Mastita – Cauze si tratament

Autor: Charmy

Mastita – Cauze si tratament, Charmy

Mastita este o inflamare a sanului cauzata, de obicei, de o infectie. Desi orice femeie poate suferi de mastita, acesta afectiune apare cel mai des in randul femeilor care alapteaza.

In randul femeilor care nu alapteaza mastita apare foarte rar, si de obicei pe fondul diabetului, a unei boli cronice, SIDA sau alte probleme ale sistemului imunitar. Mastita poate indica, de asemenea, si prezenta unei forme foarte rare de cancer la san. Printre femeile care alapteaza, insa, mastita este destul de comuna, pana la 3 din 100 de femei fiind nevoite sa se lupte cu aceasta afectiune.

Cauze

Mastita reprezinta o infectie a tesutului sanului care apare, de cele mai multe ori, in timpul alaptarii, cand bacterii – de regula din gura bebelusului – patrund prin canalele de lapte printr-o leziune a mamelonului.

Mastita – Cauze si tratament, Charmy

Printre factorii de risc pentru mastita se numara:

– Infectie a sanului in istoricul tau medical;

Cele mai citite articole

– Alaptarea necorespunzatoare – sanul nu este golit la timp sau complet in timpul alaptarii;

– Leziuni la nivelul mamelonului;

– Anemia si un sistem imunitar slabit – pentru ca nu permit organismului sa lupte eficient cu infectia.

Mastita isi incepe seria de manifestari, de obicei, cu durere intr-o anumita zona a sanului care poate, de asemenea, sa fie mai rosie si fierbinte la atingere. Femeia care sufera de mastita poate avea, de asemenea, febra, frisoane si dureri musculare. Semnele ca infectia sanului avanseaza ingrijorator includ dificultare la inghitire, ganglioni limfatici durerosi la subtrat si in apropierea zonei infectate a sanului, cresterea ritmului cardiac si simptome asemanatoare gripei. In cazuri extreme, mastita poate duce la dezvoltarea unui abces, care se simte ca o galma tare si dureroasa la atingere.

Tratament

In multe cazuri mastita este o afectiune care se vindeca destul de usor, daca sistemul imunitar al mamei este suficient de puternic si daca se respecta cateva reguli simple. Medicul ii va prescrie, de obicei, proaspetei mamici analgezice usoare, care sa ii permita in continuare sa alapteze fara sa afecteze in nicun fel bebelusul. In plus, se recomanda golirea completa a sanilor – manual sau cu o pompita – pentru a evita infundarea canalelor mamare. Compresele reci sau calde puse pe san functioneaza, de asemenea, foarte bine pentru calmarea durerilor.

In cazul in care corpul nu este capabil sa lupte de unul singur cu infectia sau mastita duce la un abces al sanului, medicul va prescrie proaspetei mamici antibiotice care, in cele mai multe cazuri, nu interfereaza cu procesul de alaptare.

Hidratarea este, de asemenea foarte importanta, pentru ca regleaza secretia de lapte si previne agravarea simptomelor.

Cele mai citite articole

Articole relevante

banner desktop banner mobil