Ionela Prodan a murit. Biografia cantaretei

Autor: Charmy
Ionela Prodan a murit. Biografia cantaretei, Charmy

Interpreta de muzica populara Ionela Prodan a murit, luni seara, in jurul orei 21:00, la varsta de 70 de ani.

Anuntul a fost facut de fiica sa, Ana Maria Prodan Reghecampf, pe Facebook.

Vedeta era internata la spitalul Elias, aceasta suferind de mai mult timp de o afectiune a pancreasului.

Ionela Prodan, nascuta pe 6 octombrie 1947, a fost o solista de muzica populara din Oltenia.

In vremea studentiei, la Craiova, a inceput primele imprimari, la Radio Craiova. Apoi, a urmat «Steaua fara nume», la Televiziunea Romana, un concurs foarte mare, la acea vreme.

A interpretat cantece si in duet cu Ion Dolanescu.

La Universitatea din Craiova a absolvit cele doua facultati: Istorie – Geografie si Istorie – Filosofie. La Editia a II-a a Festivalului „Maria Tanase“ din Craiova (1970) a primit Marele Premiu al Festivalului si in studiourile Radio Craiova a realizat si primele inregistrari muzicale. Aici a lansat primele melodii populare: „Padure, draga padure“, „In padure la Zaval“, „La Jii, murgule la Jii“.

Presedintele Romaniei Ion Iliescu i-a conferit artistei Ionela Prodan la 29 noiembrie 2002 Crucea nationala Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea si transmiterea cu talent si daruire a unor opere literare semnificative pentru civilizatia romaneasca si universala”.

Cele mai citite articole

In anii 90 a renuntat la turnee, dupa moartea sotului, Traian Tanase. „ El era cel mai mare sprijin al vietii mele, un sot si un tata exceptional. Fara el, n-as fi putut avea cariera pe care am avut-o. Traian a avut grija de caminul si de fetitele noastre, Anamaria si Anca, in timp ce eu eram plecata, cu lunile, in turnee in tara sau peste hotare, preluandu-mi astfel toate responsabilitatile. A trebuit sa fac aceasta alegere grea, renuntand la turnee, de dragul fetelor mele, care erau la varsta adolescentei si, deci, trebuia atent indrumate”, declara pentru GDS, Ionela Prodan.

A devenit realizator la Radiodifuziunea Romana, pentru emisiunea de folclor romanesc „Din bucata mea de paine”.

A fost realizatorul emisiunii de romante si cantece de petrecere „Iti mai aduci aminte, doamna” la Televiziunea Tele 7 abc.

In perioada 2001 – 2004, a coordonat in cadrul Ministerului Culturii promovarea culturii traditionale. Ca o incununare a intregii sale activitati, in 2013, ministrul afacerilor externe de atunci i-a propus sa devina reprezentant special pentru romanii de pretutindeni.

In 2012, Ionela Prodan a fost candidatul USL pentru Colegiul 3 Camera Deputatilor, cel in care erau cuprinse tarile din America De Nord, Centrala si de Sud, dar si din Oceania. Dar nu a reusit sa obtina votul cetatenilor.

Ionela Prodan era membru PSD din 1997 si in 2012 avea o avere estimata la peste 1,5 milioane de euro. In declaratia de avere postata pe site-ul Agentiei Nationale de Integritate, cantareata a scris ca detine in intregime un apartament in Bucuresti, dar si patru case de locuit in Capitala si una de vacanta, in judetul Ilfov, toate casele fiind obtinute dupa anul 2008. Ionela Prodan mai avea doua masini – o Honda si un Jeep -, ambele fabricate in anul 2008. Interpreta avea bijuterii in valoare de 10.000 de euro si tablouri in valoare de 35.000 de euro, toate obtinute inainte de 1989. In plus, cantareata avea sase depozite bancare la patru banci diferite, toate conturile fiind deschise dupa anul 2007. Astfel, Ionela Prodan avea un total de 473.000 de euro, 430.000 de dolari – circa 335.000 de euro, dar si 3.160.000 de lei – circa 700.000 de euro, astfel ca suma tuturor conturilor sale se ridica la peste 1,5 milioane de euro.

In 2016, Ionela Prodan a candidat din nou, fiind prima pe listele PSD din Covasna pentru Senat. Presedintele filialei, deputatul Horia Grama, a declarat ca propunerea a venit din partea conducerii centrale a partidului si a fost acceptata de organizatia judeteana pe considerentul ca Ionela Prodan este o persoana cu notorietate, are o prestigioasa cariera profesionala si poate sprijini cultura romaneasca si biserica ortodoxa din judetul Covasna. Covasna nu a beneficiat insa de mandat la redistribuire, astfel ca singurul loc din Senat a fost ocupat de UDMR.

Sursa: https://b1.ro/stiri/monden/-219885.html

Cele mai citite articole

Articole relevante