Oboseala cronică: cum o evităm

Autor: Charmy
Oboseala cronică - cum o evităm

Oboseala cronică, cunoscută și sub denumirea de sindromul oboselii cronice (SOC), descrie o stare de oboseală persistentă, care nu trece nici măcar după un somn de calitate. Dacă nu se intervine la timp, această oboseală cronică ajunge să afecteze pe rând funcțiile corpului, cum ar fi concentrarea sau sistemul imunitar. Oboseala cronică este o afecțiune destul de complexă, care nu are o cauză clară și nici un tratament bine pus la punct. Dacă bănuiești că suferi de SOC, informațiile de mai jos îți vor fi de mare ajutor!

Cum se manifestă oboseala cronică?

Sindromul de oboseala cronica (SOC) nu trebuie să fie confundată cu starea de oboseală pe care o resimți după o noapte nedormită. Dacă suferi de SOC, vei fi la fel de obosit chiar și după 12 ore de somn bun. Iată și alte manifestări ale oboselii cronice:

  • Dificultăți de concentrare sau de memorie,
  • Insomnii, somn agitat sau treziri nocturne multiple,
  • Dureri de cap,
  • Dureri musculare,
  • Senzație de amețeală, greață sau vomă,
  • Sensibilitate la lumină sau sunete,
  • Probleme cu tranzitul intestinal (diaree sau constipație).

Cum poți evita oboseala cronică?

Cele mai citite articole

Nu există o modalitate 100% sigură și eficientă pentru a evita oboseala cronică, însă există câteva lucruri pe care le poți face pentru a te asigura că te odihnești corespunzător. Primul pas pe care trebuie să îl faci este să începi să iei pauze mai dese și să nu te suprasoliciți la muncă. Pauzele au rolul de a-ți reîmprospăta mintea și corpul și de a te ajuta să te odihnești bine noaptea. 7-8 ore de somn pe noapte sunt obligatorii, dar somnul trebuie să fie de calitate, dacă vrei să te trezești dimineața cu multă energie. Poți începe prin a achiziționa o saltea confortabilă, cele mai bune perne și lenjerii de pat din materiale naturale – diferențele le vei observa chiar după prima noapte de somn.

Evitarea stresului este esențială în prevenirea oboselii cronice și a burnout-ului. Dacă știi că urmează o perioadă stresantă în viața ta, poți introduce în rutina zilnică exercițiile fizice, tehnicile de relaxare și de meditație pentru a menține echilibrul. Un alt lucru pe care îl poți face pentru a nu ajunge în pragul oboselii cronice este să înveți să îți organizezi bine timpul, astfel încât să ai timp și pentru relaxare și odihnă. Nu în ultimul rând, alimentația echilibrată este extrem de importantă în menținerea nivelului de energie și a unei stări de bine generală.

Se vorbește prea puțin despre suprasolicitare și oboseală cronică și multe persoane ajung să creadă că așa e normal să se simtă după 7-8 ore de somn. Dacă nu mai știi când a fost ultima dată când te-ai trezit odihnit, poate ar fi cazul să iei măsuri. Somnul este extrem de important pentru menținerea sănătății tale.

Cele mai citite articole