Oare au ajuns romanii sa fie mai grijulii cu mama-natura?

Autor: Charmy

Oare au ajuns romanii sa fie mai grijulii cu mama-natura?, Charmy

Garda Nationala de Mediu (GNM) a fost responsabila pentru un numar impresionant de controale in primele zece luni ale anului 2017, dar mai putine decat in aceeasi perioada din 2016. Sa fie acesta un semn ca incepem sa avem mai multa grija de natura?

SCADE NUMARUL DE CONTROALE
Conform datelor obtinute din raportul de activitate al institutiei, GNM a efectuat un numar de 33.999 de controale in perioada ianuarie – octombrie 2017, in scadere fata de valorile din aceeasi perioada a anului 2016, cand au fost inregistrate 35.568 de controale. Aceasta scadere de 4,41% este un indicator ca autoritatea s-a confruntat cu mai putine probleme decat in anul trecut si ar putea duce la ideea ca romanii incep sa devina mai constiinciosi in legatura cu natura. Un numar impresionant din toate actiunile GNM pentru anul 2017 au vizat controlul poluarii (25.694), iar restul au abordat problemele legate de biodiversitate, biosecuritate si ariile protejate (8.305).

Citeste si: Jucariile care salveaza natura

Cele mai citite articole

MAI PUTINE AVERTISMENTE SI AMENZI
GNM a aplicat, de asemenea, mai putine avertismente decat in 2016 (n.r. 1.087 fata de 1.355), dar un pic mai multe actiuni privind sistarea activitatii (n.r. 197 fata de 171). Totodata, GNM a stabilit ca in 22 de cazuri trebuie sa suspende acordurile sau autorizatiile de mediu, lansand propuneri oficiale in acest sens (n.r. in 2016 au fost 31 de cazuri) si a dispus aplicarea a 43 de sesizari penale (n.r. 89 in 2016).

Oare au ajuns romanii sa fie mai grijulii cu mama-natura?, Charmy

Cea mai mare scadere procentuala s-a inregistrat in cazul numarului de amenzi, cu 30,46% mai putine decat in 2016, ajungand la 1.648 in primele zece luni ale anului 2017, cu o valoare de 33,808 milioane de lei.

CINE ESTE RESPONSABIL?
Potrivit GNM, autoritatile administratiei publice locale se ocupa de salubrizarea comunelor, oraselor, municipiilor, judetelor si a sectoarelor (n.r. in cazul Capitalei) si aceste autoritati ale statului sunt cele vizate de Garda Nationala de Mediu.

Totodata, informeaza Agerpres, serviciul de salubrizare are in atributii, printre altele: maturatul, spalatul, stropirea si intretinerea cailor publice, curatarea si transportul zapezii de pe caile publice si mentinerea acestora in functiune pe timp de polei sau de inghet, colectarea separata si transportul separat al deseurilor municipale si cele provenite din activitati comerciale si institutii, dezinsectia, dezinfectia si deratizarea.

Sursa: QMagazine.ro

Cele mai citite articole

Articole relevante

banner desktop banner mobil