Border Collie

Autor: Charmy
Rasa de caine Border Collie
Rasa de caine Border Collie
Rasa de caine Border Collie

Istoric si Origine Border Collie

Este o rasa originara din Marea Britanie, o rasa cunoscuta in perioada Imperiului Roman, numele ii vine de la regiunea Border, acolo a fost crescut pentru a pazi turmele de oi si alte animale.

Rasa a insotit sute de ani ciobanii de langa grantia dintre Scotia si Angla, au fost crescuti special pentru abilitatile lor de a munci.

Descriere si Personalitate Border Collie

Este o rasa de talie medie, intalt, suplu si musculos. Are capul turtit si foarte puternic, cu un bot care are lungimea cat a craniului si usor ascutit spre nas.

Blana este dubla cu strat lung si moale, se gaseste in diverse culori dar predomina negru cu alb, insa mai mult pe negru decat pe alb.

Are o personalitate foarte creativa, inteligenta si multa energie, pe care o foloseste cand munceste din greu. Avantajul lui la dresaj este ca invata foarte usor.

Pot fi relativ prietenosi cu copii, dar cu un dresaj corect nu ar trebui sa fie probleme de niciun fel, sunt foarte rezervati cu strainii si afectuosi cu familia.

Pentru ca sunt obisnuiti sa tina grupate animalele, cel mai probabil vor face la fel si cu copiii, ii vor mana spre locul lor daca vor parasi pozitia in care stau.

Are nevoie de un periaj saptamanal pentru blana, ca ea sa fie placuta si cu un aspect bun. Este nevoie de socializare, dresaj si exercitii.

Are nevoie de organizare si multa miscare, stapanul trebuie sa-si faca un program pentru a se ocupa de el, daca se plictiseste, devine foarte nervos si poate sa produca daune prin casa.

Un program de 2 ore de exercitii zilnice le tine mintea ocupata si muschii bine dezvoltati, daca nu se asigura cainelui orele de antrenament de care are nevoie, inseamna ca poate dezolva o agresivitate si un comportament deloc fericit.

Este un bun sportiv, atinge niveluri competitionale pentru sporturi dificile: agilitate, flyball, sau alte concursuri de dresaj sau manat.

Alte Informatii referitoare la rasa Border Collie

  • Se considera a fi cel mai talentat caine ciobanesc;
  • Poate sa fie cateodata impulsiv;
  • Nu exceleneaza in relatia cu alte animale sau alti caini;
  • Sunt predispusi la o boala numita atrofie progresiva de retina, problema apare doar intre varstele 3-5 ani;
  • Este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai puternice si rezistente rase;