cu adevarat aceasta afirmatie, pe cand cei ce au doi copii sau mai multi vor da imediat din cap in semn de aprobare.

Este grozav sa ai mai multi copii si majoritatea parintilor care vor o familie mare isi imagineaza un peisaj idilic: fratii sustinandu-se in orice si ajutandu-se unul pe altul. Insa acest peisaj idilic mai este patat, pe ici, pe colo, de certuri si scandaluri intre frati. Nu-i tocmai ce voiai cand te-ai decis ca vrei mai multi copii, nu?

Cand ai mai multi copii, acestia pot invata unul de la altul o multime de lucruri: sa imparta, sa fie prieteni, sa iubeasca si sa se inteleaga cu altii si cum sa coopereze unul cu celalalt. Sunt foarte multe aspecte pozitive in relatiile dintre frati, lucruri pe care nimeni nu le poate nega – nici acei parinti care au copii care nu prea se inteleg.

Cele mai citite articole

Aceasta cearta continua dintre frati, existenta in unele familii, este principala sursa de stres pentru unii parinti. Acestia simt ca nimic nu functioneaza. Reactia tipica a unui parinte este sa tipe la copii cand acestia se cearta, sa ia partea unuia dintre ei, sa ii ameninte si sa ii forteze sa se inteleaga. Aceste lucruri duc la neintelegeri si resentimente, care pot sa escaladeze si sa dureze ani intregi, acoperind chiar sentimentele de iubire dintre frati.

Ce pot parintii sa faca atunci cand copiii lor se cearta? In loc sa faca toate lucrurile de mai sus, trebuie sa fie proactivi. Sa nu ia partea nimanui, sa nu intervina agresiv in certurile dintre frati. Copiii trebuie sa invete sa isi rezolve dificultatile singuri. Iar daca parintii vor sa ii invete pe copii sa negocieze si sa imparta, trebuie sa faca aceste lucruri intr-o perioada de acalmie, nu cand cearta e in toi.

Cand copiii se cearta, nu este cel mai bun moment pentru lectii de caracter. Asteapta pana cand s-au linistit si explica-le ca certurile sunt contraproductive si spune-le de ce e important sa-si rezolve conflictele in pace, singuri.

Cele mai citite articole

Articole relevante