Keratoza pilara este o afectiune foarte comuna (se estimeaza ca pana la 50% din populatia lumii o are, cel putin la un moment dat in viata), inofensiva pentru sanatate, care se manifesta prin keratinizarea foliculilor de par, ceea ce da aspectul de „piele de gaina”. Cel mai adesea este afectata pielea de pe partea din spate a bratelor, fesele, partea din fata a coapselor si, mai rar, antebratele si spatele (in zona superioara). Exista, de asemenea, si forme rare ale acestei afectiuni, in care „bubitele” apar si pe sprancele, fata sau scalp sau pe intregul corp.
Keratoza pilara apare cel mai des in copilarie si in adolescenta, insa poate afecta persoane de toate varstele. Zonele cu probleme sunt acoperite de bubite tepoase care pot fi albe, rosii sau de culoarea pielii. Ce trebuie sa stii este ca aceasta afectiune are, cel mai adesea, cauze genetice si nu este transmisibila.
Keratoza pilara apare in momentul in care o cantitate mare de keratina se acumuleaza in foliculii de par ai pielii. Excesul de keratina blocheaza firele de par si da acel aspect de „piele de gaina”.
Desi nu exista un leac pentru aceasta afectiune, ea poate fi tratata si mentinuta sub control prin cateva tratamente specifice:
– In primul rand, trebuie sa stii ca scrub-urile si efolierea superficiala nu au mare afect asupra acestei afectiuni. Problema sta in acumularea de celule de sub piele, deci tratamentele de la suprafata nu fac mare lucru, desi iti poti simti, intr-adevar, pielea mai fina. Daca, insa, exfolierea este doar un tratament adesea ineficient, stoarcerea sau zgarierea „bubitelor” e o idee foarte proasta pentru ca poate duce la infectii si poate lasa cicatrici greu de indepartat.
– Daca suferi de aceasta afectiune, cel mai bine ar fi sa apelezi la un medic dermatolog care iti poate recomanda cel mai bun tratament pentru tine. Acesta poate consta in exfoliere chimica, tratamente cu retinoizi pentru exfoliere, microdermoabraziune sau alte metode specifice, care au rezultate bune si de durata.
– Soarele usuca pielea si inrautateste aspectul „pielii de gaina”, asa ca foloseste creme cu factor de protectie solara, in special vara, cand zonele afectate sunt expuse la razele soarelui.
– Foloseste in permanenta creme hidratante. Chiar daca nu duc la disparitia „bubitelor”, inmoaie si imbunatatesc semnificativ aspectul pielii.
– Nu folosi sapunuri care usuca pielea! Opteaza pentru geluri de dus cu ph netru sau creme de dus cu efect hidratant.
Asa cum spuneam, keratoza pilara este o afectiune foarte comuna si pe care putini oameni o iau „in serios”. Asa ca nu-ti face mai multe griji decat e cazul in legatura cu aspectul pielii tale. Cel mai probabil tu esti singurul/a care stie ca are… „piele de gaina”.