Aproape ca a venit primavara si, iti vine sau nu sa crezi, deja a inceput postul Pastelui. Timp de sapte saptamani avem interdictie la carne, oua si lactate.
Inceputul primaverii este cu atat mai dificil cu cat organismul este putin confuz; ziua se mareste, ne simtit mai obositi si ne e greu sa iesim din amorteala. Asta inseamna ca trebuie sa-i oferim organismului vitamine si minerale, proteine si energie.
In ideea in care trebuie sa balansam asta cu postul Pastelui, pe care multi dintre noi vor sa il tina complet, dar si in ideea in care de foarte, foarte multe ori ti-am repetat cat de importanta este prima masa a zilei, m-am intrebat ce pot face pentru a-ti usura misiunea si a te ajuta sa nu renunti la micul dejun cand tii post.
Multe persoane fac greseala de a renunta la micul dejun cand tin post, pentru ca nu se pot gandi la feluri de mancare care le pot oferi energia si vitaminele de care au nevoie. Sunt cateva feluri de mancare ‘traditionale’ de post, la care oamenii apeleaza atunci cand asaza masa de dimineata: salata de vinete, branza din soia, legume proaspete cu paine prajita. Insa cat poti rezista mancand acelasi fel de mancare?
Ceea ce eu recomand, fie ca tii post, fie ca nu, este sa-ti incepi ziua cu un mix de fructe uscate. Daca nu tii postul atat de drastic, poti chiar sa nu renunti la bolul de cereale cu lapte si fructe, doar ca inlocuiesti laptele cu cel de soia. Daca vrei sa nu recurgi la artificii moderne, atunci amesteca intr-un bol tot felul de fructe uscate: stafide, banane, caise, smochine, curmale, mere etc. Ele iti vor da energia de care ai nevoie pe tot parcursul zilei si sunt si foarte gustoase!
Cele mai citite articole
Daca te-ai saturat de salata de vinete, iti propun o alternativa mai exotica: hummus! Daca hummusul traditional se face din susan, eu iti propun altceva: hummus de fasole verde! Iata o mica reteta, pentru care ai nevoie de: 500 grame fasole verde fideluta, o legatura de patrunjel proaspat, doi catei de usturoi, 8 linguri de ulei, sare, piper, o lingura de suc proaspat de lamaie, doua linguri de seminte de pin.
Se prepara asa:
– Pune un litru si jumate de apa la fiert, cu o lingurita de sare. Cand apa da in fiert, poti sa pui fasolea verde (congelata). Las-o pe foc 5 minute, apoi scurge fasolea bine de tot.
– Intr-un blender, amesteca fasolea, uleiul si usturoiul (tocat in prealabil marunt de tot) pana cand obtii o pasta fina si densa.
– Se serveste intins pe paine prajita si se presara deasupra patrunjelul si semintele de pin.
O alta idee de mic dejun de post este un cocktail. Nu te gandi la prostii, e vorba de un cocktail de fructe si nuci, gustos si sanatos si care se poate lua si la pachet. Ai nevoie de urmatoarele ingrediente: 150 de grame de mere, 150 de grame de banane, 150 de grame de pere, 30 de grame de nuci, 1 lingura nuca de cocos, 1 lingurita seminte de susan, 1 lingurita seminte de in, 30 de grame de fulgi de ovaz, 20 de grame de stafide si 400 ml de apa.
Se prepara foarte simplu:
– Pui la inmuiat de cu seara in apa fulgii de ovaz si stafidele, urmand ca a doua zi sa cureti fructele, sa scoti cotorul si sa le tai bucati. Pui totul in blender si mixezi; vei avea parte de un cocktail usor si hranitor, pe care il poti bea in drum spre birou!
O alta idee pentru micul dejun de post este clasicul sandvis. Stiu, o sa-mi spui ca intr-un sandvis trebuie sa se afle branza si/sau sunca. O sa te contrazic! Am pentru tine doua sandvisuri delicioase, incredibil de usor de preparat si mai ales foarte rapid de facut!
Poti pregati, pe gratar, o felie de vanata si una de rosie. Pe acestea le asezi pe cate doua felii de paine, prajite in prealabil si unse cu ulei de masline, frecate cu putin usturoi. Asaza deasupra si doua felii de salata si, daca preferi, doua picaturi de otet balsamic. Pofta buna!