Ciobanesti

Autor: Charmy
Rasa de caine Ciobanesc de Shetland
Rasa de caine Ciobanesc de Bernese
Rasa de caine Ciobanesc Australian

Inca din cele mai vechi timpuri, cainii ciobanesti, sub indrumarea omului, a devenit paznicul cel mai devotat al turmelor, gata sa respinga agresorii, oameni sau animale. Primii ciobanesti au fost de talie mare, masivi, puternici, curajosi, gata sa sara la gatul lupului, ursului sau altor pradatori. Raspandirea rasei de caini ciobanesti se datoreaza schimbarilor comerciale aparute intre diferite comunitati umane, a migratiei unor popoare, mai ales a celor asiatice care au dus la contacte a diferitelor populatii canine si implicit la formarea de noi rase.

Asa se explica faptul ca avem astazi caini ciobanesti de culoare deschisa: Ciobanesc de Tatra, de Pirinei, Bergamasco, Kuvasz, Komondor, Ciobanesc de Maremma si altii. Unii dintre ei sunt folositi astazi pentru paza si aparare, cel mai cunoscut exemplu fiind Ciobanescul German (cunoscutul „Caine-Lup”).

Temperamentul unui caine ciobanesc este echilibrat, hotarat, dinamic si ferm. Cainele poate sa indeplineasca corect si fara intarziere comenzile, este inteligent si capabil de orice sacrificiu pentru stapanul sau.

Exista si trei rase romanesti de caini ciobanesti – Ciobanescul Romanesc si Ciobanescul Mioritic, omologate de FCI (Federatia Chinologica Internationala) in 2005, si Ciobanescul Romanesc de Bucovina, care inca nu este omologat FCI.