Mastiff tibetan

Autor: Charmy
Rasa de caine Mastiff tibetan
Rasa de caine Mastiff tibetan
Rasa de caine Mastiff tibetan

Istoric si Origine Mastiff Tibetan

Nascut in Tibet, de unde ii vine si numele, Mastiff-ul este un caine utilitar, crescut pentru a a pazi si indruma turmele de oi si vaci. Unii specialisti sunt de parere ca Mastiff-ul Tibetan, impreuna cu alti caini utilitari de talie mare au dus la dezvoltarea actuala a multor rase de Mastiffi de astazi. Acesta este in continuare venerat de tibetani pentru calitatile sale de protector, dar mai ales pentru loialitatea de care dau dovada, mai ales ca la inceputul lui XIX putini erau cei care puteau patrunde pe teritoriul tibetan.

Dupa deschiderea granitelor, Mastiff-ul Tibetan a ajuns si in Anglia (la jumatatea secolului al XIX-lea), unde rasa a fost reprodusa si perfectionata. La jumatatea secolului al XX-lea, Mastiff-ul Tibetan si-a facut aparitia si in Statele Unite. In 1974 s-a fondat Asociatia Americana a Mastiff-ului Tibetan. Astazi, au mai ramas cateva exemplare pure de Mastiff Tibetan in Tibet. In zilele noastre, Mastiff-ul Tibetan a fost recunoscut de catre Federatia Chinologica Internationala in 2004, iar de catre American Kennel Club abia in 2006 ca membru al grupei cainilor utilitari.

Descriere si Personalitate Mastiff Tibetan

Mastiff-ul Tibetan este un caine robust, de talie mare, cu capul masiv si cu botul lat. Nasul este mare si negru, iar ochii sunt profunzi si urechile pendulante, in forma de “V”. Corpul este lung, iar membrele sunt musculoase si puternice. Coada are dimensiuni medii, este stufoasa si rasucita. In ceea ce priveste blana, Mastiff-ului Tibetan o are dubla, deasa si formata din par exterior de protectie aspru si puf profund, fin si catifelat, pentru a face fata temperaturilor extreme. In general, culoarea este neagra, cu pete cafeniu-roscat sau aurii, insa se regasesc si exemplare cu blana bruna, crem, roscata sau albastruie/cenusie.

Mastiff-ul Tibetan este un excelent si curajos caine de paza si de protectie, da impresia de noblete si impune respect. Desi pare masiv, nu este agresiv, insa este suspicios fata de straini. Ca si caine de paza, nu lasa pe nimeni sa se apropie, latra puternic, iar zgomotul poate deveni suparator pentru vecini. Ca animal de companie, Mastiff-ii sunt incapatanati si independenti, de aceea trebuie dresati.

Daca ai un copil il va indragi si proteja, insa atunci cand vin alti copii in vizita este bine sa fie supravegheat. Are o intuitie extraordinara, devine atent la orice schimbare a comportamentului si atitudinii unui om. Mastiff-ul Tibetan este un caine viguros si cu un caracter puternic, care are nevoie de un stapan ferm si consecvent, dar rabdator daca isi doreste sa-l poata controla.

Alte informatii despre Mastiff Tibetan

Rabdatori si foarte inteligenti, Mastiff-ii Tibetani a fost crescut pentru a lua initiativa. Pentru a-i mentine blana stralucitoare, Mastiff-ul Tibetan necesita o periere si o toaletare cu un prosop umed in fiecare zi. Blana trebuie periata si pieptanata timp de cel putin o jumatate de ora pe zi.