![Infrastructura parcurilor industriale din România, Charmy](http://charmy.ro/wp-content/uploads/2021/03/Screenshot-at-Mar-02-11-26-19.png)
România este o țară care găzduiește în prezent un total de 72 de parcuri industriale răspândite atât în proprietatea privată, cât și în cea publică. Majoritatea acestor parcuri oferă capabilități potrivite pentru industrii precum aerospațială, IT&C și industrie.
Toate acestea oferă companiilor accesul la utilități și unele pachete de beneficii speciale în funcție de obiectivul lor de activitate. Investitorii sunt scutiți suplimentar de impozitele pe terenuri, construcții și urbanism, precum și pentru schimbarea destinației terenurilor.
Majoritatea parcurilor industriale din România sunt situate în Regiunea Sud, unde există 21 de parcuri, dintre care 14 parcuri în județul Prahova, și Regiunea Nord-Vest cu 15 parcuri, dintre care 9 în județul Cluj. Alte 17 parcuri industriale sunt situate în Regiunea Centru a României, unde 11 sunt construite în județul Brașov, 6 funcționează în Regiunea Sud-Vest, 5 parcuri sunt în Regiunea Nord-Est și 6 parcuri sunt în Regiunea Vest. Există, de asemenea, 2 parcuri în Regiunea Sud-Est și 2 parcuri în București.
În sensul legislației României, parcurile industriale sunt definite ca zone închise în care activitățile economice, de cercetare și dezvoltare și de producție industrială, precum și serviciile, se desfășoară sub un regim de stimulente specifice, utilizând resursele umane și materiale disponibile în imediata apropiere a zonei relevante , explică reprezentanții experți în drept din țară.
La înființarea parcurilor industriale, patru factori cheie sunt:
· dezvoltarea economică și socială,
· transferul de tehnologie,
· investiții eficiente și
· cooperarea între autoritățile publice centrale și locale, întreprinderile și / sau alte părți implicate.
În teorie și practică, fondatorii parcurilor industriale pot fi persoane fizice și / sau persoane juridice (de exemplu, autorități publice și / sau companii private) care inițiază înființarea unui parc industrial prin încorporarea unei anumite companii ca administrator al parcului cu scopul specific al construirea, operarea și administrarea acestora.
Chiriile în sectorul parcurilor industriale din România
Chiriile în București se ridică la 3,75 – 4,2 EUR / mp, iar în celelalte orașe acestea sunt de 3,5 – 3,8 EUR / mp.
Chiriile sunt aproximativ egale în toată țara și au fost stabile în ultimii ani – depozit de inchiriat Timisoara.
Creșterea pieței industriale și logistice din România
Piața industrială și logistică a fost al doilea cel mai mare motor de creștere al pieței imobiliare din România în 2017, urmând îndeaproape sectorul de birouri. Analiștii subliniază că piața a fost alimentată de un consum în creștere, comercianții cu amănuntul și jucătorii de logistică căutând mai mult spațiu de stocare, iar dezvoltatorii le furnizează la rândul lor cu ușurință, în principal în București și vestul țării.
Vezi cât poate costa o hala de inchiriat!