Afla totul despre Padurea Baciu chiar acum! Lucruri inspaimantatoare se intampla la fiecare pas!

Autor: Charmy

Afla totul despre Padurea Baciu chiar acum! Lucruri inspaimantatoare se intampla la fiecare pas!, CharmyUndeva in Ardeal, intr-o zona aparent atemporala, se gaseste, probabil, cel mai misterios loc din Romania. Multa cerneala a curs pe margine subiectului padurii Hoia-Baciu, la fel cum multi pasi ai curiosilor au strabatut aceasta poarta intre lumi, in speranta surprinderii unei farame de paranormal. Unii dintre ei au avut intr-adevar parte de experiente inexplicabile care provoaca fiori reci chiar si celor curajosi. Cercetatorii nu au incotro si ridica neputinciosi din umeri, lasand loc liber celor mai diverse speculatii care inflacareaza imaginatia amatorilor de fenomene paranormale.

Istoria Padurii – Stramosii ne-au avertizat

Padurea Hoia-Baciu, este cu siguranta cea mai faimoasa locatie din Romania, unde au fost investigate si analizate o serie de fenomene absolut inexplicabile. Zona in sine a devenit cu adevarat celebra pe mapamond de abia in anul 1968, cu toate ca localnicii stiau de existenta sa inca din cele mai vechi timpuri, ferindu-se de ea ca de un loc rau, unde se intampla lucruri peste puterea de intelegere a omului obisnuit. Toti stiau din mosi stramosi ca odata intrati printre copacii al caror fosnet venea parca din alta lume, toate spaimele subconstientului uman, prind brusc viata si apar in calea celui indeajuns de nesabuit incat sa se aventureze in acest loc . Din cele mai vechi timpuri, localnicii din jurul padurii de la Hoia-Baciu au observat pe propria piele ca odata ce au intrat in padure pentru a taia lemne, a cosi iarba pentru animale sau a culege fructe de padure sau ciuperci, ceva straniu se intampla cu absolut oricare dintre ei.

Inca de la primii pasi printre copaci, satenii se pomeneau asaltati de stari inexplicabile de greata, anxietate, senzatii de voma, dureri de cap si chiar arsuri aparute pe piele. Multa vreme, padurea Baciu din vestul orasului Cluj-Napoca a ramas un subiect tabu, oamenii temandu-se sa aduca vorba despre un loc pe care in sinea lor il credeau cazut sub un blestem greu, sau mai rau, insasi salas al Necuratului.

Afla totul despre Padurea Baciu chiar acum! Lucruri inspaimantatoare se intampla la fiecare pas!, Charmy

Biologul Alexandru Sift  – primul care a intreprins o adevarata munca de pionierat la aceea vreme in studiul fenomenelor paranormale din padurea de stejari.

Profesorul Sift a fost atras de faima padurii Baciu, intrigat fiind de povestile si intamplarile incredibile pe care le auzea de la localnici. In decada anilor 1950, a intreprins numeroase calatorii in padure, observand la fiecare incursiune intre copaci, o serie de umbre ciudate care il insoteau. Fire curajoasa, nu a abandonat cercetarile, izbutind sa fotografieze”umbrele”. Surprizele si-au facut aparitia inca de la developarea cadrelor fotografice pe care se puteau observa, pe langa”umbrele” in cauza, multe alte forme, lumini si siluete pe care ochiul uman nu le putea vedea. Cercetarile lui Sift au continuat pana in pragul anilor 1960, cand tot mai multi cercetatori romani i-au preluat studiile si aveau sa fie atrasi de explorarea padurii Baciu.

Padurea Baciu – plina de OZN-uri

In 18 august 1968, tehnicianul-militar Emil Barnea in varsta de 45 de ani, ignorand avertismentele satenilor, se afla in padurea Baciu pentru a petrece un sfarsit de sapatamana departe de stresul orasului. Impreuna cu el se aflau la acea data prietena sa, Zamfira Matea si alti doi prieteni de familie care au dorit sa-si pastreze anonimatul. In preajma orei 13.00, pe cand se afla in cautarea unor lemne pentru foc, Emil Barnea s-a pomenit brusc strigat de prieteni. Intors in poiana, alaturi de prietenii sai, Emil Barnea a apucat sa vada ceea ce parea un OZN care survola la viteza mica padurea Baciu, fara sa scoata niciun sunet. Straniul aparat zburator a inceput sa straluceasca brusc, facand in aer o manevra de rastunare. Fara veste, OZN-ul a accelerat spre cer intr-o directie usor oblica. Urmarindu-l prin vizorul aparatului foto, Emil Barnea a reusit sa-l mai surpinda in trei cadre. Dupa developarea filmului, tehnicianul clujean a contemplat cu stupoare fotografiile a ceea ce peste ani specialistii internationali ai fenomenologiei OZN aveau sa clasifice drept ” cele mai clare imagini ale unui OZN fotografiat in Romania si fara indoiala, unele dintre cele mai bune imagini ale vreunui OZN fotografiat vreodata in lume”.

Pana la acest moment, Emil Barnea intrase deja in contact cu Florin Gheorghita si Ion Hobana, probabil cei mai prestigiosi ufologi romani, care i-au confirmat autenticitatea fotografiilor. Dupa ce fotografiile au trecut si de „filtrul” autoritatilor vremii, au fost preluate de Agerpres, agentia nationala de presa, si facute publice inclusiv peste hotare. Celebritatea fotografiilor avea sa atinga noi culmi in decursul anului 1977 cand au fost prezentate de cate profesorul C.S. Vonkeviziczky in cadrul Congresului International de Ozenologie din Acapulco. Fotografiile au fost preluate imediat de toate cartile si revistele din lumea intreaga, care vizeaza cazuistica OZN.

Padurea Baciu continua sa fascineze, in special datorita relatarilor martorilor oculari care declarau ca se pot observa fenomene in cele mai stranii precum senzatii fizice inexplicabile, observatii de lumini de forme si culori diverse, umbre ciudate, voci si chipuri umane. Zona devine in scurt timp celebra printre specialistii in paranormal si ezoterism din intreaga lume, echipe intregi de cercetatori reputati din Germania, Franta, Statele Unite si Ungaria vizitand padurea Baciu in plina perioada comunista, si reusind sa prinda pe pelicula inexplicabilul de langa noi…

Afla totul despre Padurea Baciu chiar acum! Lucruri inspaimantatoare se intampla la fiecare pas!, Charmy

In Padurea Baciu te simti privit la fiecare pas…

Odata intrat in padurea Baciu, ai senzatia foarte accentuata ca esti privit, ca de undeva din spatele fiecarui copac, mii de fiinte nevazute te privesc atent ca pe unul care a nimerit pe taramul lor. Aceasta senzatie este prezenta la toti cei care au pasit pragul straniei paduri. Vanatori, turisti, oficialitati, cercetatori, copii, persoane cu capacitate paranormala sau simpli curiosi. Cercetatorul Adrian Patrut din Cluj-Napoca si-a dedicat o buna parte din viata studierii si investigarii fenomenologiei paranormale din padure, fiind in prezent considerat cea mai autorizata persoana in ceea ce priveste misterele padurii Baciu.
Conform materialelor stranse de Adrian Patrut in zeci de ani de observatii, aparitiile fac parte dintr-un spectru larg al manifestarilor paranormale, ceea ce face dificila incadrarea lor intr-un singur subgen sau capitol al fenomenologiei necunoscutului.

In primul rand, padurea Baciu este faimoasa pentru aparitiile sale. Structuri imateriale sau materiale de forme diverse apar in fata ochilor curiosilor, fie ca este noapte sau miezul zilei. Majoritatea sunt invizibile pentru ochiul uman, fiind capturate insa de aparatele de filmat sau fotografiat. Unii ezoteristi considera ca sunt nimic altceva decat reprezentatiile spiritelor care populeaza universurile paralele. Urmeaza la rand anomaliile magnetice, fluctuatiile campului electromagnetic, emisiile infrasunet. Printre cele mai socante manifestari, se numara si urmele fara explicatie care apar pe pamant, zapada sau iarba, direct sub ochii privitorilor. Nici lumea vie nu a scapat neafectata de misterele padurii, efectele biologice manifestandu-se asupra plantelor si vegetatiei care prezinta forme de deshidratare, arsuri si necroze ale tulpinilor si frunzelor din anumite zone ale padurii.

Oamenii care trec accidental prin dreptul zonelor active (considerate de initiati ca fiind adevarate porti de trecere in alte planuri) se pomenesc cu arsuri de piele, roseata, iritatii, dureri de cap, senzatie amplificata de sete, anxietate, stari de lesin. Cele mai tipice aparitii sunt cele care se profileaza pe cerul de deasupra padurii. Din senin, apar pe cer, in zbor, figuri geometrice sub forma de piramide, sfere, cilindri, conuri, cuburi. Aceste forme geometrice care nu ar avea ce cauta pe cer in mod obisnuit, au fost fotografiate si filmate de sute de ori. Cele mai spectaculare sunt cele cu forma de OZN, pre-OZN sau qvasi-OZN. Padurea este celebra si datorita faptului ca intre hotarele sale, OZN-urile invizibile pentru ochiul uman, dar care pot fi fotografiate, sunt mai numeroase decat OZN-urile vizibile cu ochiul liber.

Nicaieri pe Terra nu a mai fost identificata o locatie cu aceste caracteristici. Aparitiile care produc cele mai mai mari temeri curiosilor sunt cele umanoide. Pare ca peste tot in padure exista capete umane care pandesc din invizibil. La fel ca in cazul OZN-urilor, marea lor majoritatea au fost observate in fotografii. Multi turisti care faceau poze de familie au cazut prada groazei cand le-au developat si au observat ca nu erau singuri in padure, zeci de capete inghesuindu-se uneori in fotografii. Pentru un plus de macabru, au fost identificate in fotografii inclusiv figuri ale unor persoane decedate…Un alt aspect care merita mentionat, este cel legat de starile tranzitorii intre radiatiile gama si beta, amplificate de distorsiunile magnetice asociate deseori cu aparitia unor siluete umanoide translucide, de culoare alba.

Poarta catre lumi noi

In anul 1993, cercetatorul Adrian Patrut a identificat in padurea Baciu o zona aparte pe care a denumit-o „Punctul 3 social activ”. Zona cu pricina pare a fi centrul de maxima activitate pentru fenomenele paranormale observate in inima Ardealului. Cercetarile de pana in prezent au dus la stabilirea urmatoarelor concluzii :

  • Fenomenele din padurea Hoia-Baciu sunt in mod general discrete dar continue in timp.
  • Padurea in sine, ofera mai multe date cercetatorilor decat amatorilor de spiritism.
  • Fenomenele sunt in mod clar evidente, fiind necontestate chiar si de cei mai sceptici oameni de stiinta.
  • Se pare ca exista o legatura intre prezenta in padure a persoanelor cu capacitate de medium si aparitia fenomenelor misterioase.

Frecventa fenomenelor paranormale este una fluctuanta, cauzele fluctuatiilor nefiind descoperite in totalitate. Exista, de asemenea, un consens general in randul specialistilor in parapsihologie, conform caruia Padurea Hoia-Baciu este o „poarta” interdimensionala prin care spiritele, fie ele ale celor decedati recent sau inca neincarnati, pot intra in dimensiunea material-fizica a planetei Terra. Initiatii in stiintele ezoterice sustin insa ca Padurea Hoia-Baciu ar fi un portal intre planul astral si cel teluric, zona intermediara similara cumva Purgatoriului lui Dante, unde sufletele decedatilor adasta timp de 40 de zile, in care li se hotaraste soarta si le se judeca faptele…

Fenomenele inregistrate in padurea Baciu nu sunt singulare pe mapamond. Harta locurilor de pe Terra care contin zone cu fenomene asemanatoare, cuprinde si Desertul Mojave si Gloful Breeze din Statele Unite, La Spezia-Arenzano din Italia, Valea Hessdalen din Norvegia, Belo Horizonte din Brazilia, Muntele Kailasa din Tibet. Cu toate acestea, padurea Hoia-Baciu este considerata de toti marii parapsihologi, drept cel mai important areal al manifestarii fenomenelor parapsihologice de pe intreaga planeta.

Padurea Baciu – un adevarat triunghi la Bermudelor!

In Romania exista un soi de ”triunghi al bermudelor” balcanic, un loc considerat bantuit si atins de fenomene greu de explicat. Este vorba despre o padure aflata in apropiere de Cluj si care atrage ca un magnet amatorii de paranormal.

La doar trei kilometri de municipiul Cluj Napoca, in apropiere de Muzeul Satului, pe coasta unui deal, se afla o padure veche de stejari si goruni. La prima vedere pare un codru secular si atat. Pentru amatorii de paranormal dar si pentru cercetatorii acestui domeniu, aceasta padure numita Hoia-Baciu este un adevarat ”triunghi al bermudelor“, unul dintre cele mai bantuite locuri de pe Terra.

Cele mai citite articole

In acest codru care se intinde pe o suprafata de 295 de hectare au fost semnalate din anii 60 incoace sute sau mii de fenomene paranormale din cele mai diverse, de la aparitii ale OZN-urilor si pana la ruine care apar si dispar. Totodata padurea este renumita pentru cazuri de disparitii misterioase dar si pentru stari de transa si experinte extrasenzoriale greu de explicat. Datorita acestor fenomene raportate si documentate cu ajutorul fotografiilor de cercetatori in domeniu, padurea Hoia Baciu atrage ca un magnet mii de amatori de paranormal din toata lumea.

De altfel padurea Baciu a fost inclusa de cotidianul britanic ” The Guardian” in top 10 al celor mai infricosatoare locuri din Europa, iar BBC preciza in 2013 ca padurea transilvana este una dintre cele mai bantuite paduri din lume. Totodata renumita publicatie ”Travel&Leisure” a inclus padurea Baciu intr-un top mondial al celor mai infricosatoare locuri din lume. Faima padurii Hoia Baciu a aprins imaginatia multor amatori de senzational care cauta in permanenta dovezi si intamplari stranii. Totul a inceput in anii 60, odata cu cercetarile unui biolog roman si care a inregistrat primele fenomene paranormale documentate stiintific in zona.

Codrul Blestemat

Fenomenele paranormale din padurea Hoia-Baciu au inceput sa devina cunoscute publicului larg abia din anul 1968. Este practic anul in care se nastea acest fenomen, padurea Hoia Baciu. Anterior localnicii din zona Floresti, Baciu si chiar Cluj Napoca, aveau totusi propriile legende despre aceasta padure. Legende si superstitii vechi de sute de ani. De altfel se fereau sa intre in acest codru si il evitau pe cat posibil. Spuneau despre el ca este blestemat si ca odata intrat intre copaci, omului ii ies la iveala cele mai cumplite frici ale sale. Ca si cum padurea ti-ar simti si exploata temerile. Se vorbea de asemenea despre disparitii si aparitii la fel de stranii. Toate aceste lucruri anterior anului 1968 erau cunoscute mai ales de localnici si considerate superstitii si folclor, ca in multe alte cazuri. La finele anilor 50 prin padurea Hoia Baciu a inceput insa sa se aventureze un cercetator care nu tinea cont de superstitiile oamenilor.

Se numea Alexandru Sift si era un cunoscut biolog. Acesta a petrecut aproape un deceniu studiind aceasta padure. El a fost primul care a inceput sa constate faptul ca localnicii aveau dreptate si ca intr-adevar era ciudat cu aceea padure. Sift a studiat fiecare colt al padurii, biologul fiind si un pionier al studierii paranormalului, pe baze stiintifice. Tot acesta a cules povesti ale localnicilor si a remarcat ca oamenii locului spuneau ca odata intrati intre copaci, simt senzatii ciudate de teama , greata, dureri de cap si chiar arsuri in zona tegumentelor. De altfel Sift a observat la randul sau umbre bizare care-l insoteau peste tot in padure. Biologul a reusit chiar sa pozeze umbrele respective iar la developarea filmului a costat si alte fenomene stranii care nu erau percepute insa de ochiul uman. Sift a fost cel care a deschis drumul aventurilor paranormale in padurea Hoia Baciu.

Capete fara corp, ruine care dispar si experiente extrasenzoriale

Bineinteles misterele din padurea Hoia Baciu nu se opres aici. Pe langa marturiile cu OZN-uri foarte populare de altfel in anii 70, exista numeroase fenomene paranormale si deosebit de bizare intalnite atat de calatori,cautatori de paranormal dar si de cercetatori. De altfel cercetarile stiintifice in padurea Baciu dupa eforturile biologului Sift au fost continuate in anii 70 de profesorul Adrian Patrut cu un intreg colectiv. De altfel Patrut si-a dedicat o buna parte din viata cercetarii acestei paduri si afirma ca, ”Padurea Hoia-Baciu ramane un teritoriu insuficient elucidat, care va putea fi studiat inclusiv de generatiile viitoare. (…)Padurea Hoia-Baciu este unul dintre cele mai active puncte pe plan mondial, poate cea mai activa zona in care se produc fenomene neobisnuite”. Cu alte cuvinte se petrec tot soiul de activitati si fenomene greu de explicat stiintific. Patrut a povestit una dintre aceste intamplari.

” Ceva cu totul aparte mi s-a in­tamplat in 2000, in preajma Pastelui. Ma dusesem atunci la padure cu un cercetator originar din Cluj, care traieste in Germania.

Deodata, am observat ca din varfurile a mii si mii de copaci curgea ceva. Era o seva, un lichid… Parca era un izvor ce curgea de pe copaci, de la 10-15-20 de metri si se aduna la radacinile lor. Am ramas incremenit.”, spunea Patrut pentru stiridecluj.ro.

Tot cercetatorul clujean vorbeste despre alte fenomene stranii. Mai precis aparitia si disparitia unor ruine misterioase.

”Fusesem sa fotografiez niste ruine, erau chiar in centrul padurii. Era prin ianuarie si am facut cateva sute de fotografii langa ruinele alea, cu un grup foarte mare de prieteni. Dupa vreo doua saptamani, m-am intors sa caut locul acela, pentru ca-mi placuse, ma simtisem bine acolo. Dar ruinele nu mai erau acolo, nici tipenie, ca si cand n-ar fi fost!… Si nici nu le-a mai vazut dupa aia nimeni, nicicand! Iar dupa cativa ani, si imaginile lor au disparut, s-au volatilizat pur si simplu din fotografiile mele”, a precizat acesta pentru aceeasi publicatie.

Totodata se vorbeste despre tot soiul de disparitii, transmutari in timp si spatiu,lumini misterioase care apar in poze, oameni fara cap surpinsi langa arbusti si tot soiul de fiinte asemanatoare fantomelor.

Totodata sunt oameni care sustin ca in padurea Baciu oamenii pot fi transportati doar la nivel mental in alte epoci si adusi inapoi. Despre fenomene stranii la padurea Baciu vorbeste si un angajat al Biroului de Promovare Turistica a Primariei Cluj-Napoca, Marius Lazin. Acesta tocmai facuse un proiect pentru a atrage turisti din toata lumea in zona si bineinteles i-a dus la renumita padure Baciu. Spune ca acolo s-au intamplat lucruri bizare mai ales in Poiana Rotunda. ”

Era 11 noaptea si eram cu un cuplu de tineri din Anglia. La un moment dat, vine tipul la mine si-mi spune ca a auzit o voce care il chema spre ea, culmea, in limba engleza.

Nu mi s-a parut foarte neobisnuita intamplarea, pentru ca nu era prima data cand turistii imi spuneau ca aud voci care incearca sa comunice cu ei(…) In timp ce povesteam in mijlocul poienii, am auzit un sunet asemanator unui latrat. Apoi, am auzit un sunet subtil venind dinspre una dintre cele sase intrari in Poiana Rotunda. Era un fel de tropait, combinat cu fosnet de frunze. L-am auzit toti trei. Sunetul a venit de la una dintre intrarile in poiana si a luat-o de jur imprejurul nostru, apropiindu-se tot mai mult. Nu ne-a inconjurat, pentru ca la jumatatea poienii s-a oprit. Cel putin pentru mine a fost destul de infricosator, cred ca si pentru cei doi englezi“, spunea clujeanul intr-un interviu pentru Adevarul din anul 2014.

Pe langa toate aceste fenomene cu OZN-uri, voci ciudate sau alte experiente extrasenzoriale rod al imaginatiei sau nu, in padurea Hoia Baciu socheaza forma ciudata a copacilor. Mai precis numerosi copaci sunt pur si simplu contorsonati, crescand intr-un mod bizar.

Hoia Baciu, mit sau adevar?

Deocamdata nimeni nu a fost capabil cu adevarat sa se pronunte cu privire la veridicitatea celor petrecute in padurea Hoia Baciu. S-a facut inclusiv un documentar prin care se incearca explicarea pe cale stiintifica a fenomenelor de la Hoia Baciu, iar numerosi specialisti au oferit posibile explicatii. Se vorbeste inclusiv de un camp electromagnetic anormal dar si de un soi de ”cancer„ al copacilor care le-a curbat trunchiurile. Cert este ca la Hoia Baciu vin turisti din toata lumea, multi amatori de paranormal. La fel de multi pleaca dezamagiti fara sa fii simtit ceva special, dar sunt si cei care sunt convinsi ca au avut parte de experiente extrasenzoriale sau au vazut OZN-uri si humanoizi ciudati. Inclusiv Adrian Patrut preciza ca ”nu e nimic sigur. Sunt fenomene care nu pot fi explicate”. In padurea Baciu dupa numeroase tipuri de cercetare s-au gasit inclusiv urmele unei batalii din Primul Razboi Mondial.

Aspectul bizar al copacilor

Unul dintre fenomenele aparent inexplicabile prezente in Padurea Hoia Baciu este aspectul bizar al copacilor din anumite zone – care in loc sa creasca vertical, au trunchiurile indoite, aproape curbate, si rasucite, scoarte noduroase si forme neobisnuite. Una dintre legendele cercetate in documentar se refera la faptul ca in zona Padurii Baciu a fost un front de lupta in Primul Razboi Mondial. „Se spune ca in momentul in care copacii erau in crestere au fost loviti de gloante sau de schije, fapt care le-a deturnat traiectoria  obisnuita de crestere”, spune Laura. Pentru a dezlega misterul, padurea a fost cercetata, in zona Poienii Rotunde, de o echipa de la „Transylvania Diggers”, care a venit cu detectoare de metale profesionale si au verificat daca intr-adevar in trunchiurile copacilor sunt sau nu metale. „Am ales zona Poienii Rotunde deoarece de acolo se vede foarte usor intrarea in oras si te gandesti ca daca ai fi intr-o armata, de acolo ai putea sa vezi daca vin atacatorii. Nu au descoperit urme de metale in trunchiuri, deci indoirea copacilor nu este data de schije sau bucati de gloante dintr-o eventuala lupta”, spune Laura.

In schimb, exista un sambure de adevar in ceea ce priveste faptul ca in padure ar fi avut loc un conflict armat. „Istoricii pe care i-am consultat, printre care si Tudor Salagean (directorul Muzeului Etnografic al Transillvaniei-nr), sustin ca nu stiu sa fi existat o lupta importanta in Padurea Hoia Baciu in Primul Razboi Mondial. Este insa posibil sa fi fost o lupta mai mica pe care istoricii nu au consemnat-o”, completeaza Cosmin si are si indicii care sa-i sustina afirmatia. Cu ajutorul aparatelor de detectat metale in pamant au fost gasite foarte multe gloante, varfuri de gloante, bucati de obuze, nasturi de la uniforme, monede din perioada interbelica si chiar si creitari austriaci din 1870. „E clar ca acolo s-a tras. Cam 80-90% din ce s-a descoperit provenea din perioada Primului Razboi Mondial. S-a gasit un nasture de uniforma militara cu cifra 23, care s-a confirmat ca apartine Regimentului 23 de Infanterie austro-ungar”, spune videograful.

Directorul Gradinii Botanice din Cluj, Cosmin Sicora, explica in documentar ca formele contorsionate, trunchiurile rasucite si scoartele cu forme bizare ale copacilor din Padurea Hoia Baciu sunt date de diferite afectiuni, una dintre acestea fiind asa-numitul cancer al copacilor. „Specialistul a afirmat ca aceste afectiuni ale scoartei copacilor nu sunt neobisnuite in padurile din Transilvania, insa este neobisnuit faptul ca foarte multi copaci din Hoia-Baciu sunt afectati de aceste boli”, spune Laura Calugar. Conferentiarul Ioan Taut, specialist in silvicultura la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj, explica un alt aspect care da forma ciudata a copacilor:  modul de inmultire a acestor foioase, prin lastari care cresc la baza trunchiului, dau impresia ca dintr-o singura radacina cresc mai multi copaci, lucru care de asemenea, nu este neobisnuit in padurile din Ardeal

Imediat dupa 1968, fotografia a fost prezentata la un congres de ufologie din California, in Santa Ana, si s-a ajuns la concluzia ca este o fotografie autentica, ca nu este o facatura”, spune Laura Calugar. Aceasta fotografie, cat si altele controversate cu padurea Hoia Baciu, care surprindeau diferite obiecte zburatoare, nu au fost analizate de un specialist in imagine in aceasta prima parte a documentarului.

Unele ipoteze incearca sa explice aceste fenomene prin existenta unui camp electromangentic anormal in zona. Realizatorii documentarului au cerut ajutorul lui Asimopolos Laurentiu, cercetator in geofizica la Institutul Geologic al Romaniei, care a a venit cu aparatura din Bucuresti si a facut masuratori in mai multe zone. ”Din punctul de vedere al solului si al subsolului totul este normal. Ei mai aveau facute masuratori acum vreo 10 ani si au venit acum si le-au repetat in prezenta noastra. I-am si filmat. Rezultatul: valorile sunt normale”, sustine Cosmin Giurgiu.    „Nu e nimic sigur”   Profesorul universitar la Facultatea de Chimie din cadrul UBB Cluj  si presedintele Societatii Romane de Parapsihologie, Adrian Patrut, a concluzionat „in atatia ani cercetare nu am reusit sa aflam ce e in Padurea Hoia Baciu, ci ce nu este acolo”. Laura Calugar spune ca Patrut a povestic ca „in momentul in care s-a dus aparatura performanta, echipamente, ustensile  pentru a afla ce este acolo, fenomenele se estompau, parca incercau sa se ascunda. De fiecare data cand subiectul a ajuns in  presa si a incercat o oarecare organizare a fenomenelor de acolo, acestea si-au schimat forma de manifestare, astfel incat teorii lui au inceput sa nu se mai confirme.” Concluzia presedintelui Societatii Romane de Parapsihologie este ca „nu e nimic sigur. Sunt fenomene care nu pot fi explicate”. Conform lui, prezenta in numar mare a turistilor in padure, duce la estomparea acestor fenomene. „E adevarat, insa ca marea majoritate a turistilor pleaca dezamagiti de la Hoia-Baciu pentru ca nu li se intampla nimic”, completeaza Cosmin.   Fenomene inexplicabile la filmari   Echipa care a realizat documentarul a petrecut sute de ore in Padurea Hoia- Baciu. I-am intrebat daca au avut parte de experiente iesite din comuna. Laura Calugar spune raspicat: „Nu am simtit nimic iesit din comun. La filmarile de noapte mi-a fost frica, dar asta mi s-ar intampla in orice padure”. Cosmin insa povesteste doua episoade pe care inca nu a reusit sa si le explice. Era la sfarsit de februarie, intr-o noapte cu luna plina.   „Am iesit cu aparatul foto sa fac mai multe time lapse-uri. Am montat aparatul intr-o anumita zona din apropierea Poienii Rotunde si l-am setat sa faca fotografii la cateva secunde. Apoi, am descarcat fotografiile intr-un program special care le pune cap la cap si din 25 de fotografii face un video de o secunda. Am constatat ca la anumite intervale, nu chiar la fiecare fotografie, dar poate la a patra sau a cincea, parea ca cineva misca aparatul si pozele ieseau miscate. Asta avand in vedere ca aparatul era foarte bine fixat pe trepied, stabilizarea optica oprita, focalizarea automata oprita. Aparatul a fost la circa 3 metri de noi, tot timpul fiind in raza noastra vizuala”, explica videograful. In aceeasi noapte, in zona respectiva, s-au mai facut trei astfel de time-laps-uri si toate au iesit impecabil. In ceea ce-l priveste, Cosmin marturiseste „eu nu pot sa zic nici ca cred, nici ca nu cred. Sunt undeva intre”. El mai povesteste ca toamna aceasta, in timp ce facea o filmare cu drona, la circa 400 de metri de Poiana Rotunda, a surprins un obiect care a trecut cu foarte mare viteza, razant, pe sub drona. „Avea o viteza foarte mare, 4-500 de metri pe secunda.  Nu exista pasare care sa atinga viteza asta. Exista doar soimul calator (Falco peregrinus), care in atac dupa prada atinge si 300 km / ora. Inca nu avem o explicatie, vom trimite filmarea la specialisti”, conchide Cosmin.     Misterul Padurii Hoia-Baciu va ramane si dupa vizionarea documentarului. „Noi nu ne-am propus sa stabilim niste adevaruri absolute. Absolut deloc. Daca dezvaluim toate secretele, nu vad de ce ar veni cineva s-o viziteze. Cu aceste mesaj se incheie si documentarul: v-am aratat niste legende, v-am aratat niste adevaruri, singurul lucru care va ramane de facut este sa veniti sa va convingeti.”    Documentar pe post de suvenir   Ideea realizarii documentarului a venit ca raspuns la una dintre solicitarile cele mai dese pe care le au turistii care viziteaza padurea: „de unde putem cumpara un suvenir”. Astfel, documentarul va fi comercializat sub forma unor stikuri de memorie realizate din lemn provenit din Padurea Hoia-Baciu. Nu s-a stabilit inca un pret. Suvenirul va fi disponibil in prima parte a anului 2017.  Documentarul este realizat in principal in limba engleza, dar este subtitrat in cel putin patru limbi. Costurile de realizare a documentarului s-au ridicat la suma de 7.000 de euro, bani proveniti din sponsorizari si din fondurile producatorilor, Cosmin Giurgiu, realizator de productii video cunoscut pentru proiectul „Romania la inaltime” – in cadrul caruia a prezentat filmari cu drona ale celor mai frumoase locuri din Romania, si jurnalista Laura Calugar. Cei doi fac parte din Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Transilvaniei. Printre partenerii lor cei mai importanti s-a numarat Asociatta RYLEx, cunoscuta pentru proiectul „Hoia Baciu Project”, in cadrul caruia se realizeaza tururi ghidate in padurea Hoia Baciu. Acestia au gasit cele mai interesante povesti ale turistilor care au vizitat zona.

Cele mai citite articole

Articole relevante

banner desktop banner mobil