LG prezinta primul televizor OLED cu rezolutie 8K, de patru ori mai mult decat 4K UHD

Autor: Charmy

LG prezinta primul televizor OLED cu rezolutie 8K, de patru ori mai mult decat 4K UHD, Charmy

Uitati de televizoarele 4K HDR: LG Display, divizia de ecrane a grupului coreean LG, a anuntat primul televizor OLED cu rezolutie 8K. Da, ati citit bine, este vorba de un televizor de 88 de inchi, cu rezolutie 7.680 x 4.320 pixeli, potrivit DigiTimes.

Acesta are 33 de milioane de pixeli, de patru ori mai mult decat 4K UHD (3.840 x 2.160 pixeli) si de 16 ori mai mult decat rezolutia Full HD (1.920 x 1.080 pixeli).

Reamintim, primul televizor 8K disponibil la nivel comercial a fost prezentat in 2015 de catre grupul japonez Sharp, iar acesta costa incredibila suma de 133.00 de dolari, potrivit CNBC, cat doua autoturisme de lux.

Dar acela nu era OLED. Avantajul ecranelor OLED este ca pixelii se aprind individual, nemaifiind necesara iluminarea de fundal. De asemenea, ecranele OLED au negrul cel mai pur si un contrast foarte puternic.

A cucerit deja lumea smartphone-urilor
Acestea sunt, de altfel, explicatiile pentru care ecranele AMOLED au devenit atat de populare in lumea smartphone-urilor. Samsung este cel mai mare producator de ecrane AMOLED, iar mai nou inclusiv Apple a lansat modelul iPhone X cu ecran OLED, acesta fiind produs chiar de catre rivalul Samsung.

Cele mai citite articole

OLED vs QLED
Mai nou, insa, ecranele OLED sunt tot mai populare si pe televizoarele inteligente. Aici lider este, insa, LG, care are in ofera foarte multe modele. De asemenea, inclusiv grupurile japoneze Sony si Panasonic au in oferta televizoare cu ecran OLED, insa panourile respective sunt produse de catre LG Display.

Pe de alta parte, Samsung foloseste tehnologia QLED in televizoarele sale de top, bazata pe quantum dot. Tehnologia QLED are avantajul de a fi mai luminoasa decat OLED, dar necesita iluminare de fundal. Acest lucru duce la cresterea consumului de energie.

Care sunt dezavantajele
Acestea fiind zise, nici ecranele OLED nu sunt perfecte. Acestea nu au o luminozitate foarte mare, sunt mai greu de produs si mai scump. De asemenea, absolut orice ecran OLED prezinta fenomenul ”burn-in”, cand, dupa o perioada, raman imagini fantomatice pe fundal.

Revenind la televizorul LG cu ecran 8K, gigantul coreean nu spune pretul, insa produsul va putea fi admirat la targul Consumer Electronics Show 2018, care va incepe in Las Vegas in data de 7 ianuarie.

LG Display nu vinde direct televizoare consumatorilor. In schimb, ecranele sale sunt folosite de alti producatori pentru a realiza smart tv-uri, astfel ca este cel mai probabil ca acest ecran sa apara in produse realizate de catre compania-sora LG Electronics.

Sursa: Libertatea.ro

Cele mai citite articole

Articole relevante