Plita cu inducție profesională, un echipament gastronomic al viitorului

Autor: Charmy

Plita cu inducție profesională, un echipament gastronomic al viitorului, Charmy

Deși primele brevete datează de pe la începutul anilor 1900, gătitul cu echipamente ce folosesc inducția este o metodă care a luat lumea culinară cu asalt relativ recent, cam de jumătate de secol, mai precis de pe la începutul anilor 1970. 

Inducția este un proces de gătit din ce în ce mai utilizat în restaurantele profesionale. Principiul este relativ simplu. Aparatul de inducție încălzește recipientul prin unde electromagnetice. Curentul de rețea (50HZ) este convertit de către un generator electronic intern într-un curent de frecvență foarte înaltă (25000Hz). Acest curent alimentează o bobină de sârmă de cupru, inductorul, care generează un câmp magnetic. Orice recipient magnetic care intră în acest câmp este traversat de curenți indus, ceea ce duce la încălzirea echipamentului.

Plita inducție profesională Display Line de la TC Romania are un design plăcut, potrivit pentru gătit. Dotată cu o carcasă plată cu ramă din oțel inoxidabil, o suprafață sticlă ceramică cu display digital integrat este un echipament modern pentru orice bucătărie de restaurant.

Fiind o plită cu inducție unică ce dispune de o bobină de inducție dreptunghiulară, ce permite să fie încălzite mai multe tăvi simultan. Cu o putere reglabilă în 11 trepte permite setarea temperaturii de a  40 la 100 grade Celsius. Foarte important, fiind echipată cu protecție electronică împotriva supraîncălzirii, nu există risc de incendiu. Are dimensiunile externe de 455 x 333 x 65 mm, puterea de 1000 W și o tensiune de alimentare de 230 V/ 50 Hz.

Trăsăturile unei plite cu inducție profesionale

Gătitul cu inducție are multe avantaje față de prepararea tradițională la echipamentele alimentate cu gaz sau  energie electrică. Principalul avantaj al acestei metode de gătit este dat de viteza de încălzire.

Echipamentul profesional se reglează electronic și eficiența energetică este foarte ridicată, deoarece, de îndată ce vasul este așezat pe plită, încălzirea se declanșează automat. Nu există nici un risc de ardere a mâncării pe plita de inducție.

Chiar dacă activați plita cu inducție, riscul de ardere este zero, deoarece placa este încălzită numai dacă ați așezat un recipient pe ea.

Timpul economisit este, de asemenea, un alt avantaj oferit de această metodă de gătit, deoarece se poate prepara foarte repede mâncare. Placa se încălzește de îndată ce recipientul este plasat și atinge puterea de temperatură dorită.

În cele din urmă, întreținerea plitei cu inducție este simplă și rapidă. Cu un burete simplu se curăță pur și simplu suprafața de lucru.

Echipamentul de cuptor cu inducție implică mai puțină căldură în bucătării. Temperatura ambientală va fi cu atât mai suportabilă pentru personal și va facilita funcționarea corectă a dulapurilor frigorifice și a celorlalte echipamente de răcire din bucătăria profesională. În plus, sistemele de ventilație sunt mai eficiente, iar puterea hotelor poate fi mai mică, ceea ce va reduce implicit și zgomotul.

Dezavantajele inducției sunt limitate

Prețul de achiziție este, ce-i drept, un pic mai mare decât cel al aparatelor care utilizează alte moduri de gătit.

În plus, este necesar ca să vă echipați bucătăria profesională cu ustensile de gătit potrivite pentru inducție. Plita, chiar dacă este solidă, nu este incasabilă, atunci când este supus unor șocuri severe, deci trebuie folosită cu atenție.

Avantajele sunt însă mult superioare dezavantajelor pe care o plită inducție profesională le are.

Inducția este un proces inovator de gătit care poate răspunde constrângerilor de mediu prin reducerea consumului de energie. De asemenea, permite profesioniștilor din sectorul alimentar să înființeze bucătării deschise, atractive pentru clienți. Nu există nicio îndoială că această tehnică de gătit, cu numeroasele sale avantaje, va avea o dezvoltare rapidă în viitorul apropiat.

Cele mai citite articole

Articole relevante