Kanzi, cimpanzeul de 35 de ani care stie 3000 de cuvinte

Autor: Charmy

Kanzi, cimpanzeul de 35 de ani care stie 3000 de cuvinte, Charmy

Cu toate ca pare a fi un personaj desprins dintr-un film, cimpanzeul pigmeu bonobo Kenzi chiar exista in realitate si, mai mult decat atat, el este foarte inteligent. Kanzi stie 3000 de cuvinte, mai mult decat unii oameni care abia sunt in stare sa lege cateva cuvinte.

Cimpanzeul de 36 de ani stie sa foloseasca 500 dintre cuvinte (prin intermediul tastaturii), iar pe celelalte le intelege la perfectie. Ingrijitoarea animalului, Sue Savage-Rumbaugh l-a invatat cu ajutorul unor reprezentari grafice ale cuvintelor, destinate copiilor de gradinita, sa poarte o conversatie.

Cele mai citite articole

A muncit pe branci, in Great Ape Trust din Iowa, SUA, insa acum ii este mult mai usor sa spuna ce pofteste, ce-l doare sau ce are chef sa faca.

De exemplu, daca vrea sa manance pizza, nu arata numai poza care infatiseaza mancarea, ci apasa pe trei butoane. “Kanzi”, “vrea”, “pizza”. Nu degeaba este cunoscut drept cea mai desteapta maimuta din lume. Kenzi adora sa cante si la pianina, se uita la televizor si stie sa umble cu calculatorul, delectandu- se cu celebrul joc Pac-Man.

Kanzi, cimpanzeul de 35 de ani care stie 3000 de cuvinte, Charmy

Mai mult decat atat, Kenzi stie sa utilizeze chibriturile pentru a aprinde focul si e capabil chiar sa isi faca mancare pe gratar. Omleta este preferat cimpanzeului. Acestuia ii face placere atat sa o prepare, dar si sa o manance.

Kanzi se afla in grija celor de la Great Ape Trust din Des Moines, Iowa, si este unul dintre cei opt cimpanzei bonobo de care Sue Savage-Rumbaugh se ocupa.

Cele mai citite articole

Articole relevante

banner desktop banner mobil