Copoi Ardelenesc

Autor: Charmy
Rasa de caine Copoi Ardelenesc
Rasa de caine Copoi Ardelenesc
Rasa de caine Copoi Ardelenesc

Istoric si Origine Copoi Ardelenesc

Copoiul Ardelenesc sau Transylvanian Hound, cum mai este numit, este o rasa de caini foarte veche, chiar din secolul al IX-lea iar tara sa de origine este Ungaria. Denumirea initiala a fost de Erdelyi Kopo, iar primele ilustratii despre rasa apar intre anii 1100 – 1200. Prima inregistrare oficiala a avut loc in anul 1886. Astfel rasa a fost apreciata din cele mai vechi timpuri de catre nobilime ca fiind un excelent caine de vanatoare, mai ales in zonele inalte si bine impadurite ale muntilor Carpati.

Rasa a fost formata in Transilvania de-a lungul secolelor in conditii specifice de vanatoare, provinind din incrucisarea a mai multe rase aduse in tara noastra de unguri, rusi si turci. Prima inregistrare oficiala a avut loc in anul 1886. Incepand cu anii 1960 s-a inceput revitalizarea rasei si in anul 1966 copoiul ardelenesc a fost recunsocut oficial de FCI (Federatia Chinologica Internationala).

Descriere si Personalitate Copoi Ardelenesc

Copoiul ardelenesc este prezent in doua varietati, una cu picioare scurte si una cu picioare lungi. Este o rasa de caine mai mare decat cainii de talie medie, cu pielea capului ferma, ochii de culoare galbui-bruni sau mai inchisi. Mirosul este foarte bine dezvoltat si un simt al orientarii foarte bun. Ideal pentru el este curtea mare unde poate alerga in voie.  Maxilarele sale sunt deosebit de puternice, iar dantura este completa avand dinti la fel de puternici, perfect dezvoltati.

Blana ese scurta si lucioasa, fiind alcatuita din doua straturi: unul superior, aspru la atingere si unul profund, fin si dens. Culoarea este neagra cu pete mari de culoare maro pe pot, gat, piept si membre, dar se accepta si petele albe, daca sunt de mici dimensiuni.

Mirosul este foarte bine dezvoltat si un simt al orientarii foarte bun. Latra scurt, iar in timpul goanei latra pe un ton inalt, rasunator, ce poate fi auzit de la mari distantei in timpul vanatorii. Formeaza legaturi stranse cu familia, in special cu acel membru al casei care il hraneste si ii acorda atentie. Sunt activi, jucausi si foarte lipiciosi. Se inteleg foarte bine cu copiii.

Alte informatii despre Copoi Ardelenesc

Socializati de mici, se pot intelege si cu alte animale de casa. Rasa de Copoi Ardelenesc cu picioar lungi masoara intre 55-65 de cm, iar cea cu picioare scurte 45-50 de cm.