In preajma sarbatorilor, ne-am gandit sa va delectam cu o serie de articole despre frumoasele traditii romanesti pentru Craciun si Anul Nou. Si cum sambata e Ignatul, iar gospodarii deja se pregatesc de taiatul porcului… ce alta alegere mai buna ar putea fi decat sa vorbim despre pomana porcului si alte obiceiuri de Ignat? Sa vedem, asadar.
Credinta populara este ca in noapte de Ignat (sarbatoare inchinata Sfantului Ignatie al Antiohiei, care are loc pe 20 decembrie) porcii viseaza ca vor fi taiati, motiv pentru care din acel moment incolo inceteaza sa mai manance corespunzator si nu se mai ingrasa. Astfel, sarbatoarea Ignatului interzice orice alta activitate in afara de taiatul porcului.
Cele mai citite articole
Taierea porcului trebuie facuta cu veselie si liniste in suflete, iar cei milosi sau cu parere de rau trebuie sa stea la distanta, altfel porcul va muri greu, iar carnea va fi tare.
In unele zone porcul este parlit, oparit, invelit cu paie sau cu paturi, iar copiii veseli calaresc porcul pentru a-l fragezi cu se cuvine. Iar daca vreunul dintre acestia nu a scapat inca de obiceiul rusinos de a face pipi in pat, i se da codita porcului spre degustare si problema e ca si rezolvata.
Pomana porcului este denumirea purtata de masa data pentru familia si prietenii care participa, cu mic, cu mare, la taierea porcului. Dupa ce toata lumea s-a linistit, si porcul asemenea, se iau bucatele de carne de toate felurile – muschi, slanina, coasta, organe – si se prajesc in untura. Iar daca se strecoara si un paharel de tuica sau rachiu de cazan alaturi, cu atat mai bine.
Si sa nu credeti ca bucatelele de porc sunt bune doar pentru stomacul gurmanzilor. In credinta populara untura e buna pentru sanatatea ochilor, dar si pentru dureri reumatice sau junghiuri, sangele uscat e folosit pentru „afumarea” copiilor cu guturai, iar parul pentru deochi. Grosimea splinei indica grosimea zapezii din acea iarna, iar inima porcului e oracol pentru bunastarea stapanului – cu cat are mai mult sange inchegat, cu atat va fi portofelul mai plin.