


Istoric si Origine Ciobanesc de Berna
Numele german al rasei este Bernese Sennenhund. Originile acestei rase pot fi urmarite pana in urma cu 2000 ani, cand romanii au invadat Elvetia, pe atunci acesti caini serveau la manarea turmelor de animale, dar ca si caini de paza. Cainii romani, de tip mastiff, au fost probabil incrucisati cu cainii autohtoni ciobanesti, care erau foarte bine adaptati conditiilor climatice vitrege ale Alpilor Elvetieni.
Denumirea provine de la cantonul Berna, din Elvetia, ai carui locuitori au crescut si folosit in mod traditional acesti caini. In 1904, rasa a fost inregistrata in registrul canin din Elvetia si recunoscuta in 1937, de catre American Kennel Club. Azi, deoarece ei provin din intreg tinutul Bernei, nu numai din Durrbach, in 1908, clubul deja infiintat al rasei, i-a schimbat denumirea in Ciobanesc de Berna. Canada urmeaza exemplul celorlalte tari si o recunoaste oficial in 1970.
Descriere si Personalitate Ciobanesc de Berna
Ciobanescul de Berna este un caine musculos, cu un corp bine proportionat. Pieptul este larg si puternic, spatele lung si drept, ochii sunt migdalati, de culoare caprui inchis. Urechile sunt de marime medie, de forma triunghiulara, bine acoperite de par si purtate atarnat. Blana acestor caini este densa, bogata, dispusa pe doua straturi, cel exterior cu firul destul de lung, moale si usor ondulat, care-i da un aer “ciufulit”. Blana prezinta un colorit tricolor, cu fondul general negru, care prezinta o insertie de alb pe mediana craniului, bot, barbie si piept, albul aparand si pe labe. Talia este cuprinsa intre 58-66 cm la femele, cu o greutate de 32-46 kg si 64-70mc masculii, cu o greutate de 37-54 kg.
Ciobanestii de Berna sunt companioni, inteligenti, dornici sa faca pe placul omului, relativ usor de dresat. Ei sunt increzatori in fortele proprii, alerti, foarte buni paznici. Sunt putin prietenosi cu strainii. Nu sunt excesiv de agresivi sau de timizi. Au afectivitate crescuta, sunt rabdatori si foarte buni cu copiii, pe care ii vor proteja daca este necesar.
Intotdeauna trebuie sa li se acorde atentie. Nu este un caine agresiv fara un motiv intemeiat, dar este foarte bun pentru paza, alert, increzator in fortele proprii, neinfricat si rezervat in privinta strainilor. Prefera zonele cu climat mai racoros, este recunoscut pentru firea sa calma, echilibrata. Este obisnuit sa interactioneze cu animalele de talie mare, de care nu se teme. La maturitate va fi potolit si sedentar, cu un nivel de activitate scazut.
Alte informatii despre Ciobanesc de Berna
Este necesara perierea zilnica sau macar o data pe saptamana, datorita robei abundente si lungi. O atentie deosebita trebuie acordata periajului zilnic mai ales in perioada naparlirii. Dresajul la acesti caini este indicat sa se faca de la o varsta frageda, pe un ton calm, pentru ca sunt inteligenti si dornici sa va faca pe plac. Sunt foarte usor de dresat.